1-es típusú cukorbetegség

Jelentése

1-es típusú cukorbetegség jelei1-es típusú cukorbetegség esetén, a hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek elegendő mennyiségű inzulint. Ilyenkor a Páciensnek kívülről kell bevinnie az inzulint ahhoz, hogy a szénhidrát-anyagcseréje továbbra is működni tudjon, és életben maradjon.

Általában autoimmun eredetű ez a típusú cukorbetegség. Ebben az esetben a szervezet idegen anyagként ismeri fel a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, és „pusztítani” fogja.

Ma már az életkor alapján nem lehet a diabétesz típusát megállapítani. Régen ez a „fiatalok betegsége” volt, ma már akár 40-50 éves kor között is jelentkezhet, az azonnal inzulin kezelésre szoruló diabétesz.

Felismerése

Gyermekek és serdülők körében gyors progresszió jellemzi ezt a típusú cukorbetegség fajtát, vagyis a tünetek megjelenésétől/a betegség kialakulásától a diagnózisig nem telik el sok idő. Felnőtt korban lassan kialakuló formák is ismeretesek, amit összetéveszthetnek a 2-es típusúval, pedig ez a típus is azonnali inzulin kezelésre szorul. Megkülönböztetni a 2-es típusútól, a vérvételből kimutatható autoantitestek alapján lehet (GADA, ICA), és talán az ember testalkatából (1-es típusnál vékonyabbak).

Vannak kifejezett tünetek, amik segíthetik az 1-es típusú cukorbetegség felismerését

  • Étvágytalanság, hányás
  • Szomjazás, túlzott mennyiségű folyadékfogyasztás, és vizelés
  • Gyengeség, gyorsult légzés
  • Kiszáradás, ájulás
  • Ketózisra való erős hajlam (ketoacidotikus kóma): Ilyenkor a szervezet szénhidrát-és zsíranyagcsere zavara áll fenn. A szervezetben nincs inzulin, ami a vérben lévő megnövekedett glükózt beépítené a sejtekbe, vagyis ezáltal csökkentené a vércukor szintet, ezért a sejtek éheznek, és szénhidrát hiányában a zsírraktárak lebontásával fognak energiát nyerni. A testzsír lebontásakor a májban mérgező anyagok (ketonok) keletkeznek, amelyek a vérben felhalmozódnak. Ezek okozzák az acetonos leheletet, a fokozott légzést. Ez az állapot kiszáradáshoz, vérnyomáseséshez, pulzus növekedéshez, szívritmus zavarokhoz, veseelégtelenséghez, kóma állapothoz vezet.
  • Jellemző a 16,7 vagy afölötti vércukor szint à hiperglikémia(megnövekedett vércukorszint)

Gyógyítása és kezelése

Egyes típusú cukorbetegség diétás ételeiAz 1-es típusú cukorbetegség eltér a 2-es típusú kezelésétől. Itt azonnal megkezdjük az inzulin terápiát, de természetesen az életmódváltást is. Semelyik gyógyszer vagy inzulin nem elegendő önmagában. Ezek csak akkor tudnak hasznosulni, ha mellette betartjuk az étrendi előírásokat is.

Az inzulin terápiájában ma már többféle típus közül választhatunk. Szerencsére ezek alkalmazkodnak az életmódunkhoz, ki tudjuk választani a hozzánk leginkább közelebb állót. Az inzulin igényt két részre lehet osztani:

  • Bázis inzulin: A bázis inzulin az alapvető nyugalmi anyagcsere folyamatokhoz, illetve az étkezések közötti glükóz igényhez szükséges inzulin mennyiséget jelenti. Ez az alap, kb. 40-50%-a az összes inzulin igénynek
  • Étkezésekhez köthető inzulin: Az alapvető napi inzulin szükségletünkhöz hozzátartoznak az étkezésekkel bevitt glükózhoz tartozó inzulin mennyiségek, ezek az étkezésekhez köthető inzulinok. Ez kb. 50-60%-a az összes inzulin igénynek.

A diabetológus orvosnak nagyon jól kell ismernie a Páciens életmódját, szokásait, igényeit ahhoz, hogy megfelelő inzulin terápiát tudjon biztosítani a betegnek.

Az 1-es típusú cukorbetegség diétája

Diéta helyett, ma az orvosi táplálkozásterápia szót használjuk. Ez jelzi is, hogy ezt a betegséget az orvosnak és a dietetikusnak együttműködve, táplálkozási team formájában kellene végeznie. Hiszen, az inzulin önmagában nem elegendő, csak a megfelelő elosztású, típusú, mennyiségű, összetételű szénhidráttal együtt alkalmazva fog hatni.

A cukorbeteg étrendet alapvetően az egészséges ember étrendjének tartom. Az egészséges emberek napi inzulin görbéje ugyanúgy mozog a napszaknak, életvitelünknek megfelelően, tehát mindenkinek fontos lenne betartani, hogy mikor, milyen típusú, mennyiségű és összetételű szénhidrátot fogyaszt.

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!


Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.