1. fejezet: A táplálkozás fontossága

Üdvözlünk az 1. fejezetnél!

Miért ezzel indítunk? Ez ennyire fontos téma lenne?

Az első leckéből megtudhatod, hogy miért van döntő jelentősége táplálkozásodnak az egészséged szempontjából, illetve bemutatjuk Neked, hogy mi a 10 legnagyobb előnye szervezetünkre nézve.

Vedd szemügyre az alábbi listát!

 1. Súlycsökkentés
 2. Rák kockázatának csökkentése
 3. Cukorbetegség megelőzése vagy helyes kezelése
 4. Szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve stroke megelőzése
 5. Az utódok egészségének biztosítása
 6. Erős csontozat és fogak
 7. Jobb közérzet
 8. Élesebb kognitív képességek, jobb memória
 9. Jobb bélműködés
 10. Jobb minőségű és pihentetőbb alvás

Tegyük fel, hogy kifogsz egy aranyhalat, amely nagy kerek szemeivel rád néz és azt mondja:

"Válassz három pontot a listáról, és azokat egy szempillantás alatt megvalósítom az életedben!"

Te melyik hármat választanád?

Jól gondold meg, mert ez egy soha vissza nem térő lehetőség számodra…

Ha sikerült hármat választanod, KATTINTS IDE!

Vegyük sorra most egyesével a fenti 10 területet és nézzük meg, hogy hogyan segíti az egészséges táplálkozás őket:

1. Súlycsökkenés

Többféleképpen is el lehet érni ezt a kívánt célt, viszont az egészséges táplálkozás az a módja, amikor a megfelelő testösszetétel tud kialakulni, nem következik be hiányállapot a szervezetben, kellő energia marad az aktív élethez és minden szervünknek hosszú távon is kedvezünk.

Ennek nincsenek mellékhatásai, hacsak nem az, hogy kiegyensúlyozottabb leszel, aktívabb és hatékonyabb. És könnyedén elkerülheted a „többet híztam vissza, mint amennyit lefogytam” jojó effektust.


2. Rák kockázatának csökkentése

Annyi minden szerepel már az életünkben, ami rákkeltő… Tudd meg, sőt tedd meg azt, ami tőled telik, hogy csökkentsd a rizikót a táplálkozásod által! Ehhez pedig nem kell szélsőségekben gondolkoznod, hiszen az egészséges táplálkozással összefüggő eredmények szerint a

 • kalcium,
 • D-vitamin,
 • folsav,
 • antioxidánsok és
 • rostok mind védő faktorként szolgálnak számodra.

Ezeket pedig legkönnyebben egészséges alapanyagokból vihetjük be:

teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, gyümölcsök. Táplálékaink hatással vannak a bélrendszerünk mikrobiom világára, az pedig egész életünk minőségét befolyásolja.


3. Cukorbetegség megelőzése vagy helyes kezelése

A génjeinket nem tudjuk megválasztani, de az életmódunkat igen: az, hogy valaki a hajlamot hordozza, inkább jelentsen plusz motivációt!

Az egészséges táplálkozás segít megelőzni a betegség kialakulását azáltal, hogy kisebb terhet ró a hasnyálmirigyre, csökkenti az elhízás előfordulását, javítja az inzulinérzékenységet.

A kialakult betegség helyes kezelése pedig késlelteti a társbetegségek kialakulását, a mellékhatások jelenlétét és hozzásegít egy teljesebb élethez.


4. Szív- és érrendszeri megbetegedések és stroke megelőzése

Képzeld igenis szükségesek számodra azok a zsírsavak! De amíg az egészséges táplálkozásban szereplő telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak kedvezőek a szív- és érrendszered számára, és támogatják a megfelelő agyi működést, addig a telített zsírok káros hatásokat hagynak maguk után.

Ezért olyan fontos a telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok fogyasztása:

 • olívaolaj,
 • lenmagolaj,
 • szőlőmagolaj,
 • avokádóolaj.

Ezeket nem csupán megengedettek, de jó szemmel nézzük őket. Ehhez még ráadásként a rostok segítenek a zsírháztartás szabályozásában.


5. Az utódok egészségének biztosítása

Ha várandósságról van szó, mindenki a BPA-tól (biszfenol-A - műanyagok előállítására használt ipari vegyi anyag), a higanyos halaktól és a lisztériától fél, pedig sokkal nagyobb a veszély a babára nézve, ha figyelmen kívül hagyjuk az egészséges táplálkozást.

