Az éhomi/éhgyomri vércukor mérésének fontossága

A vér glükóz tartalma hétköznapi nevén a vércukorszint azt mutatja meg, hogy mennyi glükóz kering a vérben. A táplálkozás során bekerülő tápanyagok, elsősorban a szénhidrátok (de a fehérjék egy kis százaléka is) emésztőenzimek hatására lebomlanak glükózzá és felszívódnak a belekből. Így kerül a vérbe a glükóz és szállítódik tovább a sejtekhez. Táplálkozás után természetes módon megnő a vérben a glükóz szint, ami a hasnyálmirigynek jelzés értékű, hogy inzulin kibocsátására van szükség. Ez a hormon szükséges ugyanis ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe be tudjon lépni és így energiát szolgáltasson. Ugyanakkor ez a mechanizmus szabályozza is a vércukorszintet, hiszen ahogy a sejtekbe kerül a glükóz, csökken a vércukorszint. A tartósan magas vércukorszint károsíthatja a szemeket, a veséket, az idegeket és a vérereket. Fontos lehet az éhgyomri  vércukorértéket maghatározni a cukorbetegség gyanúja esetén illetve már kezelt cukorbetegség esetén is.

Az éhomi vércukorérték mérésének szerepe a cukorbetegség felismerésében

Nagyon sok teszt létezik már, ami ezt méri. Az elsők közé tartozik, amit elvégeznek cukorbetegség gyanúja esetén az éhomi vércukorszint mérése. Ezz az étkezés előtti vércukorszintet jelenti, kikötése az, hogy 8 órával a vizsgálat előtt nem szabad semmilyen ételt fogyasztani. Pontosan ezért, általában ha lehet, akkor reggel végzik ezt a vizsgálatot, kihasználva az éjszakai étkezésmentes időszakot, így a napi ritmusban és táplálkozásban nem zavarják meg a pácienst. Meghatározása vérvétellel történik, amit azután elküldenek a laborba és egy-két óra alatt meg is van az eredménye. A normál érték 4-6,1 mmol/l között van. A magas éhomi vércukorszint pedig 6,1-6,9 vagy e feletti értéket mutat. Az emelkedett éhgyomri vércukorszint kezelése elengedhetetlen azért, hogy a szövődményeket elkerüljük. Ilyenkor fontos a további kivizsgálás, mégpedig általában az orális glükóz tolerancia teszt, amihez 75 gr glükózt oldanak fel 250-300 ml vízben, majd ezt a Páciensnek 5 perc alatt kell meginnia. Ezután pedig bizonyos időközönként vércukor szintet mérnek általában a 60., 120. és 180. percben. A két órás mérés eredménye normális esetben 7,8 mmol/l vagy ez alattinak kell lennie. 7,8-11 mmol/l között csökkent glükóz toleranciáról beszélünk, a 11 feletti érték pedig már cukorbetegségre utal. Így az orvos el tudja dönteni, hogy prediabétesz vagy diabétesz fennállásáról van szó.

Éhomi vércukor mérése

A sportolás egészen érdekes módon csökkenti a vércukorszintet és segít a szervezet számára, hogy az ételek feldolgozása során kisebb vércukorérték kiugrások legyenek. Az ajánlások szerint heti ötször harminc percet lenne érdemes mozogni, ami láthatóan egy rendszeres testmozgást jelent. Ezzel elérhető lenne az éhomi vércukorszint csökkentése is. Ez jótékony hatással lenne az általános egészségügyi állapotra és állóképességre is.

Miért fontos figyelni az éhomi vércukorszintet már diagnosztizált cukorbetegség esetén?

Éhgyomri vércukorszint mérő digitális eszközÍgy lehet összehasonlítani és kideríteni, hogy mi, hogyan hat egyénileg a szervezetben. Milyen étel, ital, mozgás esetleg a stressz hogyan hat a vércukorszint változására. Ha ez regisztrálásra kerül, akkor lehet jól kiértékelni a már felállított kezelés hatékonyságát, illetve akkor lehet azon pontosítani, igazítani. Fontos a mozgás, hiszen itt is elérhető vele a vércukorszint csökkentése, ugyanakkor fontos, hogy az orvossal megtörténjen az egyeztetés. Hiszen a túl alacsony vércukorszint hypoglikémiához vezet. Fontos megbeszélni a mozgás fajtáját, gyakoriságát és intenzitását, mert ez befolyásolja a terápia összeállítását. Az éhgyomri vércukorszint normálishoz közeli szinten tartása pedig segíthet elkerülni a nagy vércukor ingadozásokat. Ez pedig segít elkerülni a cukorbetegség szövődményeit.

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!


Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.