Ha nem vagy cukorbeteg, megmutatjuk, hogyan maradj egészséges, ha pedig az vagy, megmutatjuk, hogyan csináld okosan.

A világon minden 10. ember találkozik élete során ezzel a betegséggel. Ennek ellenére nagyon kevesen figyelnek tudatosan arra, hogy elkerüljék a cukorbetegség kialakulását, akkor, amikor még esélyük van erre.

A cukorbetegek élete rengeteg lemondással és nélkülözéssel jár, miközben minden egyes nap 0-24 órás koncentrált figyelmet igényel. Ne hagyd, hogy kirekesztettnek érezd magad.

Az interneten rengeteg információ kering a témában, de nagyon kevés az olyan összefüggő, hiteles cikk, amely átfogó módon mutatja be a cukorbetegség minden fontos részletét.

Mi pontosan erre törekedtünk.

Neked miben segíthetünk?

Nem vagyok cukorbeteg.

Információt gyűjtök a cukorbetegségről és szeretnék minél többet megtudni annak hatékony megelőzéséről!

Cukorbeteg vagyok.

Hasznos tanácsokat és tippeket keresek a cukorbetegség kezelésével, kézben tartásával  és a gyógyulással kapcsolatban.

Nem vagyok cukorbeteg

A cukorbetegségről általában

Ma Magyarországon minden 12. ember közül egy cukorbeteg, vagy valamilyen kóros cukor-anyagcserével rendelkezik.

A diabetes mellitus (cukorbetegség, cukorbaj) egy olyan anyagcsere betegség, aminek a középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de ez a kóros állapot a szervezet működésének más folyamataira is hatással van.

Ez korunk egyik legelterjedtebb és legtöbb odafigyelést igénylő megbetegedése.

A cukor veszélyes

Ez egy olyan betegség, amely a hét minden napján és a nap minden órájában folyamatos kontrollt igényel. Nem lehet egy percig sem félvállról venni, hiszen annak szörnyű következményei lehetnek.


A diabétesz különböző fajtái

 • 1-es típusú
 • 2-es típusú
 • Terhességi
 • inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia az egyéb speciális típusú szénhidrátanyagcsere-zavarokat okozó betegségek közé sorolható.

Ilyenkor az egyén rendelkezik megfelelő mennyiségű inzulinnal, de ezt a sejtek nem ismerik fel, hatását nem tudja kiváltani, így a cukor felhalmozódik a vérben. Megfelelő életmódváltással, diétával a páciens újból teljes életet élhet.

Tudtad?

Manapság nagyon sok esetben az inzulinrezisztencia áll a meddőségek hátterében.

Inzulinrezisztancia

Karácsonyi workshop az Inzulinrezisztancia jegyében!

Gyere el a Modern Dietetika inzulinrezisztancia barát karácsonyi workshopjára, ahol minden információt megkapsz ahhoz, hogy Te is nyugodtan, megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátokkal karácsonyozz, miközben finomakat eszel.


A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzésének a kulcsa, a helyes életmód

Élj egészségesen és tested rendkívül hálás lesz érte!

Vannak veszélyeztetett korosztályok, örökölhetjük a hajlamot, de minden esetben ki tudjuk tolni a betegség megjelenésének idejét, illetve a súlyosságának a mértékét, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és rendszeresen mozgunk.

Tudtad?

Sokan gondolják, úgy, hogy elsősorban a cukros ételek okoznak cukorbetegséget.

Nos ez nem igaz.

A cukorbaj megelőzésének három pillére:

Friss zöldségek

Egészséges, változatos étrend

Aktív mozgás - futó szerelmes pár

Rendszeres
testmozgás

Gyógyszerek a cukorbetegség megelőzéséért

Gyógyszeres
támogatás


A cukorbetegség okai

​Lényegében a betegség kialakulásának az az oka, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt inzulin csökkent mennyiségben vagy egyáltalán nem termelődik, illetve valami okból nem tudja kifejteni a hatását.