Ha nem optimális súllyal vágunk neki a terhességnek, illetve ha a várandósság alatt a szükségesnél nagyobb a súlygyarapodás, nem csak a terhesség alatti, illetve a szülési komplikációk valószínűsége nő, hanem a kisbabánk is nagyobb valószínűséggel lesz például túlsúlyos, vagy cukorbeteg.


6. Erős csontozat és fogak

Már a magzati korban kezdődik a megfelelő táplálása az erős csontozatnak és fogaknak. Ott még az édesanya felel azért, hogy a magzat minden szükséges tápanyagot megkapjon: folsav, kalcium, foszfor, D-vitamin. Később pedig már mi vagyunk érte a felelősek: javíthatunk, de sajnos ronthatunk is a helyzeten a táplálkozásunkkal.

A fogazatra káros hatással vannak a fermentábilis szénhidrátok, amikből a szájban lévő baktériumok táplálkoznak, ők az okozói a fogszuvasodásnak. A csontrendszerünket a kalcium és a foszfor anyagcsere befolyásolja, ami a 25 éves korunkig még “táplálható”, ugyanis a csonttömeg akkorra éri el a csúcsát, onnantól kezdve a szinten tartás a fő cél.

A kalcium viszont csak úgy tud hasznosulni a szervezetben, ha megfelelő mennyiségű D-vitaminnal találkozik.


7. Jobb közérzet

Nagy eséllyel te is úgy élsz, hogy nem emlékszel milyen is a jó közérzet. Ez pedig csak akkor fog felderengeni, ha elkezdesz odafigyelni magadra, elsősorban a táplálkozásodra és a folyadékfogyasztásodra.

Tegyél azért, hogy jobban legyél, tegyél a jobb közérzetért!

Ehhez 3 alapvető dolog szükséges: megfelelő folyadékbevitel, jó étkezési ritmus, és jó típusú szénhidrátok. Tehát, figyelj arra, hogy eleget igyál, alakíts ki egy rendszeres étkezési ritmust, és egyél jó típusú, rostdús szénhidrátokat!


8. Élesebb kognitív képességek, jobb memória

Szeretnél jobban teljesíteni a munkahelyeden, az iskolában vagy otthon? Szeretnél összeszedettebb és koncentráltabb lenni?

Nem kell hozzá semmilyen csodaszer, és egyszerűbb, mint gondolnád! Amint elkezdesz elég folyadékot inni, rendszeresen étkezni, jó típusú zsírokat fogyasztani (többszörösen telítetlen zsírok, pl. omega-3) és a jó típusú (rostdús) szénhidrátoknak is adsz egy esélyt, rögtön érezni fogod a pozitív hatást.


9. Jobb bélműködés

Tudtad, hogy a jó bélműködés záloga a rostok megfelelő bevitele?

A zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban és a teljes kiőrlésű termékekben lévő élelmi rostok –  folyadékkal együtt fogyasztva – a bélrendszerben megduzzadnak. A megduzzadt rostok ezt követően nyomást gyakorolnak a bélfalra, ezáltal ösztönzik egy ritmusos, kiegyensúlyozott működésre, így az anyagcsere felgyorsul.

Ha rendszeresen (majdnem minden étkezésre) fogyasztunk növényi rostokat és a folyadékbevitelünkre is ügyelünk, búcsút inthetünk az olyan panaszoknak, mint a székrekedés, a hasmenés és a puffadás.


10. Jobb minőségű és pihentetőbb alvás

Lehet, hogy sok mindennel összefüggésbe hoztad már az alvásod minőségét, de mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy az egészséges táplálkozáson legalább annyi múlik, mint azon, hogy milyen matracon alszol?

Az éjszaka termelődő hormonok nagymértékben befolyásolják alvásunk minőségét, a termelődő hormonjainkra pedig a táplálkozásunk is kihat. Milyen tápanyag összetételű a vacsorád, sok finomított szénhidrátot viszel be a nap folyamán, elég rostot eszel, mennyit iszol, mennyi ebből a koffein?

Ezek mind-mind elkerülhetetlen kérdések ilyenkor, hiszen a vércukorszint ingadozásunk is okozhat alvási nehézségeket.

>