Gyümölcsök és zöldségből készült, egészséges italok

Böjt, tisztítókúra, méregtelenítés

BÖJT-TISZTÍTÓKÚRA-MÉREGTELENÍTÉS

A tavasz közeledtével nem csak az időjárás, mi is meg akarunk újulni egy kicsit. Elkezdünk intenzívebben mozogni, több időt töltünk a szabad levegőn, de leggyakrabban az étkezésünk változtatásával kísérletezünk. Ha az ember nem ért hozzá, a különböző irányzatok nagyon könnyen tévútra vihetik. Most tisztázunk egy pár ilyenkor felmerülő kérdést.

A böjtnek alapvetően vallási tartalma van, vallási elhivatottságból végzik az emberek. A cél, a testi, lelki, szellemi megtisztulás. Bizonyos ételeket, italokat kiiktat az étrendből, ami egy áldozatvállalás, ezzel a hívek közelebb kerülhetnek Istenhez. Gyakorlatilag a nálunk leginkább elterjedt keresztény egyház tanítása szerinti húsvétot megelőző 40 napos időszakban a péntekenkénti húsfogyasztási tilalmat jelenti. Természetesen előfordulhatnak ennek szigorítottabb formái is, például amikor a 40 napban végig mellőzik a húsevést. A heti egyszeri „húsnélküliséggel” nincsen semmi baj, sőt. A böjtön kívüli időszakban, egész évben is lehet ilyen napot tartani, ha aznap is megfelelő mennyiségű és összetételű, teljes értékű fehérjét(1) fogyasztunk. Ezt úgy tudjuk elérni, ha tejjel, tojással, tejtermékekkel helyettesítjük a húst –ezek teljes értékű fehérjék- vagy a zöldségeket, gabonaféléket, olajos magvakat és szárazhüvelyeseket jól párosítjuk össze, és így már komplettálva(2) is van az ételünk. Nézzünk pár példát:

• Cukkinis tojásrántotta

• Almás-fahéjas-tejes zabkása

• Körözöttes baguette

• Aszalt szilvás natúr joghurt

• Sütötökkrémleves pirított tökmaggal

• Tejfölös bableves

• Csicseriborsós-szezámmagos-cheddar sajtos-burgonyapelyhes hamburger

• Gombás-parmezános rizottó

• Tejszínes-spenótos-aszalt paradicsomos tagliatelle

• Zöldbabfőzelék édesburgonyás-répafasírttal

•Diós brownie vanília sodóval

• Gránátalmás-chia magos túróval töltött sült alma

Azt le kell szögezni, hogy nem böjtölhet mindenki. Vannak szigorúbb fajták, amikor vagy további ételek, italok fogyasztását korlátozzák, vagy az evésre fordítható időszakot. Ezeket gyerekek (14 éven aluliak), várandósok, szoptatós kismamák, idősek, daganatos betegek, krónikus betegek (pl.: cukorbetegség), szívelégtelenségben szenvedők, különböző pszichiátriai kórképek betegei nem végezhetik. A normál embereknél is az a szabály, hogy a 3 napot meghaladó kúrák végzése esetén mindenképp szükséges szakemberrel kommunikálni (háziorvos, gasztroenterológus).

Nagyon kedveltek a különböző léböjtkúrák(3), gyümölcsnapok(4), szilárd nyers étrend(5), vagy bővített nyers étrend(6). Ha betartjuk az alkalmazásra vonatkozó időtartamot, akkor a kúráknak lesznek pozitív hatásai. A sok zöldség-és gyümölcsfogyasztás hatására nagymennyiségű magnéziumot, káliumot, C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, valamint ezek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezáltal serkentik a bélműködést, így a salakanyagok kevesebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben. Kevesebb lesz az energia-, fehérje-és nátriumbevitel ami a fogyókúrázóknak (a fokozott rostbevitel is jó nekik), köszvényes betegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek jó hír. Nagyon fontos, hogy mind a kúra megkezdése előtt, mind a befejezése után a fokozatosság jellemezze az étkezésünket, különben nagyon megterheljük a szervezetet, és epebántalmak, vagy akár akut hasnyálmirigygyulladás is felléphet (főleg ha a kúra befejezése után azonnal nehéz ételeket eszünk). Már a kúrát megelőző pár napban kerüljük a nehéz ételeket (bő zsírban sütött, panírozott ételek, meleg, kelt tészták, pirítás, nagyon zsíros, fűszeres ételek), a szénsavas, alkoholos italokat, csökkentsük az adagok méretét. Ha végeztünk, akkor se azonnal térjünk vissza a megszokott étkezési szokásainkhoz, hanem először gabonafélékkel bővítsük az étrendünket, következő nap jöhet tej és tejtermékek, utána való nap pedig a húsfélék. Természetesen az adagok méretét, az ételek nehézségét (zsírtartalom, fűszerezés) is a szakaszosság jellemezze.

Sokan azt gondolják, hogy a tél végével méregtelenítésre van szükségük, de vannak, akik akár egy évben többször is végeznek ilyen kúrát, hogy testüket megtisztítsák a felgyülemlett mérgező anyagoktól. Igazából méregtelenítő kúra, mint olyan nincs.testünk folyamatosan méregtelenít, különböző szervek (tüdő, máj, vesék), szervrendszerek (nyirokrendszer, bőr, emésztőszervrendszer) segítségével megvan a saját méregtelenítő mechanizmusa, ami állandó. Mi ehhez csak hozzá tudjuk segíteni a szervezetünket. Ha az egészséges életmód pár alapszabályát betartjuk, máris sokat tettünk testünk automatikus méregtelenítéséhez. Nézzünk pár példát:

• Igyunk többet (napi 2,5-3 l folyadékbevitel szükséges, leginkább szénsavmentes ásványvízet, vagy szűrt csapvízet fogyasszunk)

• Fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt (napi 500 gr-ot kellene enni külön-külön)

• Sétáljunk a szabad levegőn (napi minimum 30 perc)

• Mozogjunk (már heti 3×45 perc is hatékony)

• Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást (a maximális napi mennyiség nőknél 1 dl bor/3 dl sör/3 cl tömény, férfiaknál 2 dl bor/5 dl sör/5 cl tömény)

• Ne dohányozzunk

• Kerüljük a bő zsírban sült, túlzott fűszerezésű, nehéz ételeket

 

 

(1) teljes értékű fehérje (az összes aminosavat a megfelelő mennyiségben és összetételben tartalmazza)

(2) komplettálás (leggyakrabban a fehérjét szokták, élelmiszerek összepárosítása aszerint, hogy együtt kiadják a megfelelő aminosav összetételt)

(3) léböjtkúra (kizárólag zöldség és gyümölcsfogyasztás folyékony formában)

(4) gyümölcsnapok (kizárólag gyümölcsfogyasztás, nyersen/sütve/főzve/turmixolva)

(5) szilárd nyers étrend (zöldség-és gyümölcsfogyasztás)

(6) bővített nyers étrend (a zöldségen és gyümölcsön kívül a teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyér, a héjában sütött krumpli a megengedett)

 

Megnéznél további tanácsokat is? Szeretnél egészségesen táplálkozni és ehhez professzionális segítséget kapni? Akkor jelentkezz te is!
https://moderndietetika.com/

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!

Hadd segítsek Neked összeállítani egy személyre szabott, egyéni étrendet!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.

>