A Nagy Cukorbetegség Útmutató 2019

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk Számodra minden lényeges tudnivalót, amit a cukorbetegségről 2019-ben tudni lehet.

Cikkünk végére érve ismerni fogod

 • a cukorbetegég általános jellemzőit,
 • a cukorbetegség különböző fajtáit,
 • a cukorbetegség legfőbb kiváltó okait,
 • a főbb tüneteit és jeleit,
 • a cukorbetegség szövődményeit,
 • azt, hogy mit tehetsz már ma a hatékony megelőzés érdekében,
 • a különböző gyógymódokat,
 • a megfelelő étrend és diéta alapszabályait,
 • azt, hogy milyen ételeket és italokat fogyaszthatsz és mit kell elkerülnöd.

Magyarországon nagyon sokan érdeklődnek a cukorbetegség iránt. Most megmutatjuk, miért érezzük mi is azt, hogy ez a dietetika egyik legfontosabb területe.

Miért fontos 2019-ben a cukorbetegség témájával foglalkozni?

A világon minden 10. ember találkozik élete során ezzel a betegséggel.

Ennek ellenére nagyon kevesen figyelnek tudatosan arra, hogy elkerüljék a cukorbetegség kialakulását, akkor, amikor még esélyük van erre.

Körülményes betegség

A cukorbetegek élete rengeteg lemondással és nélkülözéssel jár, miközben minden egyes nap 0-24 órás koncentrált figyelmet igényel. Ne hagyd, hogy kirekesztettnek érezd magad.

Csak hiteles forrásban bízz meg!

Az interneten rengeteg információ kering a témában, de nagyon kevés az olyan összefüggő, hiteles cikk, amely átfogó módon mutatja be a cukorbetegség minden fontos részletét.

Mi pontosan erre törekedtünk.

Kezdésnek bemutatjuk Neked a diabétesz legfőbb jellemzőit általánosságban.

A cukorbetegségről általában

Ma Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, vagy valamilyen kóros cukor-anyagcserével rendelkezik.

Egy kis biológia

A diabetes mellitus (cukorbetegség, cukorbaj) egy olyan anyagcsere betegség, aminek a középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de ez a kóros állapot a szervezet működésének más folyamataira is hatással van.

Ez korunk egyik legelterjedtebb és legtöbb odafigyelést igénylő megbetegedése.

A cukor veszélyes

A cukorbetegség nagyon sok figyelmet igényel

Ez egy olyan betegség, amely a hét minden napján és a nap minden órájában folyamatos kontrollt igényel. Nem lehet egy percig sem félvállról venni, hiszen annak szörnyű következményei lehetnek.

Most, hogy kaptál egy átfogó képet a betegségről, folytatjuk írásunkat a diabétesz különböző fajtáival és azok legfőbb jellemzővel.

A cukorbetegség különböző fajtái

 • 1-es típusú
 • 2-es típusú
 • Terhességi
 • inzulinrezisztencia

Terhességi cukorbetegség

A terhesség alatt jelentkező, vagy akkor felismert diabéteszt soroljuk ide. Legtöbbször szülés után megszűnik ez az állapot, de újabb terhesség esetén 50%-os aránnyal jelenik meg újra.

Tudtad?

A terhességi cukorbetegség a terhességek 3%-ában jelentkezik.

Diabétesz várandósság alatt

Azért fontos ezzel a típussal foglalkozni, mert mind a Kismamát, mind a Babát védeni szeretnénk. A terhességi cukorbetegséggel rendelkező Kismamák nagyobb eséllyel szülnek császármetszéssel, az általában nagyobb súlyú, méretű magzat miatt gyakoribbak náluk a hüvelyi fertőzések.

Ha a diéta nem elegendő, akkor inzulinos kezelésre is szükség lehet. Orális antidiabetikum terhesség alatt szóba sem jöhet, káros lehet a magzatnak.

A terhesek diabétesz szűrését a 24-28.héten kell elvégezni, 75 gr glükózzal történő terheléssel. Ha a terhelés valamilyen cukoranyagcsere zavarra utaló tünetet mutatott, akkor szülés után 6 héttel meg kell ismételni az orális glükóz tolerancia tesztet, hogy megtudjuk, hogy fennmaradt-e ez az állapot vagy sem.