Legfőbb okai lehetnek az alábbiak:

 • genetikai hajlam
 • nem megfelelő életmód
 • autoimmun betegség
 • idiopathia
 • hasnyálmirigy gyulladás
 • hormonzavarok
 • gyógyszerek
 • más betegségek​

Genetikai hajlam: Ha családodban gyakori a cukorbetegség kialakulása, akkor Neked is nagyobb esélyed lehet az átlagnál a betegségre.

Nem megfelelő életmód: Metabolikus szindróma alakul ki, melynek eredménye lehet túlsúly, emelkedett vérzsírszintek, magas vérnyomás vagy emelkedett éhomi vércukor értékek.

Autoimmun betegségek: Ez azért veszélyes, mert ilyenkor a szervezet immunrendszere a saját fehérjéit antigénként, azaz ellenanyagként ismeri fel, és azok ellen immunválaszként ellenanyagot termel.

Idiopathiás: Ez röviden azt jelenti, hogy valami ismeretlen okból alakul ki. Még ma is előfordulhat a cukorbetegséggel az, hogy nem igazán lehet megállapítani a kialakulás elsődleges okait.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás: A hasnyálmirigy gyulladás eredményeképpen is kialakulhat a cukorbetegség, mint szövődmény.

Hormonzavarok: Hormonzavarok is jelenthetik a cukorbetegség kialakulásának okát, mint például a Cushing-szindróma, a Pheochromocytoma, a Pajzsmirigy túlműködés, az Aldosteronoma, a Somatostatinoma vagy a Glucagonoma.

Gyógyszerek szedése által: Ilyen gyógyszerek többek között a Glükokortikoidok, a Pajzsmirigy hormon, a Diazoxid, a Tiazid diuretikumok vagy a Bétaadrenergiás szerek.

Más betegségek hatására: Olyan betegségek mint például a Turner-szindróma, a Down-szindróma vagy a Klinefelter-szindróma.

A cukorbetegség okai

A cukorbetegség okai közül, a nem megfelelő életmód miatt kialakult metabolikus szindróma ellen tehetünk, ha nem akarjuk, hogy a diabétesz végleges állapottá váljon. Ez az egyetlen olyan ok, amiről mi tehetünk. Mi vagyunk a felelősek a betegségünkért, ha hagyjuk, hogy a helytelen életmódból kifolyólag elfajuljon. Nem szabad félvállról venni, mert a cukorbetegek legnagyobb része (2-es típusú cukorbetegek), 90%-a ebből a csoportból kerül ki. 

Ha az alábbi öt kritériumból legalább három teljesül Nálad, akkor érvényes rád a metabolikus szindróma jelző:

 • Haskörfogat: Nőknél: 80 cm felett érték; Férfiaknál: 94 cm feletti érték
 • Triglicerid szint (emelkedett vérzsírszint): legalább 1,7 mmol/l
 • HDL-koleszterin szint (csökkent vérzsírszint): Nőknél: <1,3 mmol/l érték; Férfiaknál: <1,0 mmol/l érték
 • Vérnyomás: legalább 130/85 Hgmm
 • Vércukorszint (éhomi): >5,6 mmol/l

Tudtad?

Az öröklődési hajlam nagyon fontos. Elhízott, 2-es típusú cukorbeteg szülő gyermekének 50% esélye van arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség nála is kialakuljon.

Ha ennek tudatában vagyunk, akkor máris nagyobb lehet a motivációnk saját magunk, vagy gyermekünk számára, hogy az egészséges életmódot követve, számos más betegség közül, a diabéteszt is megelőzzük.​


Táplálkozásból eredő kockázati tényezők

Kockázatcsökkentő:

 • magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása
 • kevesebb zsírfogyasztás (főleg az állati eredetű zsiradék bevitelének csökkentése, szemben a növényi zsírok fogyasztásának növelésével)
 • mértékletes alkoholfogyasztás
 • mediterrán diéta

Kockázatnövelő:

 • alacsony rostfogyasztás
 • emelkedett transzzsír bevitel

Nincs friss diabétesz, csak frissen diagnosztizált. Sajnos a legtöbb esetben több év, vagy akár évtized is eltelik, mire felismerik valakinél a cukorbetegséget, pedig van visszafordítható állapot. 

