egészséges szendvics közelről

Lehet, hogy Te is étkezési zavarban szenvedsz?

EVÉSZAVAROK

Ma már az étkezési zavarok túlmutatnak az anorexia nervosa[i], bulimia nervosa[ii], orthorexia nervosa[iii] és izomdiszmorfia[iv] betegségeken. A különböző táplálékallergiák-és intoleranciák, valamint a fogyasztói társadalmi életmód által generált kóros állapotoknak „köszönhetően” újfajta evészavarok jelentek meg.

A 2016. szeptember 14-én megrendezett II. Big Food Konferencián Dr. Forgács Attila gasztropszichológus tartott előadást az evészavarokról. Az étkezéssel összefüggő fóbiák a ’90-es években jelentek meg. Az anorexia, bulimia, orthorexia, izomdiszmorfia után, most az étel neofóbia, és a különféle ételfóbiák hódítanak.

Aki étel neofóbiában szenved, az fél az új, ismeretlen ételektől, más kultúrák gasztronómiájától, különféle ételkészítési technológiáktól. Ebből kifolyólag, egy elég egyoldalú, akár egészségtelennek is mondható étkezési stílus alakulhat ki. Ez a gyermekkorra vezethető vissza, amikor is 1,5-2 éves kor környékén evolúciósan beindul egyfajta elutasítás az ételek felé –> amit nem ismer a gyerek, azt nem eszi meg. Ez főleg a növényi ételekkel szemben alakulhat ki, és stresszhelyzetben, valamint a bőség zavarában emelkedik az előfordulása.

Az ételfóbiák köre széleskörű. Ebben az esetben, a fogyasztó, valamilyen étel összetevőtől fél, ezért vásárláskor, főzéskor mániákusan próbálja azt/azokat kerülni. Ilyen lehet a zsírtól, koleszterintől, sótól, cukortól, laktóztól, gluténtól, szénhidráttól való iszony. A túlzott kizárástól hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Minden fóbiánál először a kialakulás okát kell megtalálni, majd kezelni. Ha a páciens már elindult a gyógyulás útján, akkor jöhet a dietetikus, aki abban segít, hogy a beteg minden fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot megkapva egészséges emberré váljon.

——————————————————————————

[i] anorexia nervosa: pszichés eredetű evészavar, mely az étvágy elvesztésére utal.

[ii] bulimia nervosa: pszichés eredetű evészavar, mely falásrohamokkal, majd a túlzott mennyiségű kcal bevitele után az étel drasztikus módon történő megszabadulásával jár.

[iii] orthorexia nervosa: pszichés eredetű evészavar, melyben szenvedő alany, túlzottan törekszik az egészséges táplálkozás betartására.

[iv] izomdiszmorfia: testedzésfüggőség, inverz anorexia

>