2-es típusú cukorbetegség

Jelentése

2-es típusú cukorbetegség felismeréseA 2-es típusú cukorbetegség esetén a Páciens kezdetben rendelkezik még valamennyi inzulinnal. Ahhoz, hogy később ne szoruljon inzulinos kezelésre, vagy még gyógyszeresre se, a táplálkozással nagyban tudjuk befolyásolni.

Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, lehet

 • Genetikai eredetű: ha az első ági rokonainkfa közül (szülő-gyermek) valaki 2-es típusú cukorbeteg, akkor 50% esélyünk van arra, hogy nálunk is előfordul
 • Életmóddal összefüggő: helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód
 • Társbetegség: leggyakrabban elhízáshoz párosul, de összefügghet hormonzavarokkal is

Leginkább a 40 év felettiek az érintettek, de ma már nem lehet azt mondani, hogy csak a középkorú, vagy idősebb korosztály betegsége, mert sajnos egyre gyakrabban korábban, már akár gyermekkorban is jelentkezhet.

Felismerése

Sokszor nehezen és több év után jönnek rá, hogy ez a beteg problémája. Nagyon sok idő telik el az első tünetek megjelenésétől a 2-es típusú diabétesz diagnózisáig. Nők esetében sokszor a terhesség alatt, illetve (ez férfiakra is igaz) jogosítvány megszerzéséhez szükséges alkalmassági vérvétel kapcsán.

Nagyon fontos lenne, hogy ne csak egy általános éhomi (éhgyomri) vércukor szintet nézzenek vérvételkor, hanem vércukor és inzulin terheléses vizsgálat történjen, mert ez ad bizonyosságot a betegség meglétéről, illetve a jelenlegi státuszáról.

Vannak tünetek, amik megegyeznek az 1-es típusú cukorbetegség tüneteivel, de akadnak eltérőek is

 • Étvágytalanság, hányás
 • Szomjazás, túlzott mennyiségű folyadékfogyasztás, és vizelés
 • Gyengeség, gyorsult légzés
 • Kiszáradás, ájulás kifejezettebb, mint az 1-es típusban
 • Acetonos lehelet nem jellemző ennél a típusnál
 • Hiperozmoláris kómára való hajlam: Ilyenkor a sejteken belül kiszáradás jellemző, mert a megnövekedett mennyiségű glükóz tartalmú vér, ahhoz, hogy a folyadékegyensúly eltolódását rendezze, vizet von el a sejtekből. Ez tudatzavarhoz, kiszáradáshoz, vérnyomáseséshez, pulzus növekedéshez, szívritmus zavarokhoz, veseelégtelenséghez, kóma állapothoz vezet.
 • Jellemző a 33 vagy afölötti vércukor szint à hiperglikémia (megnövekedett vércukorszint)

Sajnos a 2-es típusú cukorbetegségek negyedének diagnosztizálása, valamilyen vírusfertőzést követően (legyengül a szervezet), a hiperozmoláris kómával jelentkezik, és így szereznek tudomást a betegségről.

Kezelése

Kettes típusú cukorbetegség megelőzhető diétávalA 2-es típusú cukorbetegség kezelése többlépcsős folyamat. Először mindig az étrenddel kell kezdeni, és a mozgással, csak ha ezek nem elegendőek, akkor következhet a gyógyszeres, majd az inzulinos kezelés. Először a testsúlyt kell normalizálni, megfelelő diétával és mozgással. Gyakran már ez is elegendő. Ne szedjünk azonnal gyógyszert! Hozzuk ki a szervezetünkből a legtöbbet!

A fokozott testmozgás növeli az izmok inzulin iránti érzékenységét (inzulinrezisztencia esetén ezért fontos a mozgás az étrend mellett) és nem csak a mozgást követő étkezésnél, hanem a következő 1-2 napban. Folyamatos kontrollra, kezelésre van szükség, az orvosnak a dietetikussal összehangoltan kell a Páciens étrendjét, esetleges gyógyszerelését megtervezni ahhoz, hogy a beteg terápiája sikeres legyen.

Gyógyszerei

A gyógyszer nem mentesíti a Pácienst a diéta alól. Ezek csak akkor hatékonyak, ha beállított étrend mellett alkalmazzuk őket!

A 2-es típusú cukorbetegek gyógyszerei az orális antidiabetikumok. A különböző tabletták eltérő hatásmechanizmussal segítik a szénhidrát-anyagcserét. Vannak,

 • amelyek csökkentik a szénhidrátok felszívódását (Akarbóz)
 • amelyek csökkentik a glükóz leadását a májban (Metformin, Pioglitazon)
 • amelyek fokozzák az inzulin elválasztását a hasnyálmirigyben (Szulfonilureák, Glinidek)
 • amelyek fokozzák az izmok inzulin iránti érzékenységét (Biguanidok)

Ezekhez eltérő mennyiségű étkezés társul, különböző szénhidrát mennyiségek megengedettek. Van, amit nem lehet önmagában alkalmazni, és a hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) kezelésük is különböző. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden gyógyszeres bevezetést konzultáció előzzön meg a pontos adagolásról, azok időpontjáról, és az esetleges mellékhatások kezeléséről!

2-es típusú cukorbetegség diétája

Azt már sokszor hangsúlyoztam, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnél az első választandó módszer az étrend megváltoztatása. Természetesen az 1-es típusúnál is elkerülhetetlen, de ennél a fajtánál még akár meg is előzhető vele a gyógyszeres kezelés, vagy a súlyos szövődmények. Nagyon fontos, hogy minden ember különböző, nem lehet mindenkire ráhúzni ugyanazt a szénhidrát mennyiséget. Az, hogy kinek mennyi az ajánlott, függ a nemétől, életkorától, munkavégzésétől, sportolásától, egyéb betegségektől. Az orvosnak a gyógyszeres, a dietetikusnak a táplálás terápiát kell beállítania, személyre szabva. Nem ehet ugyanannyi szénhidrátot egy túlsúlyos és egy vékony ember. A megfelelően beállított étrend életet menthet!

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!


Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.