A kezdeti tünetek is jelző értékűek lehetnek, de leggyakrabban ezeket figyelmen kívül hagyjuk, vagy másra fogjuk.

Az nagyon fontos, hogy ha időben észrevesszük a tüneteket, akkor szinte minden esetben megelőzhetjük a végleges cukorbetegséget.


A diabétesz főbb tünetei és jelei

A cukorbetegség tünetei sok félék lehetnek. Egészen az enyhétől a súlyos, jól észrevehető jelekig léteznek.

 • Az 1-es típusú betegség inkább gyorsan romló, hirtelen kialakuló tünetekkel jelentkezik. A tüneteket a normál vércukorszinttől való eltérő érték okozza, ami lehet túl magas vagy túl alacsony.
 • Gyakran olyan enyhék, hogy nem vesszük őket észre, ez leginkább a 2-es típusú megbetegedésre igaz.

A cukorbetegség tünetei gyakori kérdések között szerepel azok körében, akik anyagcserezavarral rendelkeznek.


A cukorbetegség leggyakoribb jelei

 • Extrém mértékű szomjúságérzés és folyadék fogyasztás, gyakori vizelés

  Ez a két tünet együtt jár érthető módon. A kialakulásának oka pedig az, hogy a vese próbál megszabadulni a vérben feleslegesen jelenlévő glükóztól, ezt a vizelettel való ürítéssel próbálja.

  A sok víz vesztés pedig szomjúsághoz vezet. Átlagosan 4-7-szer ürítünk vizeletet egy nap, egy cukorbeteg ennél jóval többször, akár kétszer ennyit és nem ritka az éjszakai ürítési inger sem.
Extrém mértékű szomjúságérzés
 • Bőrviszketés, és nehezen gyógyuló sebek

   A cukorbetegség és viszketés kapcsolata a bőr szárazságával magyarázható, mivel sok folyadékot veszít a vizelettel a beteg, emiatt az ok miatt a szájszárazság is gyakori.

  A nehezen gyógyuló sebek pedig a rosszabb vérkeringés miatt alakulnak ki. A cukorbetegség tünetei bőrön megjelenhetnek barnás elszíneződés formájában is, amik általában a nyakon alakulnak ki.
Bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek
 • Megnövekedett étvágy

  Mivel a glükóz, ami energiát szolgáltatna a sejtek számára, nem tud bekerülni és felhasználódni, így a sejtek éheznek. És azt az üzenetet küldik a szervezetnek, hogy nincs megfelelő táplálék ellátás.

  Leggyakrabban emiatt van a cukorbeteg rosszullét. A cukorbetegség jelei szédülés, fáradtság, a koncentráció nehezítettsége, ingerlékenység, szélsőséges hangulat változások.

  Ugyanakkor a megnövekedett étvágy ellenére is általában fogyás tapasztalható, mivel a glükóz jelen van a vérben, de a sejtekbe nem tud belépni, így azok a szervezet energiaraktárait kezdik el felhasználni. S ha azok kiürültek, akkor a sejtépítő és izomépítő fehérjékből nyerik ki az energiát.
Megnövekedett étvágy
 • Homályos látás

  A magas vércukorszint hatására, mert a szemlencse alakja megváltozhat és elveszítheti a fókuszáló képességét.

  A vércukorszint helyreállításával ez visszafordítható folyamat, viszont ha sokáig nem kezelik a cukorbetegséget, akkor ez az állapot állandósulhat, akár súlyosbodhat is.
Homályos látás

Speciális tünetek előfordulása csoportosítva

 • CSECSEMŐKNÉL
 • GYERMEKEKNÉL
 • NŐKNÉL

Nőknél a cukorbetegség kialakulása további tünetekkel is járhat az általános tünetek mellett.

