0. fejezet: Bevezetés

Üdvözlünk és szívből gratulálunk, hogy belevágtál!

Napjainkra az egészségtudatos életvitel a világ egyik legfelkapottabb témája lett. Azzal, hogy itt vagy a Modiet Akadémián, már Te is azon kevesek közé tartozol, akik nem csak olvasgatnak, írnak a témában vagy csupán beszélnek róla, hanem valóban tesznek is azért, hogy egy egészségesebb és teljesebb életet élhessenek. Légy büszke magadra, hiszen Te már megtetted az első lépést és, mint tudjuk, mindig az a legnehezebb.

Magyarország sajnos nem szerepel túl előkelő helyen az egészségtudatosság területén. Egy 2017-es felmérés szerint európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen kullogunk, ahogy azt a következő diagramon is láthatod:


Forrás: Euro Health Consumer Index (EHCI)

Mi a Modern Dietetikánál abban hiszünk, hogy képesek vagyunk változtatni ezen a helyzeten, azonban fontos, hogy ezt a változást nem országos szinten kell megközelítenünk, hanem az egyes emberek fejében, gondolataikban, döntéseikben és hozzáállásában kell elindítani.

Abban szeretnénk segíteni, hogy ezt a változást a lehető legkönnyebben tudd elkezdeni Te is.

Ennek a kurzusnak az a célja, hogy Téged is felkészítsen egy életmódváltásra. Fontos, hogy 100%-ig tisztában legyél azzal, hogy mi az az alapvető ok, ami miatt itt vagy.

Lehetséges, hogy

 • fogyni szeretnél,
 • tömeget szeretnél növelni,
 • izmosodni szeretnél,
 • szálkásodni szeretnél,
 • több energiára van szükséged a mindennapjaidhoz,
 • több mentális energiát szeretnél, hogy jobban tudj koncentrálni,
 • családodban többen is cukorbetegek és Te magad szeretnéd elkerülni a kialakulását,
 • cukorbeteg vagy és szeretnéd megfelelően kezelni,
 • valamilyen táplálékallergiád vagy intoleranciád van és ahhoz passzoló, finom, egészséges és tápláló étrendet keresel,
 • valamilyen emésztési zavarral küszködsz és szeretnél végre búcsút mondani a tüneteknek,
 • szív- és érrendszeri problémád van és szeretnéd ehhez igazítani táplálkozásodat,
 • kisbabát vársz és szeretnéd mindkettőtök egészségét megvédeni egy tökéletes egyéni étrenddel,
 • élsportoló vagy és szeretnék kihozni magadból a maximumot,
 • szeretnél egészségesebben és legfőképp tovább élni, mint a magyar átlagember.

A táplálkozásod a kulcsa a legtöbb egészségügyi problémádnak, és valamennyi testeddel kapcsolatos célod egyszerűen megvalósítható akkor, ha tudatosan odafigyelsz az étkezésedre.

Elkeserítő látni manapság azt, hogy az óriásplakátokon vagy a tévében csőstül ömlenek ránk a különböző, butábbnál butább gyógyszerreklámok. Elöregedő társadalmunk – ahogy a fenti diagram is hűen tükrözi – egész egyszerűen nincs tisztában az egészséges táplálkozás fontosságával, és számukra az egyetlen megoldást a tűzoltás, azaz a gyógyszeres kezelés jelenti.

Arról nem is beszélve, hogy a gyógyszerek legtöbbször egyszerűen csak átverik az agyunkat és csupán csillapítják a tüneteket, ahelyett, hogy a problémák okait szüntetnék meg. Ez nem jelent mást, mint besöpörni a gondokat a szőnyeg alá, mint elodázni a valódi problémát. A helyzet szomorúságát tovább fokozza, ha belegondolunk – ahogy a ScienceDaily cikkében is olvasható –, hogy a gyógyszercégek átlagosan kétszer annyit költenek marketingre, mint kutatásra és fejlesztésre.

Ez azt jelenti, hogy kétszer annyit költenek arra, hogy eladják a termékeiket, mint arra, hogy fejlesszék és tökéletesítsék azokat.

Ez eredményezi azt a rengeteg reklámot, ami körülveszi az átlagembert és így alakul ki az a hazánkban is érezhető közvélemény, hogy a gyógyszerek jelentik a megoldást az egészségügyi problémákra. Azokra az egészségügyi problémákra, melyek döntő többsége egyszerűen megelőzhető lenne akkor, ha egészségesen táplálkoznánk.

A Modern Dietetikánál nem a tűzoltásban hiszünk, hanem abban, hogy olyan házakat kell építenünk, amik egész egyszerűen nem tudnak kigyulladni. Ha Te is hasonlóan látod ezt a kérdést, akkor a legjobb helyen vagy. Dőlj hátra és olvass tovább!

Ez nem egy nehezebb, csupán egy másik út

Tévhit, hogy az egészséges életmód sok-sok kompromisszummal, koplalással és fájdalmas lemondásokkal jár. Táplálkozni életed végéig fogsz, csupán annyi a feladat, hogy leadd a rossz szokásaidat és újakat sajátíts el. Nem az a cél, hogy magadra erőltess valamit, amit nem szeretnél és nem tudsz majd tartani, hanem, hogy egyes jó szokások egyszerűen és kényelmesen a mindennapi rutinod részévé váljanak.

Ebben szeretnénk minden segítséget megadni Neked.

Egy szuper dolog, hogy itt vagy, reméljük sok-sok hasznos információt fogunk tudni átadni Neked az egyes fejezetekben. Már vár Rád az 1. fejezet, ami a táplálkozás fontosságáról fog szólni.

Kellemes időtöltést kívánunk Neked!

>