Miért fordulj dietetikushoz a problémáddal?

Kezdjük azzal, hogy miért vagy most itt...

Minden bizonnyal azért, mert valamilyen táplálkozással kapcsolatos problémád van, amit szeretnél minél hamarabb és minél egyszerűbb módon megoldani.

Az egyik kedvenc idézetünket Albert Einsteinnek tulajdonítják, a következő képpen szól:

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.

Ahhoz, hogy változást idézz elő, valamit másképp kell csinálnod, mint eddig. Ehhez pedig egyértelműen új információkra van szükséged. Meg kell tudnod, hogy mit és hogyan változtass annak érdekében, hogy meg tudd oldani az előtted álló problémát.

Honnan tudod megszerezni a szükséges tudást? Két opció közül választhatsz.


Nekifuthatsz egyedül

Az információs kor egyik óriási előnye az a mai ember számára, hogy az internet segítségével szinte másodpercek alatt hozzáférhetsz bármilyen jellegű tudáshoz, amit felhalmoztunk a hosszú évek alatt.

Megguglizom

Amikor egy kérdéssel vagy problémával találkozol, mára szinte reflexszerű lett, hogy az első dolog, amit teszel, hogy rákeresel a neten. A Google keresője az „egészséges táplálkozás” kifejezésre több mint 2 millió cikket talál Neked negyed másodperc alatt.

Nehéz megbízható és hiteles forrást találni

Ez egyrészt egy szuper dolog, hiszen látszólag rengeteg az elérhető tudás, viszont pont ez az óriási veszélye is. Az egészséges táplálkozás nem egy bonyolult, vagy roppant nehéz dolog. Nagyon egyszerűen össze lehet foglalni 5 cikkben az egészséges táplálkozás lényegét, ahogyan azt ingyenes Modiet Egészség Szemináriumunkon is olvashatod.

Ez a 2 millió cikk tehát kiváló példája az „ágyúval galambra” kifejezésnek. Mind-mind különböző szempontok, érvek mentén, eltérő szakmai mélységgel beszélnek a témáról, amivel önmagában semmi probléma nem lenne, de itt most az egészséged forog kockán. Ne bízd a véletlenre!

Az internet oldalain található egészséggel kapcsolatos tartalmak jelentős többsége csak összezavarja az embert. Könnyen lehet, hogy az „Avokádó, az egészséged valódi kulcsa” című cikktől egy kis keresgélést követően perceken belül eljutsz a „10 érv, ami miatt soha többé ne egyél avokádót” című íráshoz.

A világháló tele van "szakértőkkel"

A neten ma már bárki nevezheti magát szakértőnek, és pont emiatt nagyon nehéz valóban hiteles forrást és tudományos alapokon nyugvó tartalmat találni.

Nagyon szomorú példa erre például a gyakori kérdések oldala, ahol teljesen laikus emberek kérik ki más teljesen laikus emberek véleményét saját egészségükkel kapcsolatban, majd egy 6 éve közzétett anonim bejegyzés alapján valamilyen komoly betegséget diagnosztizálnak saját maguknál és pánikba esnek...

Magyarországon a táplálkozáshoz és a focihoz mindenki ért

Veled is előfordult már, hogy diétázásról, egészséges táplálkozásról beszélgettél ismerőseiddel és látszólag mindenki szakértő volt a témában?

Sajnos az ismeretségi körökben is rengeteg téves információ kering az egészséges táplálkozással kapcsolatban, és nehéz közülük kiszűrni a valóban hasznos, értékes tanácsokat.

Egyes források szerint minden lehetséges 1 hetes csodadiétákkal, mások szerint pedig csak éveken át tartó edzéssel érheted el céljaidat.

Az igazság az, hogy egyik sem igaz. Csodamódszerek nem léteznek, de akár valamilyen betegségben szenvedsz, akár csak fogyni szeretnél, kis odafigyeléssel drasztikus javulást érhetsz el!

Szeretjük azt hinni, hogy mindenhez értünk, a magyar ember pedig általában a focihoz és az evéshez különösképpen. Ezzel szemben még rengeteget kell fejlődnünk a pályán, ha fel akarunk nőni az egykori Aranycsapat színvonalához, illetve a WHO kutatása alapján Magyarország jelenleg a világ 4. legelhízottabb országa.

Biztosan jó az, amit csinálok?

A fentiekből fakadóan az, aki egyedül vág bele egy új diétába vagy egy életmódváltásba, könnyen bizonytalan helyzetben találhatja magát, hiszen Ő maga sem biztos abban, hogy a forrás, ahonnan a tudását szerezte, valóban hiteles volt-e.

Ezt a bizonytalanságot megfejeli, hogy nincsenek azonnali, szemmel látható eredmények. Így születnek a félbehagyott diéták és elfeledett, szőnyeg alá besöpört újévi fogadalmak.

Ha úgy érzed, ezek alapján Te sem egyedül vágnál bele a megoldásba, keress profi segítséget magad mellé!

Kérhetsz profi segítséget magad mellé

  • Ha valamilyen kérdésed lenne mondjuk a fizika területén, akkor logikus döntés lenne ezt egy fizikusnak feltenni.
  • Ha problémába ütközöl egy edzőteremben, akkor értelemszerű, hogy egy személyi edző segítségét fogadod el legszívesebben.

A dietetikusok a táplálkozástudomány szakértői. Bármilyen táplálkozással kapcsolatos kérdés esetén a legjobb, amit tehetsz, hogy kikéred egy dietetikus véleményét.

Te mit látsz a következő képen?

Egy dietetikus a fenti képen olyan makrotápanyagokat lát, mint fehérje, zsír és szénhidrát, olyan ásványi anyagokat lát, mint Nátrium, Kálium, Foszfor, Magnézium, Vas, Cink, Réz és Króm és olyan vitaminokat, mint B1- vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, Folsav, Niacin vagy Pantoténsav.

Ezen összetevők tökéletes egyvelege adja az alapját egy tökéletes egyéni étrendnek is. Mi, dietetikusok ehhez értünk, hiszen a táplálkozástudomány szakértői vagyunk.

A dietetikus azzal foglalkozik, hogy segítsen Neked étrended megtervezésében.

Kérj profi szakembertől testre szabott segítséget, melyben speciális igényeidnek megfelelően alakítjátok ki a diétádat!

>