A cukorbetegség általános tudnivalói és a különböző fajták megismerése után a következőekben a diabétesz legfőbb kiváltó okairól olvashatsz.

A cukorbetegség okai

​Lényegében a betegség kialakulásának az az oka, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt inzulin csökkent mennyiségben vagy egyáltalán nem termelődik, illetve valami okból nem tudja kifejteni a hatását.

Legfőbb okai lehetnek az alábbiak:

 • genetikai hajlam
 • nem megfelelő életmód
 • autoimmun betegség
 • idiopathia
 • hasnyálmirigy gyulladás
 • hormonzavarok
 • gyógyszerek
 • más betegségek​

Genetikai hajlam: Ha családodban gyakori a cukorbetegség kialakulása, akkor Neked is nagyobb esélyed lehet az átlagnál a betegségre.

Nem megfelelő életmód: Metabolikus szindróma alakul ki, melynek eredménye lehet túlsúly, emelkedett vérzsírszintek, magas vérnyomás vagy emelkedett éhomi vércukor értékek.

Autoimmun betegségek: Ez azért veszélyes, mert ilyenkor a szervezet immunrendszere a saját fehérjéit antigénként, azaz ellenanyagként ismeri fel, és azok ellen immunválaszként ellenanyagot termel.

Idiopathiás: Ez röviden azt jelenti, hogy valami ismeretlen okból alakul ki. Még ma is előfordulhat a cukorbetegséggel az, hogy nem igazán lehet megállapítani a kialakulás elsődleges okait.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás: A hasnyálmirigy gyulladás eredményeképpen is kialakulhat a cukorbetegség, mint szövődmény.

Hormonzavarok: Hormonzavarok is jelenthetik a cukorbetegség kialakulásának okát, mint például a Cushing-szindróma, a Pheochromocytoma, a Pajzsmirigy túlműködés, az Aldosteronoma, a Somatostatinoma vagy a Glucagonoma.

Gyógyszerek szedése által: Ilyen gyógyszerek többek között a Glükokortikoidok, a Pajzsmirigy hormon, a Diazoxid, a Tiazid diuretikumok vagy a Bétaadrenergiás szerek.

Más betegségek hatására: Olyan betegségek mint például a Turner-szindróma, a Down-szindróma vagy a Klinefelter-szindróma.

A cukorbetegség okai

Az életmód igen sokat számít

A cukorbetegség okai közül, a nem megfelelő életmód miatt kialakult metabolikus szindróma ellen tehetünk, ha nem akarjuk, hogy a diabétesz végleges állapottá váljon. Ez az egyetlen olyan ok, amiről mi tehetünk.

Az irányítás a Te kezedben van!

Mi vagyunk a felelősek a betegségünkért, ha hagyjuk, hogy a helytelen életmódból kifolyólag elfajuljon. Nem szabad félvállról venni, mert a cukorbetegek legnagyobb része (2-es típusú cukorbetegek), 90%-a ebből a csoportból kerül ki. 

Ha az alábbi öt kritériumból legalább három teljesül Nálad, akkor érvényes rád a metabolikus szindróma jelző:

 • Haskörfogat: Nőknél: 80 cm felett érték; Férfiaknál: 94 cm feletti érték
 • Triglicerid szint (emelkedett vérzsírszint): legalább 1,7 mmol/l
 • HDL-koleszterin szint (csökkent vérzsírszint): Nőknél: <1,3 mmol/l érték; Férfiaknál: <1,0 mmol/l érték
 • Vérnyomás: legalább 130/85 Hgmm
 • Vércukorszint (éhomi): >5,6 mmol/l

Tudtad?

Az öröklődési hajlam nagyon fontos. Elhízott, 2-es típusú cukorbeteg szülő gyermekének 50% esélye van arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség nála is kialakuljon.

Ha ennek tudatában vagyunk, akkor máris nagyobb lehet a motivációnk saját magunk, vagy gyermekünk számára, hogy az egészséges életmódot követve, számos más betegség közül, a diabéteszt is megelőzzük.​

A helyes étkezéssel rendkívül jól tudod csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Nézzük meg, hogyan!