Ilyenek például:

 • a hüvelyben vagy szájban megjelenő gombás fertőzések,
 • a hüvelyi folyás,
 • a húgyúti fertőzések gyakoribb megjelenése
 • vagy a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma kifejlődése.​

A PCOS előfordulása akár az 50%-ot is elérheti, a fogamzóképes korú nők körében.

Ha kezeletlenül hagyják, akkor nem csak a gyermekvállalástól, hanem a független életviteltől is megfoszthatják magukat, számos súlyos következmény kialakulásából fakadóan.

Cukorbetegség kialakulása nőknél

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szövődményei függnek a betegség fennállásának idejétől, és a kezelés módjától. Minél később ismerjük fel, és minél kevésbé foglalkozunk vele, annál több és nagyobb problémákat okozhat.

Napjainkban, a fejlett orvostudománynak köszönhetően már a kezdeti stádiumban is tudjuk diagnosztizálni a cukorbetegséget, amikor még semmiféle szövődmény nem fordul elő.

Sajnos ez a korai felismerés azonban a legritkább esetekben történik meg. Leggyakrabban olyan esetekkel találkozunk, amikor az emberek már valamilyen visszafordíthatatlan szövődmény kapcsán fordulnak orvoshoz, pedig a korai felismerés életet menthet.

Tudtad?

A cukorbetegség mindig az érrendszerben okoz kárt, mivel a vérben lévő megnövekedett cukormennyiség roncsolja az erek falát.

Nem kell megvárnunk, amíg rosszul leszünk. Az alábbi esetekben fokozottabb kockázattal rendelkezünk, ezért mindenképp rendszeres szűrés ajánlott azoknak, akik:

 • 45 év felettiek,
 • családjában előfordul cukorbeteg,
 • családjában megtalálható valamilyen szív-és érrendszeri beteg,
 • elhízottak,
 • laborjában emelkedettek a vérzsírszintek (Koleszterin, LDL-koleszterin, Triglicerid),
 • magas vérnyomással rendelkeznek,
 • nagy magzatot szültek vagy akik
 • terhességük alatt terhességi cukorbetegek voltak.

Ma már bárkit megtámadhat a cukorbetegség.


 • Szeretnéd megtudni, hogyan kerülheted el a diabétesz kialakulását?
 • Szeretnéd megtudni, hogy mit ehet és mit nem ehet gyermeked, hogy mindenképpen elkerülje a cukorbetegséget?
 • Segítségre van szükséged egy teljesen egyedi, személyre szabott, egészséges étrend kialakításához?
 • Magadra ismertél valamelyik tünettel kapcsolatban és nem tudod, pontosan milyen orvosi vizsgálatra van szükséged?

Ne hagyd, hogy a cukorbetegség tönkre tegye az életedet! Segítünk, hogy biztonságban maradj.

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy kötetlen

Dietetikai Tanácsadás soránCukorbeteg vagyok

A megfelelő diéta megtervezése, kialakítása minden típusában alapvető fontosságú, sőt, bizonyos esetekben az első választandó módszer, mely akár a gyógyszeres kezelést is kiszoríthatja.


A cukorbetegség gyógyítása

A cukorbetegség gyógyítása több lépcsős folyamat.

Az elsőre választandó módszernek azonban mindig az életmód változtatásnak kell lennie, nem a gyógyszernek (kivéve az 1-es típusú cukorbetegeknél, mert ott azonnal inzulin terápiára szorul a páciens).

Tehát, ha kiderül, hogy a szénhidrát anyagcserénkkel probléma van, akkor először az étkezésünkben kell módosításokat végrehajtanunk. Ezután (vagy ezzel egy időben) következhet, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és lehetőség szerint legyen aerob jellegű

Majd ha ez sem segít, akkor jöhetnek a „cukorgyógyszerek”, azaz az orális antidiabetikumok, végül pedig az inzulin.

