A cukorbetegség tünetei és jelei

A cukorbetegség tünetei sok félék lehetnek. Egészen az enyhétől a súlyos, jól észrevehető jelekig léteznek. Gyakran olyan enyhék, hogy nem vesszük őket észre, ez leginkább a 2-es típusú megbetegedésre igaz. Az 1-es típusú betegség inkább gyorsan romló, hirtelen kialakuló tünetekkel jelentkezik. A tüneteket a normál vércukorszinttől való eltérő érték okozza, ami lehet túl magas vagy túl alacsony. A cukorbetegség tünetei gyakori kérdések között szerepel azok körében, akik anyagcserezavarral rendelkeznek.

A továbbiakban a cukorbetegség általános tünetei, a cukorbetegség tünetei nőknél, a csecsemő cukorbetegség tünetei, és a cukorbetegség jelei gyerekeknél témakörben gyűjtjük össze az információkat. Ha összefoglalóan a cukorbetegségről szeretne olvasni, kattintson ide.

A cukorbetegség jelei közé sorolhatók

 • Extrém mértékű szomjúságérzés és folyadék fogyasztás, gyakori vizelés. Ez a két tünet együtt jár érthető módon. A kialakulásának oka pedig az, hogy a vese próbál megszabadulni a vérben feleslegesen jelenlévő glükóztól, ezt a vizelettel való ürítéssel próbálja. A sok víz vesztés pedig szomjúsághoz vezet. Átlagosan 4-7-szer ürítünk vizeletet egy nap, egy cukorbeteg ennél jóval többször, akár kétszer ennyit és nem ritka az éjszakai ürítési inger sem.
 • Cukorbetegség bőrtünetei közé a bőrviszketés, és a nehezen gyógyuló sebek tartoznak. A cukorbetegség és viszketés kapcsolata a bőr szárazságával magyarázható, mivel sok folyadékot veszít a vizelettel a beteg, emiatt az ok miatt a szájszárazság is gyakori. A nehezen gyógyuló sebek pedig a rosszabb vérkeringés miatt alakulnak ki. A cukorbetegség tünetei bőrön megjelenhetnek barnás elszíneződés formájában is, amik általában a nyakon alakulnak ki.

 

 • Megnövekedett étvágy jelentkezik, mivel a glükóz, ami energiát szolgáltatna a sejtek számára, nem tud bekerülni és felhasználódni, így a sejtek éheznek. És azt az üzenetet küldik a szervezetnek, hogy nincs megfelelő táplálék ellátás. Leggyakrabban emiatt van a cukorbeteg rosszullét. A cukorbetegség jelei szédülés, fáradtság, a koncentráció nehezítettsége, ingerlékenység, szélsőséges hangulat változások. Ugyanakkor a megnövekedett étvágy ellenére is általában fogyás tapasztalható, mivel a glükóz jelen van a vérben, de a sejtekbe nem tud belépni, így azok a szervezet energiaraktárait kezdik el felhasználni. S ha azok kiürültek, akkor a sejtépítő és izomépítő fehérjékből nyerik ki az energiát.

 

 • Homályos látás is jele lehet a cukorbetegségnek a magas vércukorszint hatására, mert a szemlencse alakja megváltozhat és elveszítheti a fókuszáló képességét. A vércukorszint helyreállításával ez visszafordítható folyamat, viszont ha sokáig nem kezelik a cukorbetegséget, akkor ez az állapot állandósulhat, akár súlyosbodhat is.

A cukorbetegség tünetei nőknél

más jelekkel is járhatnak az általános tünetek mellett.

 • Ilyen például a hüvelyben vagy szájban megjelenő gombás fertőzések, a hüvelyi folyás. Húgyúti fertőzések gyakoribb megjelenése és a policisztás ovárium szindróma kifejlődése.

Csecsemő cukorbetegség tünetei

közül a legszembetűnőbb a normális vagy még annál nagyobb étvágy mellett is a súlygyarapodás elmaradása. Hiszen ez a legjobb mérője még ilyenkor a csecsemő fejlődésének. Ha nem más gyomorbántalom vagy fertőzés áll a háttérben, akkor a hányás is jelentkezhet tünetként. Ez a nem betegség okozta, nagy mennyiségű hányás akár 3-4 napig is fennállhat. Ha emellett nincs egyéb tünet, láz, hasmenés, akkor érdemes a figyelmet a vércukorszint felé fordítani.

Cukorbetegség jelei gyerekeknél

hasonlóak lehetnek, mint felnőtteknél, ugyanazon okok miatt.

 • Megnövekedett étvágy és fogyás
 • Extrém szomjúság, sok vizelet
 • Fáradékonyság,
 • Homályos látás
 • Gombás fertőzések megjelenése
 • Gyümölcsös; acetonos szagú lehelet.

A gyermekekre nekünk kell figyelmet fordítani, hiszen gyakran ők még nem tudják megfogalmazni, hogy mi a tünetük, bajuk. Ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz és kérjük a kivizsgálást.

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!


Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.