Táplálkozásból eredő kockázati tényezők

Kockázatcsökkentő:

 • magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása
 • kevesebb zsírfogyasztás (főleg az állati eredetű zsiradék bevitelének csökkentése, szemben a növényi zsírok fogyasztásának növelésével)
 • mértékletes alkoholfogyasztás
 • mediterrán diéta

Kockázatnövelő:

 • alacsony rostfogyasztás
 • emelkedett transzzsír bevitel

Nincs friss diabétesz, csak frissen diagnosztizált. Sajnos a legtöbb esetben több év, vagy akár évtized is eltelik, mire felismerik valakinél a cukorbetegséget, pedig van visszafordítható állapot. 

Ismerd fel időben a kezdeti tüneteket!

A kezdeti tünetek is jelző értékűek lehetnek, de leggyakrabban ezeket figyelmen kívül hagyjuk, vagy másra fogjuk.

Te is meg tudod előzni!

Az nagyon fontos, hogy ha időben észrevesszük a tüneteket, akkor szinte minden esetben megelőzhetjük a végleges cukorbetegséget.

Most, hogy megismerted a cukorbetegség kialakulásának főbb okait is, olvass tovább és megtudhatod, hogyan lehet a legkönnyebben felismerni a betegség kialakulását, azaz mik a diabétesz tünetei és jelei.

A diabétesz főbb tünetei és jelei

A cukorbetegség tünetei sokfélék lehetnek. Egészen az enyhétől a súlyos, jól észrevehető jelekig léteznek.

 • Az 1-es típusú betegség inkább gyorsan romló, hirtelen kialakuló tünetekkel jelentkezik. A tüneteket a normál vércukorszinttől való eltérő érték okozza, ami lehet túl magas vagy túl alacsony.
 • Gyakran olyan enyhék, hogy nem vesszük őket észre, ez leginkább a 2-es típusú megbetegedésre igaz.

A cukorbetegség tünetei gyakori kérdések között szerepel azok körében, akik anyagcserezavarral rendelkeznek.

Elsőként összegyűjtöttük Neked a cukorbetegség leggyakoribb jeleit, amelyet itt olvashatsz:

A cukorbetegség leggyakoribb jelei

 • Extrém mértékű szomjúságérzés és folyadék fogyasztás, gyakori vizelés

  Ez a két tünet együtt jár érthető módon. A kialakulásának oka pedig az, hogy a vese próbál megszabadulni a vérben feleslegesen jelenlévő glükóztól, ezt a vizelettel való ürítéssel próbálja.

  A sok víz vesztés pedig szomjúsághoz vezet. Átlagosan 4-7-szer ürítünk vizeletet egy nap, egy cukorbeteg ennél jóval többször, akár kétszer ennyit és nem ritka az éjszakai ürítési inger sem.
Extrém mértékű szomjúságérzés
 • Bőrviszketés, és nehezen gyógyuló sebek

   A cukorbetegség és viszketés kapcsolata a bőr szárazságával magyarázható, mivel sok folyadékot veszít a vizelettel a beteg, emiatt az ok miatt a szájszárazság is gyakori.

  A nehezen gyógyuló sebek pedig a rosszabb vérkeringés miatt alakulnak ki. A cukorbetegség tünetei bőrön megjelenhetnek barnás elszíneződés formájában is, amik általában a nyakon alakulnak ki.
Bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek
 • Megnövekedett étvágy

  Mivel a glükóz, ami energiát szolgáltatna a sejtek számára, nem tud bekerülni és felhasználódni, így a sejtek éheznek. És azt az üzenetet küldik a szervezetnek, hogy nincs megfelelő táplálék ellátás.

  Leggyakrabban emiatt van a cukorbeteg rosszullét. A cukorbetegség jelei szédülés, fáradtság, a koncentráció nehezítettsége, ingerlékenység, szélsőséges hangulat változások.

  Ugyanakkor a megnövekedett étvágy ellenére is általában fogyás tapasztalható, mivel a glükóz jelen van a vérben, de a sejtekbe nem tud belépni, így azok a szervezet energiaraktárait kezdik el felhasználni. S ha azok kiürültek, akkor a sejtépítő és izomépítő fehérjékből nyerik ki az energiát.
Megnövekedett étvágy
 • Homályos látás

  A magas vércukorszint hatására, mert a szemlencse alakja megváltozhat és elveszítheti a fókuszáló képességét.

  A vércukorszint helyreállításával ez visszafordítható folyamat, viszont ha sokáig nem kezelik a cukorbetegséget, akkor ez az állapot állandósulhat, akár súlyosbodhat is.
Homályos látás

A leggyakoribb jelek után pedig három speciális tünetről olvashatsz a következőekben.

Speciális tünetek előfordulása csoportosítva

 • CSECSEMŐKNÉL
 • GYERMEKEKNÉL
 • NŐKNÉL

Nőknél a cukorbetegség kialakulása további tünetekkel is járhat az általános tünetek mellett.

Ilyenek például:

 • a hüvelyben vagy szájban megjelenő gombás fertőzések,
 • a hüvelyi folyás,
 • a húgyúti fertőzések gyakoribb megjelenése
 • vagy a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma kifejlődése.​

A PCOS előfordulása akár az 50%-ot is elérheti, a fogamzóképes korú nők körében.

Ha kezeletlenül hagyják, akkor nem csak a gyermekvállalástól, hanem a független életviteltől is megfoszthatják magukat, számos súlyos következmény kialakulásából fakadóan.

Cukorbetegség kialakulása nőknél

A cukorbetegség kialakulásával kapcsolatos tudnivalók után most nézzük meg azt, hogy milyen káros következményei, azaz szövődményei lehetnek a betegségnek az emberi szervezetben.

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szövődményei függnek a betegség fennállásának idejétől, és a kezelés módjától. Minél később ismerjük fel, és minél kevésbé foglalkozunk vele, annál több és nagyobb problémákat okozhat.

Szerencsés korban élünk

Napjainkban, a fejlett orvostudománynak köszönhetően már a kezdeti stádiumban is tudjuk diagnosztizálni a cukorbetegséget, amikor még semmiféle szövődmény nem fordul elő.

Kapcsolj időben!

Sajnos ez a korai felismerés azonban a legritkább esetekben történik meg. Leggyakrabban olyan esetekkel találkozunk, amikor az emberek már valamilyen visszafordíthatatlan szövődmény kapcsán fordulnak orvoshoz, pedig a korai felismerés életet menthet.

Tudtad?

A cukorbetegség mindig az érrendszerben okoz kárt, mivel a vérben lévő megnövekedett cukormennyiség roncsolja az erek falát.

Nem kell megvárnunk, amíg rosszul leszünk. Az alábbi esetekben fokozottabb kockázattal rendelkezünk, ezért mindenképp rendszeres szűrés ajánlott azoknak, akik:

 • 45 év felettiek,
 • családjában előfordul cukorbeteg,
 • családjában megtalálható valamilyen szív-és érrendszeri beteg,
 • elhízottak,
 • laborjában emelkedettek a vérzsírszintek (Koleszterin, LDL-koleszterin, Triglicerid),
 • magas vérnyomással rendelkeznek,
 • nagy magzatot szültek vagy akik
 • terhességük alatt terhességi cukorbetegek voltak.

Mindig jobb megelőzni a bajt, mint kezelni

A cukorbetegség már önmagában is egy nagyon kellemetlen betegség, a káros szövődmények pedig csak rátesznek erre egy lapáttal. Sajnos a mai statisztikák alapján szerencsésnek mondhatod magad, ha nem vagy cukorbeteg. Ettől függetlenül tenned kell azért, hogy ez biztosan így is maradjon.

Ha Te is szeretnéd megelőzni a diabéteszt, olvass tovább! Szuper tippekkel készültünk számodra.

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzésének a kulcsa, a helyes életmód

Élj egészségesen és tested rendkívül hálás lesz érte!

Vannak veszélyeztetett korosztályok, örökölhetjük a hajlamot, de minden esetben ki tudjuk tolni a betegség megjelenésének idejét, illetve a súlyosságának a mértékét, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és rendszeresen mozgunk.

Tudtad?

Sokan gondolják, úgy, hogy elsősorban a cukros ételek okoznak cukorbetegséget.

Nos ez nem igaz.

A cukorbaj megelőzésének három pillére:

Friss zöldségek

Egészséges, változatos étrend

Aktív mozgás - futó szerelmes pár

Rendszeres
testmozgás

Gyógyszerek a cukorbetegség megelőzéséért

Gyógyszeres
támogatás

Ma már bárkit megtámadhat a cukorbetegség.


 • Szeretnéd megtudni, hogyan kerülheted el a diabétesz kialakulását?
 • Szeretnéd megtudni, hogy mit ehet és mit nem ehet gyermeked, hogy mindenképpen elkerülje a cukorbetegséget?
 • Segítségre van szükséged egy teljesen egyedi, személyre szabott, egészséges étrend kialakításához?
 • Magadra ismertél valamelyik tünettel kapcsolatban és nem tudod, pontosan milyen orvosi vizsgálatra van szükséged?

Ne hagyd, hogy a cukorbetegség tönkre tegye az életedet! Segítünk, hogy biztonságban maradj.

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy kötetlen

Dietetikai Tanácsadás során


Esetleg már korábban kiderült rólad, hogy cukorbeteg vagy és információt, tippeket és trükköket keresel a betegség kezelését és kézbentartását illetően? A továbbiakban összegyűjtöttünk Neked mindent, amit ezzel kapcsolatban tudunk.

A cukorbetegség gyógyítása

A cukorbetegség gyógyítása több lépcsős folyamat.

Az elsőre választandó módszernek azonban mindig az életmód változtatásnak kell lennie, nem a gyógyszernek (kivéve az 1-es típusú cukorbetegeknél, mert ott azonnal inzulin terápiára szorul a páciens).

Az étkezés a kulcs

Tehát, ha kiderül, hogy a szénhidrát anyagcserénkkel probléma van, akkor először az étkezésünkben kell módosításokat végrehajtanunk.

Ezt követi a testmozgás

Ezután (vagy ezzel egy időben) következhet, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és lehetőség szerint legyen aerob jellegű.

Majd a gyógyszerek

Majd ha ez sem segít, akkor jöhetnek a „cukorgyógyszerek”, azaz az orális antidiabetikumok, végül pedig az inzulin.

Nagyon sok esetben, a megfelelő táplálkozás terápiával megelőzhető lenne az orális antidiabetikumok és az inzulin használata, illetve lassíthatnánk a betegség szövődményeinek kialakulását.​

Tudtad?

Az aerob szó jelentése magyarul annyit jelent, hogy "oxigénigényes". Az aerob edzésforma lényege, hogy mozgás közben a szervezet nagy mennyiségű oxigént állít elő.

Az energia elsődleges forrását az energiatartalékok jelentik. A szervezet különböző zsírokat és szénhidrátokat éget el oxigén felhasználásával. Az aerob jellegű mozgás során fejlődik a test állóképessége és az ember egyre kitartóbbá válik.

Aerob mozgás például a futás, a könnyed kocogás vagy az úszás is.

A diabétesz gyógyítható - a futás és a sport segít

Előfordul, hogy a helyes étkezés és a testmozgás önmagában nem elég a cukorbetegség ellen. Ahogy lejjebb is olvashatod, ilyenkor a gyógyszeres kezelés egy működő alternatíva lehet.

A cukorbetegség gyógyszerei

Ha az életmód változtatás nem elegendő, akkor a cukorbeteg páciensnek orális antidiabetikumot kell szednie.

Több módszer is létezik

Ezeknek különböző fajtái vannak, melyek bevezetési idejéről, és az eltérő típusok kombinálásáról meghatározott előírások szólnak.

Első körben mindig Merckformin típusú orális antidiabetikummal kezdünk, és/vagy Glucobay-jal.

Ha ezek nem elegendőek, akkor jönnek a Szulfonilureák, és/vagy a glitazon, majd az inzulin.​

A cukorbetegség gyógyszerei

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha a páciens gyógyszeres vagy inzulinos kezelésre szorul, akkor már nem kell a diétára odafigyelni, vagy mozogni. A kezelés nem zárja ki ezeket, sőt, ezek mellett kell a gyógyszeres terápiát alkalmazni!