Nagyon sok esetben, a megfelelő táplálkozás terápiával megelőzhető lenne az orális antidiabetikumok és az inzulin használata, illetve lassíthatnánk a betegség szövődményeinek kialakulását.​

Tudtad?

Az aerob szó jelentése magyarul annyit jelent, hogy "oxigénigényes". Az aerob edzésforma lényege, hogy mozgás közben a szervezet nagy mennyiségű oxigént állít elő.

Az energia elsődleges forrását az energiatartalékok jelentik. A szervezet különböző zsírokat és szénhidrátokat éget el oxigén felhasználásával. Az aerob jellegű mozgás során fejlődik a test állóképessége és az ember egyre kitartóbbá válik.

Aerob mozgás például a futás, a könnyed kocogás vagy az úszás is.

A diabétesz gyógyítható - a futás és a sport segít

A cukorbetegség gyógyszerei

Ha az életmód változtatás nem elegendő, akkor a cukorbeteg páciensnek orális antidiabetikumot kell szednie.

Ezeknek különböző fajtái vannak, melyek bevezetési idejéről, és az eltérő típusok kombinálásáról meghatározott előírások szólnak. Első körben mindig Merckformin típusú orális antidiabetikummal kezdünk, és/vagy Glucobay-jal.

Ha ezek nem elegendőek, akkor jönnek a Szulfonilureák, és/vagy a glitazon, majd az inzulin.​

A cukorbetegség gyógyszerei

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha a páciens gyógyszeres vagy inzulinos kezelésre szorul, akkor már nem kell a diétára odafigyelni, vagy mozogni. A kezelés nem zárja ki ezeket, sőt, ezek mellett kell a gyógyszeres terápiát alkalmazni!


Mikor kell inzulint bevinni?

Az inzulin bevezetésének, alkalmazásának az ideje eltérő lehet a betegség különböző típusaiban:

 • 1-es típusú cukorbetegség esetén azonnal inzulin terápiára van fogva a beteg. Ilyenkor a szervezetben abszolút inzulin hiány van, az életben maradáshoz szükséges az inzulin terápia.
 • 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet még rendelkezik valamennyi inzulinnal, de ha ez elfogy, akkor itt is inzulinos kezelésre lesz szükség.
 • Van még egy eset, amikor a páciens inzulinra szorul, más nem jöhet szóba, ez pedig a terhességi (gesztációs) cukorbetegség. Terhesség alatt a kismamák nem szedhetnek orális antidiabetikumot, mert káros lehet a magzatra. Ezért erre az időszakra ezt kiváltják inzulinnal.
inzulin bevitel a cukorbetegség kezeléseként

Lehetséges természetes úton gyógyítani?

A betegség ellen számos természetes gyógymód áll a rendelkezésünkre, de mielőtt ezek közül bármit is elkezdenénk, mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

A prediabétesz (cukorbetegség előtti) állapotában, a helyes táplálkozás és mozgás mellett még alkalmazhatunk természetes gyógymódokat, de már kialakult betegség esetén önmagukban ezek a módszerek nem lesznek elegendőek, és nem váltják ki a gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelést. Tehát megelőzés céljából és kiegészítő terápiaként.

Gyógynövények: Rengeteg növény található a természetben, ami az anyagcserénket szabályozni tudna, és ezzel a cukorháztartásunkra is hatással van. Legismertebbek a fahéj, gyermekláncfű, csalán, erdei szederlevél, görögszénamag.​

Ezeket leginkább gyógytea formájában fogyaszthatjuk. Egy csapott evőkanál gyógynövényt forrázzunk le 2 dl vízzel, fedjük le, hagyjuk állni, majd szűrés után fogyasszuk. Mindig főétkezés után 15 perccel javasolt.​

Tudtad?

