Cukorbeteg étrend egy hétre

Ebből a cikkből megismerheted, hogy hogyan néz ki egy cukorbeteg egészséges étrendje egy hétre. A cikk végére tudni fogod, hogy milyen finom, változatos és laktató ételekkel lehet feltölteni egy ilyen rendkívül szigorú szabályokra épülő étrendet is.

Tudjuk, hogy első látásra nagyon nehéznek és macerásnak tűnik az, hogy számolgatnod kell a szénhidrátokat. Sajnos ez a cukorbetegség természetes velejárója.

Eddig talán azt sem tudtad, hogy mi fán terem a szénhidrát, most meg már nem csak azt kell tudnod, hogy Te mennyit ehetsz belőle, hanem hogy mikor, milyen típusúakat. Ha túl vagy az első sokkon, akkor van 2 jó hírünk is a számodra.

Az első, hogy ezt nagyon hamar meg tudod tanulni. Pár hét, és már ránézésre megmondod, hogy melyik alma 150 gr, és abban mennyi szénhidrát van. A másik jó hírünk, hogy ezzel az étrenddel ugyanolyan finomakat tudsz enni, mint eddig, változatosan, és ráadásul Te leszel a legegészségesebb a környezetedben.

Most mutatunk Neked egy minta hetet, hogy ezt be is bizonyítsuk.

Viszont egy dolgot fontos tisztázni. Természetesen mindenkinek más az ideális szénhidrát bevitele. Sőt, ugyanannak az embernek is más lehet, attól függően, hogy éppen milyen napja van. Sportolt, ült egy irodában, vagy egész nap jöttment, esetleg sokáig fent maradt. Éppen ezért nincs egy fix recept/szénhidrát mennyiség, amit mindenkire rá lehetne húzni. Ha egy ház berendezéséről kellene dönteni, mindegy, hogy melyik két embert választanánk ki, biztosan mindig különböző lenne. Éppen ezért ebben sem tudunk egyezni. A szénhidrátok mennyiségét, és van, ahol a típusait is, személyre kell szabni!

Ebben az esetben az étrend egy 55 éves, könyvelő foglalkozású nőnek készült, akinél 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg. Szerencsére gyógyszerről itt még szó sem volt, az orvos is egyetértett abban, hogy először az étrendjén kell változatni. Itt még sajnos mozgást nem tudott beiktatni a Páciens.

Inkább a délelőtt folyamán éhesebb, ezért nem egyezik a tízórai és az uzsonna mennyisége. Vannak olyan esték, amikor sokáig fent van, ilyenkor utóvacsorát is eszik, a vacsorából levonva a szénhidrát mennyiséget. Összesen 180 gr szénhidrátot eszik egy nap.

Ez csak egy minta hét. Az ételek ötletet adhatnak, de ezek a szénhidrát mennyiségek nem jók mindenkinek. Az Ügyfél itt minél változatosabb ételeket szeretett volna. Természetesen 1 nap többször is ismételhető.
  • ​H
  • ​K
  • ​SZ
  • ​CS
  • ​P
  • ​SZ
  • V
7:30 - ReggeliMandulás zabkása (55 gr zabpehely; víz/unsweetened mandulatej/kó-kusztej, mandula, fahéj, eritrit)
10:00 - TízóraiCottage cheese (125 gr), Korpovit keksz (6 db)
13:00 - EbédZöldséges csirkemell bulgurral (120 gr csirkemell, 70 gr bulgur szárazon mérve, 100 gr cukkíni, 100 gr brokkoli, só, bors, olívaolaj)
16:00 - UzsonnaMeggyes smoothie (2 dl tej, 16 szem=80 gr meggy)
19:00 - VacsoraKörözött (50 gr túró, 50 gr kefir, só, bors, kömény, 10 gr lilahagyma), rozskenyér (100 gr) zöldpaprika (1 db)

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Szombat

Vasárnap

Vélhetően azért tévedtél ide Te is, mert cukorbetegként élsz, vagy csupán kíváncsi vagy, hogy hogyan telnek egy cukorbeteg napjai és elkezdtél keresgélni a neten a témában, mert szeretnéd megelőzni a kialakulását.

Miért érdemes foglalkoznod a cukorbetegséggel?

A cukorbetegség az összes táplálkozással kapcsolatos megbetegedés közül az egyik legveszélyesebb. Számos visszafordíthatatlan, rendkívül súlyos szövődménye alakulhat ki. Ezek közül a legijesztőbb talán a súlyos anyagcserezavarral járó diabéteszes kóma kialakulása, amely egy életveszélyes állapotot jelent, eszméletvesztéssel, szakaszos légzéssel és acetonszagú lehelettel.

Sokaknál felmerül a kérdés, hogy mi a legjobb, amit tehet az ember egy ilyen helyzetben és egyáltalán miért lehet érdemes dietetikushoz fordulni.

Egy dietetikus pontosan azzal foglalkozik, hogy segítsen Neked és kiutat mutasson a cukorbetegség útvesztőjéből. Tudj meg többet arról, hogy miért érdemes dietetikushoz fordulnod!

>