Ha Téged is érdekel, hogy milyen kapcsolat áll fent a cukorbetegség egyes fajtái és az inzulinkezelés között, akkor olvass tovább!

Mikor kell inzulint bevinni?

Az inzulin bevezetésének, alkalmazásának az ideje eltérő lehet a betegség különböző típusaiban:

 • 1-es típusú cukorbetegség esetén azonnal inzulin terápiára van fogva a beteg. Ilyenkor a szervezetben abszolút inzulin hiány van, az életben maradáshoz szükséges az inzulin terápia.
 • 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet még rendelkezik valamennyi inzulinnal, de ha ez elfogy, akkor itt is inzulinos kezelésre lesz szükség.
 • Van még egy eset, amikor a páciens inzulinra szorul, más nem jöhet szóba, ez pedig a terhességi (gesztációs) cukorbetegség. Terhesség alatt a kismamák nem szedhetnek orális antidiabetikumot, mert káros lehet a magzatra. Ezért erre az időszakra ezt kiváltják inzulinnal.
inzulin bevitel a cukorbetegség kezeléseként

A cukorbetegség gyógyítására léteznek természetes eredetű gyógymódok is, ezekről az alternatívákról az itt következő részben olvashatsz.

Lehetséges természetes úton gyógyítani?

A betegség ellen számos természetes gyógymód áll a rendelkezésünkre, de mielőtt ezek közül bármit is elkezdenénk, mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

A prediabétesz (cukorbetegség előtti) állapotában, a helyes táplálkozás és mozgás mellett még alkalmazhatunk természetes gyógymódokat, de már kialakult betegség esetén önmagukban ezek a módszerek nem lesznek elegendőek, és nem váltják ki a gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelést. Tehát megelőzés céljából és kiegészítő terápiaként.

Gyógynövények: Rengeteg növény található a természetben, ami az anyagcserénket szabályozni tudna, és ezzel a cukorháztartásunkra is hatással van. Legismertebbek a fahéj, gyermekláncfű, csalán, erdei szederlevél, görögszénamag.​

Ezeket leginkább gyógytea formájában fogyaszthatjuk. Egy csapott evőkanál gyógynövényt forrázzunk le 2 dl vízzel, fedjük le, hagyjuk állni, majd szűrés után fogyasszuk. Mindig főétkezés után 15 perccel javasolt.​

Tudtad?

Ez a terület folyamatos lehetőségeket kínál a kutatóknak, még mind a mai napig megoldatlan probléma, és sajnos egyre több embert érint.

A cukorbetegség jövőbeni, egyszerűbb kezelése érdekében számtalan kutatási terület van. Az egyik a szigetsejt (ezek a sejtek termelik az inzulint) transzplantáció, aminek segítségével az abszolút inzulin hiányosok is újból képesek lennének az inzulin termelésére.

Vannak tervek az inzulin inhalációs bejuttatására (hogy ne kelljen az embereknek szúrniuk magukat), mesterséges hasnyálmirigy beültetésre, nem-invazív vércukormérésre (szintén a szúrás elkerülésére).

Cukorbetegség gyógyítása természetesen

A diabétesz megelőzéséhez, hatékony kezeléséhez és gyógyításához is elengedhetetlen egy életmódváltás. Sokan azt hiszik, hogy az egészséges élet az edzőtermekben, uszodákban és futópályákon kezdődik. Nagyon fontos kiemelnünk, hogy ezeknél sokkal fontosabb az, amit a saját konyhájában csinál az ember.

A következő blokk éppen ezért a cukorbeteg étrendről és diétáról fog szólni.

Cukorbeteg étrend és diéta

A tünet-és szövődménymentes diabétesz elérése érdekében személyre szabott étrendi kezelésre van szükség.

Az helyes étkezés a legfontosabb

A megfelelő diéta megtervezése, kialakítása a cukorbetegség minden típusában alapvető fontosságú, sőt, bizonyos esetekben az első választandó módszer, mely akár a gyógyszeres kezelést is kiszoríthatja.

