Cukorbeteg étrend egy hétre

​​Tudom, hogy első látásra nagyon nehéznek és macerásnak tűnik az, hogy számolgatnod kell a szénhidrátokat.

​Eddig talán azt sem tudtad, hogy mi fán terem a szénhidrát, most meg már nem csak azt kell tudnod, hogy Te mennyit ehetsz belőle, hanem hogy mikor, milyen típusúakat. Ha túl vagy az első sokkon, akkor van 2 jó hírem is a számodra.

Az első, hogy ezt nagyon hamar meg tudod tanulni. Pár hét, és már ránézésre megmondod, hogy melyik alma 150 gr, és abban mennyi szénhidrát van. A másik jó hírem, hogy ezzel az étrenddel ugyanolyan finomakat tudsz enni, mint eddig, változatosan, és ráadásul Te leszel a legegészségesebb a környezetedben.

Most mutatok Neked egy minta hetet, hogy ezt be is bizonyítsam.

Viszont egy dolgot fontos tisztázni. Természetesen mindenkinek más az ideális szénhidrát bevitele. Sőt, ugyanannak az embernek is más lehet, attól függően, hogy éppen milyen napja van. Sportolt, ült egy irodában, vagy egész nap jöttment, esetleg sokáig fent maradt. Éppen ezért nincs egy fix recept/szénhidrát mennyiség, amit mindenkire rá lehetne húzni. Ha egy ház berendezéséről kellene dönteni, mindegy, hogy melyik két embert választanánk ki, biztosan mindig különböző lenne. Éppen ezért ebben sem tudunk egyezni. A szénhidrátok mennyiségét, és van, ahol a típusait is, személyre kell szabni!

Ebben az esetben az étrend egy 55 éves, könyvelő foglalkozású nőnek készült, akinél 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg. Szerencsére gyógyszerről itt még szó sem volt, az orvos is egyetértett abban, hogy először az étrendjén kell változatni. Itt még sajnos mozgást nem tudott beiktatni a Páciens.

Inkább a délelőtt folyamán éhesebb, ezért nem egyezik a tízórai és az uzsonna mennyisége. Vannak olyan esték, amikor sokáig fent van, ilyenkor utóvacsorát is eszik, a vacsorából levonva a szénhidrát mennyiséget. Összesen 180 gr szénhidrátot eszik egy nap.

Ez csak egy minta hét. Az ételek ötletet adhatnak, de ezek a szénhidrát mennyiségek nem jók mindenkinek. Az Ügyfél itt minél változatosabb ételeket szeretett volna. Természetesen 1 nap többször is ismételhető.
  • ​H
  • ​K
  • ​SZ
  • ​CS
  • ​P
  • ​SZ
  • ​V
7:30 - ReggeliMandulás zabkása (55 gr zabpehely; víz/unsweetened mandulatej/kó-kusztej, mandula, fahéj, eritrit)
10:00 - TízóraiCottage cheese (125 gr), Korpovit keksz (6 db)
13:00 - EbédZöldséges csirkemell bulgurral (120 gr csirkemell, 70 gr bulgur szárazon mérve, 100 gr cukkíni, 100 gr brokkoli, só, bors, olívaolaj)
16:00 - UzsonnaMeggyes smoothie (2 dl tej, 16 szem=80 gr meggy)
19:00 - VacsoraKörözött (50 gr túró, 50 gr kefir, só, bors, kömény, 10 gr lilahagyma), rozskenyér (100 gr) zöldpaprika (1 db)

​Neked miben segíthetünk?

A szerző: Modern Dietetika


Szervezetünk egy olyan útitárs, aki születésünk pillanatától egészen utunk végéig kísér minket. Egy olyan tökéletesen működő gépezet, amely folyamatosan reagál és jelez nekünk.

Ismerd meg Te is, hogy milyen hálás tud lenni tested, ha megfelelően táplálod, és válj eggyé a lehető legjobb verzióddal!

Ha ezt elsőre nagy falatnak érzed, gondolj arra, hogy az idő ígyis, úgyis eltelik majd. A különbséget az hozza meg, hogy mit teszel meg már ma egy egészségesebb holnapért.

Kapcsolódó cikkek: