A cukorbetegség gyógyítása

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzésének a kulcsa, a helyes életmód. Vannak veszélyeztetett korosztályok, örökölhetjük a hajlamot, de minden esetben ki tudjuk tolni a betegség megjelenésének idejét, illetve a súlyosságának a mértékét, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és rendszeresen mozgunk.

Cukorbetegség gyógyítása

gyógytea cukorbetegségreA cukorbetegség gyógyítása több lépcsős folyamat. Az elsőre választandó módszernek azonban mindig az életmód változtatásnak kell lennie, nem a gyógyszernek (kivéve az 1-es típusú cukorbetegeknél, mert ott azonnal inzulin terápiára szorul a páciens). Tehát, ha kiderül, hogy a szénhidrát anyagcserénkkel probléma van, akkor először az étkezésünkben kell módosításokat végrehajtanunk. Ezután (vagy ezzel egy időben) következhet, a napi rendszerességű fizikai aktivitás (leginkább aerob jellegű). Majd ha ez sem segít, akkor jöhetnek a „cukorgyógyszerek” = az orális antidiabetikumok, végül pedig az inzulin. Nagyon sok esetben, a megfelelő táplálkozás terápiával megelőzhető lenne az orális antidiabetikumok és az inzulin használata, illetve lassíthatnánk a betegség szövődményeinek kialakulását.

Cukorbetegség gyógyszerei

Ha az életmód változtatás nem elegendő, akkor a cukorbeteg páciensnek orális antidiabetikumot kell szednie. Ezeknek különböző fajtái vannak, melyek bevezetési idejéről, és az eltérő típusok kombinálásáról meghatározott előírások szólnak. Első körben mindig Merckformin típusú orális antidiabetikummal kezdünk, és/vagy Glucobay-jal. Ha ezek nem elegendőek, akkor jönnek a Szulfonilureák, és/vagy a glitazon, majd az inzulin.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha a páciens gyógyszeres/inzulinos kezelésre szorul, akkor már nem kell a diétára odafigyelni, vagy nem kell mozogni. A gyógyszeres/inzulinos kezelés nem zárja ki ezeket, sőt, ezek mellett kell a gyógyszeres terápiát alkalmazni!

Mikor kell inzulint bevinni?

Az inzulin bevezetésének, alkalmazásának az ideje eltérő lehet a különböző betegség típusokban.

  • 1-es típusú cukorbetegség esetén azonnal inzulin terápiára van fogva a beteg. Ilyenkor a szervezetben abszolút inzulin hiány van, az életben maradáshoz szükséges az inzulin terápia.
  • 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet még rendelkezik valamennyi inzulinnal, de ha ez elfogy, akkor itt is inzulinos kezelésre lesz szükség.
  • Van még egy eset, amikor a páciens inzulinra szorul, más nem jöhet szóba, ez pedig a terhességi (gesztációs) cukorbetegség. Terhesség alatt a kismamák nem szedhetnek orális antidiabetikumot, mert káros lehet a magzatra. Ezért erre az időszakra ezt kiváltják inzulinnal.

Milyen gyógyítási területeket kutatnak?

Ez a terület folyamatos lehetőségeket kínál a kutatóknak, még mind a mai napig megoldatlan probléma, és sajnos egyre több embert érint. A cukorbetegség jövőbeni, egyszerűbb kezelése érdekében számtalan kutatási terület van. Az egyik a szigetsejt (ezek a sejtek termelik az inzulint) transzplantáció, aminek segítségével az abszolút inzulin hiányosok is újból képesek lennének az inzulin termelésére. Vannak tervek az inzulin inhalációs bejuttatására (hogy ne kelljen az embereknek szúrniuk magukat), mesterséges hasnyálmirigy beültetésre, nem-invazív vércukormérésre (szintén a szúrás elkerülésére).

Lehetséges a természetes gyógyítás?

A betegség ellen számos természetes gyógymód is a rendelkezésünkre áll, de mielőtt ezek közül bármit is elkezdenénk, mindenképp kérjük ki szakember véleményét. A prediabétesz (cukorbetegség előtti) állapotában, a helyes táplálkozás és mozgás mellett még alkalmazhatunk természetes gyógymódokat, de már kialakult betegség esetén önmagukban ezek a módszerek nem lesznek elegendőek, és nem váltják ki a gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelést. Tehát megelőzés céljából és kiegészítő terápiaként.

  • Gyógynövények: Rengeteg növény található a természetben, ami az anyagcserénket szabályozni tudna, és ezzel a cukorháztartásunkra is hatással van. Legismertebbek a fahéj, gyermekláncfű, csalán, erdei szederlevél, görögszénamag.
  • Ezeket leginkább gyógytea formájában fogyaszthatjuk. Egy csapott evőkanál gyógynövényt forrázzunk le 2 dl vízzel, fedjük le, hagyjuk állni, majd szűrés után fogyasszuk. Mindig főétkezés után 15 perccel javasolt.

Öregkori cukorbetegség

hogyan gyógyítsuk a cukorbetegségetArról már írtunk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén sokszor több év telik el a betegség kialakulásától addig, amíg tudomást szerez a Páciens a betegségről. Ma már, a korábban kezdődő helytelen életmód miatt, hamarabb jelentkeznek a tünetek. Az inzulin raktárunk véges, mindenkinél meghatározott mennyiségű. Az, hogy kinek mikor fogy ki, múlik a genetikánkon, gyógyszerszedésen, egyéb betegségeinken, de nagyban az életmódunkon. Ha sok könnyen felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, sok szünetet hagyunk az étkezéseink között, és egyszerre nagy mennyiségű szénhidrátot viszünk be, akkor hamarabb kimerülnek az inzulin raktárak, és már akár a 20-as, 30-as éveinkben is megjelenhet a a betegség. Ha rendesen táplálkozunk, akkor megjelenését kitolhatjuk öregkorunkra, vagy meg is előzhetjükIdőskori cukorbetegség esetén ugyanazok a kezelési elvek, csak ilyenkor már gyakrabban fordulnak elő társbetegségek, amiket figyelembe kell venni a terápia kiválasztásánál.

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!


Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.