A cél, hogy megfelelő táplálkozással elérjük és fenntartsuk az optimális anyagcsere-állapotot, a vércukorszintet pedig biztonságos értékhatárok között tartsuk, a kezelés más elemeihez (mozgás, gyógyszeres, és/vagy inzulinterápia) kapcsolódva.

Étrend és diéta a cukorbetegség kezelése alatt

Hogyan tervezz?

Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmi anyagok összessége megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, de a szénhidrátok még ezen felül is kiemelkedő figyelmet igényelnek.

Szénhidrátok

Tudtad?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésénél még mindig a helyes diétával megalapozott életmódváltás az első választandó módszer, de az inzulinterápia alatt álló cukor-betegeknek is oda kell figyelniük az étkezésre, mert nem mindegy, hogy az alkalmazott inzulinkészítmények után mennyi és milyen típusú szénhidrátot esznek.

Ha Te sem vagy biztos, hogyan kezdj neki étrended megtervezésének, akkor van egy jó hírünk Számodra. A következő blokkban összeállítottunk egy speciális mintaétrendet, amely kiváló iránymutatást ad minden cukorbetegnek.

Mintaétrend kifejezetten cukorbetegek részére

A személyre szabott napi szénhidrátbevitel nagyon sok tényezőtől függ. Befolyásolja a nem, a kor, a testmagasság, a testsúly, a fizikai aktivitás, a diéta melletti kezelés típusa, az egyéni igények, szokások.

Most mutatunk Neked egy 160 grammos szénhidráttartalmú, napi ötszöri étkezést biztosító mintaétrendet:

 • Reggeli
 • Tízórai
 • Ebéd
 • UZSONNA
 • VACSORA

Paradicsomos-csicseriborsó saláta
40 gr szénhidrát

 • 170 gr csicseriborsó
 • 70 gr zöldbab
 • 25 gr lilahagyma
 • 1 db paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, fokhagyma, gyömbér, citromlé

Ez csupán egy példa, nincs kőbe vésve

A mintaétrend egy nagyon jó iránymutatást ad, de értelem szerűen nem fedi le az összes boltban megtalálható élelmiszert. Lehet, hogy neked pont nem is passzolnak a fent leírt receptek az ízlésedhez, illetve egy ilyen szigorú diéta hamar unalmassá válhat és az ember hamar elveszítheti az étkezés élvezetét.

Ezt a legkevésbé sem szeretnénk, így összegyűjtöttünk Neked fontos szabályokat különböző kategóriák mentén:

Mit ehet és mit nem ehet egy cukorbeteg?

Összességében elmondható, hogy a cukorbetegeknek ajánlott étrend is az egészséges táplálkozás irányelvein alapszik.

 • Gabonafélék
 • Zöldségek
 • Gyümölcsök
 • Húsok
 • Sajtok
 • Tejtermékek
 • Zsiradékok
 • Folyadékok

Gyümölcsök fogyasztásánál figyelni kell a szénhidrát mennyiségre, de jelentős vitamin-, ásványi anyag-, rosttartalmuk és magas élvezeti értékük miatt helyük van az étrendben.

Ha szeretnél részletes információkat olvasni arról, hogy milyen gyümölcsöt ehet egy cukorbeteg, akkor kattints a lenti gombra!

Modiet - gyümölcsök

Összegyűjtöttük Neked, hogy milyen alapanyagot milyen más, egészséges alapanyagra tudsz cserélni étrendedben. Tudj meg többet a lenti gombra kattintva!

Segítünk, hogy cukorbetegként is teljes életet élhess!


 • Diagnosztizálták nálad a cukorbetegséget, vagy a PCO-szindrómát, de nem tudod, hogy a diétát hogyan tudnád beépíteni a hétköznapjaidba?
 • Nehézséget okoz a szénhidrátok számolása?
 • Szeretnél teljesen egyedi, személyre szabott étrendet követni, ami tápláló, finom, változatos és egyben egészséges ételekből áll?
 • Szeretnél a cukorbetegség mellett aktív életet élni, sportolni, de fogalmad sincs, hogy lehetne ezt megvalósítani?

Segítünk, hogy a lehető legfelkészültebb légy, miközben a lehető legjobban érzed magad a bőrödben!

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy
Dietetikai Tanácsadás
során.

>