Ez a terület folyamatos lehetőségeket kínál a kutatóknak, még mind a mai napig megoldatlan probléma, és sajnos egyre több embert érint.

A cukorbetegség jövőbeni, egyszerűbb kezelése érdekében számtalan kutatási terület van. Az egyik a szigetsejt (ezek a sejtek termelik az inzulint) transzplantáció, aminek segítségével az abszolút inzulin hiányosok is újból képesek lennének az inzulin termelésére.

Vannak tervek az inzulin inhalációs bejuttatására (hogy ne kelljen az embereknek szúrniuk magukat), mesterséges hasnyálmirigy beültetésre, nem-invazív vércukormérésre (szintén a szúrás elkerülésére).

Cukorbetegség gyógyítása természetesen

Cukorbeteg étrend és diéta

A tünet-és szövődménymentes diabétesz elérése érdekében személyre szabott étrendi kezelésre van szükség.

A cél, hogy megfelelő táplálkozással elérjük és fenntartsuk az optimális anyagcsere-állapotot, a vércukorszintet pedig biztonságos értékhatárok között tartsuk, a kezelés más elemeihez (mozgás, gyógyszeres, és/vagy inzulinterápia) kapcsolódva.

Étrend és diéta a cukorbetegség kezelése alatt

Hogyan tervezz?

Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmi anyagok összessége megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, de a szénhidrátok még ezen felül is kiemelkedő figyelmet igényelnek.

Szénhidrátok

Tudtad?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésénél még mindig a helyes diétával megalapozott életmódváltás az első választandó módszer, de az inzulinterápia alatt álló cukor-betegeknek is oda kell figyelniük az étkezésre, mert nem mindegy, hogy az alkalmazott inzulinkészítmények után mennyi és milyen típusú szénhidrátot esznek.


Mintaétrend kifejezetten cukorbetegek részére

A személyre szabott napi szénhidrátbevitel nagyon sok tényezőtől függ. Befolyásolja a nem, a kor, a testmagasság, a testsúly, a fizikai aktivitás, a diéta melletti kezelés típusa, az egyéni igények, szokások.

Most mutatunk Neked egy 160 grammos szénhidráttartalmú, napi ötszöri étkezést biztosító mintaétrendet:

 • Reggeli
 • Tízórai
 • Ebéd
 • UZSONNA
 • VACSORA

Paradicsomos-csicseriborsó saláta
40 gr szénhidrát

 • 170 gr csicseriborsó
 • 70 gr zöldbab
 • 25 gr lilahagyma
 • 1 db paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, fokhagyma, gyömbér, citromlé

Mit ehet és mit nem ehet egy cukorbeteg?

Összességében elmondható, hogy a cukorbetegeknek ajánlott étrend is az egészséges táplálkozás irányelvein alapszik.

 • Gabonafélék
 • Zöldségek
 • Gyümölcsök
 • Húsok
 • Sajtok
 • Tejtermékek
 • Zsiradékok
 • Folyadékok

A folyadék fogyasztás nagyon fontos. Napi 2-3 liter elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, ezt pedig lehetőleg ásványvízből, vagy szűrt csapvízből vigyük be.

Folyadékok

Segítünk, hogy cukorbetegként is teljes életet élhess!


 • Diagnosztizálták nálad a cukorbetegséget, vagy a PCO-szindrómát, de nem tudod, hogy a diétát hogyan tudnád beépíteni a hétköznapjaidba?
 • Nehézséget okoz a szénhidrátok számolása?
 • Szeretnél teljesen egyedi, személyre szabott étrendet követni, ami tápláló, finom, változatos és egyben egészséges ételekből áll?
 • Szeretnél a cukorbetegség mellett aktív életet élni, sportolni, de fogalmad sincs, hogy lehetne ezt megvalósítani?

Segítünk, hogy a lehető legfelkészültebb légy, miközben a lehető legjobban érzed magad a bőrödben!

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy
Dietetikai Tanácsadás
során.