A változás pszichológiája

2. fejezet: A változás pszichológiája

Üdvözlünk a 2. fejezetnél!

Most, hogy Te is látod, milyen óriási szerepe van táplálkozásodnak az egészségügyi állapotod szempontjából, megmutatjuk Neked, milyen megközelítéssel, azaz milyen tudatállapottal érdemes elkezdeni egy életmódváltást és mi a legfőbb oka annak, amikor valaki feladja a diétázást.

Miért hagy fel az emberek nagy része a diétával, amibe belekezdett?

Talán már Veled is előfordult, hogy belevágtál egy fogyókúrába vagy diétába és nem tudtad végig vinni azt. Szeretnénk ezen a ponton megnyugtatni Téged, szerintünk nem benned van a hiba, csupán eddig nem megfelelően próbálkoztál.

Tapasztalataink szerint ennek a legfőbb oka a következő:

Nem megfelelő fókusz és hozzáállás.

Ha egy fogyókúra csak diéta marad, abból nem tanulsz, azt nem tudod más élethelyzetekre alkalmazni. Szabályok sorait látod, de nem egy jó fajta gondolkodásmódot tanít és nem a helyes életmódhoz segít hozzá.

Ahhoz, hogy tényleges és hosszú távú változás állhason be, a korábbiaktól eltérő szemüvegen keresztül kell szemlélni saját szervezetünket és táplálkozásunkat.

Meggyőződésünk, hogy egy rövid konzultáció és egy 30 napos étrendet tartalmazó száraz excel tábla az e-mail postafiókban aligha jelent majd valódi megoldást azok számára, akik akár saját döntésükből, akár egészségügyi okokból kényszerülnek valamilyen étrend tudatos követésére.

A dietetikai tanácsadás nálunk minimum 60 percig, de jellemzően inkább 90 percig tart, és a tanácsadást követően is folyamatosan a rendelkezésedre állunk majd, akár találkozni szeretnél velünk, akár csak egy gyors kérdésed van, amit feltennél telefonon.

Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy munkánk során ügyfeleink étrendjén felül a gondolkodásmódjukat is átalakítsuk, és olyan gondolatcsírákat ültessünk el a fejekben, amik később építő jellegű, pozitív gondolatokká, ezt követően jó döntésekké és végül egy teljesen új, boldog és egészséges életté alakulnak át.

Ez a mi felelősségünk, ez jelenti számunkra a valódi sikert és összességében ez különböztet meg minket versenytársainktól.

Előfordult már Veled, hogy egy nagy horderejű változást nagyon nehezen éltél meg?

Lehet ez egy hosszú utazás, egy fájdalmas szakítás vagy éppen egy munkahelyváltás is. Attól függetlenül, hogy milyen állapotot hagytál magad mögött és hova érkeztél a változás után, akármennyire is átrágtad magadat azon, hogy ez most egy „racionális” és „jó” döntés, bár az eszeddel tudtad, de mégsem sikerült úgy érezned magad és aszerint cselekedned.

A változás nem könnyű, mindig valamilyen instabilitást, azaz a megszokottól eltérőt jelez és az agyunk ezt legtöbbször nem veszi jó néven. Viszont elkerülhetetlen, hiszen alkalmazkodnunk kell a világhoz és az élethelyzeteinkhez.

Mindig könnyebb valami megszokottban benne maradni, mert ha az nem is jó, de legalább kiszámítható és ismert. Az agyunk ezáltal úgy érzékeli, hogy nagyobb biztonságot jelent számunkra, ha benne maradunk, mintha kilépünk belőle.

Az életmódváltás elnevezés is önmagában hordozza azt, hogy változáson kell átesnie az embernek. Akármennyire is nemes, pozitív és szép ez a cél, az agyad mindent el fog követni annak érdekében, hogy megmaradj a jelenlegi „jól bevált” szokásaidnál.

Nagyon fontos feladatod folyamatosan ébernek maradni, felismerni és tudatosan, makacs módon nem figyelembe venni ezeket a jeleket. Megtalálni ebben az egyensúlyt, hogy ne legyél magaddal ítélkező, de mindig törekedj a fejlődésre.

Ez nagyon nehéznek tűnik… Mi ennek az értelme?

Pontosan ebből az ellenállásból lehet óriási fegyvert és előnyt kovácsolni!

