Vidám nő egészségesen táplálkozik

IBS és FODMAP diéta a 11 legfontosabb ételcsoport tükrében

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi is az az IBS és mit kell tudni a FODMAP diétáról. Bemutatjuk Neked, hogy milyen alapanyagokat fogyaszthatsz és melyeket kell kerülnöd, ha Te is FODMAP diétát szeretnél követni.

Hasi diszkomfort érzéspuffadáshasmenés-székrekedés váltakozásateltségérzethasi fájdalom. Az ilyen és ezekhez hasonló tünetek valamilyen gasztoenterológiai betegség előjelei lehetnek. A panaszok gyakori észlelése esetén mindenképp fordulj szakorvoshoz (gasztroenterológus, belgyógyász). Ha a szakorvos által előírt vizsgálatok után minden eredményed negatív, de a tünetek maradnak, akkor egyéb funkcionális bélbetegséged, vagyis irritábilis bél szindrómád van.

Mi az az IBS?

Az irritábilis bél szindróma, vagy röviden IBS, az emésztő rendszer funkciózavara , melynek minden esetben valamilyen (az előbbiekben már említett) emésztőrendszeri tünete van. Nem jár semmilyen kóros szervi elváltozással, mégis a panaszok meghatározhatatlan ideig nehezíthetik a betegek életét.

Az IBS tünetei első alkalommal többnyire 20-30 éves kor között jelentkeznek. Egy nagyon gyakori betegségről van szó, ami nőknél hozzávetőleg kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál. Minden második páciensnél, aki hasfájásra, hasmenésre és szorulásra panaszkodik, az orvos semmilyen szervi eltérést nem talál. Ezért feltehetően az emésztőrendszer funkciózavarai a felelősek a panaszokért.

A megoldás: FODMAP Diéta

Az ausztráliai Monash Egyetemen dolgozó Peter Gibson és kutató csapata úgy néz ki megtalálta a megoldást ennek a betegségnek a kezelésre, mégpedig a FODMAP diéta segítségével. A FODMAP egy mozaikszó, ami a különböző típusú szénhidrátok kezdőbetűinek összeolvadásából jött létre. A diétában ezeket a különböző típusú szénhidrátokat tartalmazó ételek fogyasztását korlátozzák, vagy tiltják. Azt tisztázni kell, hogy ez egy olyan nagy megszorításokkal járó, és a betegtől hatalmas együttműködést követelő étrend, hogy az esetleges tápanyag-és vitaminhiányok elkerülése érdekében csak maximum 6 hétig alkalmazható.

Utána is csak fokozatosan építjük vissza a magas FODMAP tartalmú ételeket, így kiderülhet, hogy mire is vagyunk érzékenyek eredetileg. Ahhoz, hogy ebben a 6 hétben is biztosítani tudd az optimális makro-és mikrotápanyagok mennyiségét és minőségét, keress fel, hogy megfelelő étrendet alakíthassak ki Neked.

Az alábbiakban a különböző ételcsoportok FODMAP tartalmát láthatod, így képet kaphatsz arról, hogy egy ilyen diéta során milyen ételeket kell megvonnod magadtól, illetve miket fogyaszthatsz.

Alacsony FODMAP tartalmú ételek, ezeket fogyaszd!

Magas FODMAP tartalmú ételek, ezeket kerüld el!

Ahhoz, hogy egészségesen és tünetmentesen tudd kezelni betegségedet, át kell alakítanod az étrendedet a fenti szabályok mentén. Ez első olvasásra elég nehéz feladatnak tűnik.

Sokaknál felmerül a kérdés, hogy mi a legjobb, amit tehet az ember egy ilyen helyzetben és egyáltalán miért lehet érdemes dietetikushoz fordulni.

Egy dietetikus pontosan azzal foglalkozik, hogy segítsen Neked és kiutat mutasson ebből a nehéz helyzetből. Tudj meg többet arról, hogy miért érdemes dietetikushoz fordulnod!



>