Amint elkezded felvenni az új szokásaidat, és levetkőzöd azokat, amikre többé nincs szükséged, érezni fogod a kihívásait. Először nem lesz könnyű, hiszen az első lépések mindig nehezek, elbizonytalanítóak, de kezd apró célkitűzésekkel és azoknak a sikere tovább fog lendíteni téged. Ne rögtön akarj mindent megváltoztatni, hanem lépésről lépésre, és örülj, ha valamit már sikerült máshogy csinálnod, mint tegnap!

Ennek a stratégiának köszönhetően, ahogy telnek a napok és a hetek, egyre kevésbé lesz megerőltető és egyre inkább azt fogod érezni, hogy „nem értem, eddig miért nem ment ez ilyen könnyen”.

Meg kell tanítanod az agyadat arra, hogy ezek az új szokások mostantól a mindennapjaid szerves részévé válnak majd, és ezt követően valami csodálatos dolog fog történni:

Egyre könnyebb és könnyebb lesz minden, ami eleinte nehézkesen ment, sőt! Az egész helyzet megfordul és az agyad egy pontot követően az egészségtelen táplálkozást fogja elutasítani, egész egyszerűen azért, mert megszokja az új életmódodat, amihez képest a korábbi rossz szokásaid változást, instabilitást jelentenek majd. Sőt, egy idő után motiválni is fog az a sikerélmény, amivel le tudtál mondani egy korábbi rossz szokásodról és a büszkeség érzése tovább hajt majd.

Így tehát az a nehézség, ami az életmódváltás kezdeti időszakában ellenségként lép fel ellened, ha elég kitartó és makacs vagy, idővel a legjobb barátod lesz és az egykori kisördög a válladon átalakul egy olyan kisangyallá, aki életed végéig vigyáz majd rád és a helyes úton tart.

Nem szabad óriási mértékű, drasztikus változásokra gondolnod…

Mi történik általában akkor, ha egy óriási kihívásként vagy elérendő célként kezdesz bele egy 90 napos diétába vagy mondjuk abba, hogy 2 hónap alatt 15 kg-ot fogyj?

Sokszor ezek az óriási célok ahelyett, hogy motiválnának minket, egyszerűen felénk magasodnak és eltakarják valódi vágyainkat, illetve azt az alapvető motivációt, ami miatt legelőször belevágtunk. Illetve, ha nem sikerül minden előírást betartani és megcsúszunk a keretekkel, akkor nem tudjuk, hogyan korrigáljuk és csalódunk a rendszerben és magunkban is.

A Mount Everestet sem egy menetben másszák meg a hegymászók, hanem szépen sorban, táborról táborra haladnak. Az ő kedvük is elég hamar elmenne, ha már az alaptáborban a csúcsra fókuszálnának, mindig csak a következő állomás a cél és végül ezért képesek felérni a csúcsra.

20 kilót fogyni nagyon nehéz és embert próbáló feladat. Ezzel szemben 1 kilót fogyni adott idő alatt és ezt annyi ideig folytatni, amíg elérjük a kívánt súlyt már egy sokkal beláthatóbb és felemelőbb kihívás bárki számára.

Ha csak egy dolgot viszel el tőlünk a mai napon, akkor ez legyen az:

Vegyünk egy 365 napból álló évet és két különböző embert. Kettőjük közül az első egy picit elhanyagolja a táplálkozását, a másik pedig egy picit odafigyel rá. Ebből fakadóan szinte alig van kézzelfogható különbség a két ember táplálkozása között.

Az első ember eredményességét a 0.99, a másodikét pedig az 1.01 szimbolizálja.

Csupán 0,02, azaz két század a különbség kettejük eredménye között, ha egy napot vizsgálunk. Mi történik akkor, ha egy egész éves távlatot, azaz 365 egymást követő napot veszünk figyelembe?

Az eredményeik hatványozottan épülnek egymásra:

Jól látod. Csupán 0,02 nagyságú eltérés egy év alatt 1260-szoros különbséget eredményezett. Ha ezt megérted, egy óriási lépéssel kerülsz közelebb céljaid felé.

A következő egy év így is, úgy is el fog majd telni. A jó hírünk viszont az, hogy kezedben van a döntés, hogy mihez kezdesz ezzel az idővel. Pontosan tudjuk, hogy milyen félelmek és kérdések kavarognak most a fejedben, hiszen rengeteg embert végig kísértünk már ezen az ösvényen.

Mi örülnénk, ha Te lennél a következő.

>