Diéta és fogyókúrás étrend a gyors és tartós fogyáshoz

 • Szülés után rajtad maradt egy kis felesleg?
 • Gyerekkorod óta küzdesz a túlsúllyal?
 • Folyamatos ingadozás jellemzi a testsúlyodat?

Egyszer 15 kilogrammot nagyon nehéz leadni. Tizenötször 1 kilogrammot viszont gyerekjáték, főleg akkor, ha mi is segíthetünk benne. 

A Modern Dietetikánál a tanácsadást a Te állapotodhoz igazítjuk, a legújabb kutatásokat, eredményeket alapul véve.

Figyelembe vesszük a már meglévő, orvos által diagnosztizált betegségedet, hiszen ez befolyásolja az étrend összeállítását.

Testösszetétel mérőnk segítségével megállapíthatjuk testednek zsír, izom, vízeloszlását, mennyiségét, ezáltal irányítottabb lesz a testsúlycsökkenés.

Az ideális testsúly kiszámítása

 • Nők: 0,85 x {testmagasság (cm) – 100 }
 • Férfiak: 0,9 x {testmagasság (cm) – 100 }

Testtömeg (BMI) index kiszámítása

BMI kiszámítása: testtömeg (kg) / testmagasság (m)2

BMITápláltsági állapot
18,5-25Normál
25-30Túlsúlyos
30-40Elhízott
40 felettSúlyosan elhízott

Tudtad?

A testtömegindex egy olyan mérőszám, amelyet az ember magasságából és tömegéből számolunk ki. Az alábbi különböző elnevezéseivel találkozhatsz:

 • Testtömeg index - TTI
 • Quetelet-index
 • Body Mass Index - BMI​

Ebben a táblázatban a korcsoportokhoz tartozó ideális BMI értékeket láthatjuk:

ÉletkorNormál BMI
19-2419-24
25-3420-25
35-4421-26
45-5422-27
55-6423-28
65 felett24-29

Az elhízás mértékét további mutatók is jelezhetik:

Derék / csípő hányados

 • Nőknél 0,85 feletti érték
 • Férfiaknál 1 feletti érték

  Haskörfogat értéke

  Nőknél 80 cm feletti érték

  Férfiaknál 94 cm feletti érték​

  Vékony, szép nő hasa fogyás után

  Mindenki gyors fogyást szeretne megvalósítani, ezért nagyon sokan próbálkoznak különféle diétákkal, mint a 90 napos diéta, fehérje diéta, vércsoport diéta, vagy kúrákkal, mint a méregtelenítés, lúgosítás. A fogyás kulcsa az egészséges életmód. Az ideális testsúly eléréséhez nem elég a testtömeg index kiszámítása, a BMI kalkulátor csak egy irányadó az egészséges táplálkozás felé vezető úton. A hatékony fogyáshoz az egész testösszetételt kell megvizsgálni.


  Az ideális testösszetétel meghatározása

  Előfordul, hogy a 25 feletti BMI érték oka nem az emelkedett testzsír, hanem a megnövekedett zsírmentes testtömeg, vagyis az izom, vagy víz összetétel emelkedett.

  A Modern Dietetikánál a tanácsadást az Ön állapotához igazítjuk, a legújabb kutatásokat, eredményeket alapul véve. Figyelembe vesszük a már meglévő, orvos által diagnosztizált betegségét (például magas vérnyomás, pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség, emelkedett koleszterin szint), hiszen ez befolyásolja az étrend összeállítását.

  Testösszetétel mérőnk segítségével megállapíthatjuk testének zsír, izom, vízeloszlását, csont mennyiségét, ezáltal irányítottabb a testsúlycsökkenés.


  Az ideális fogyókúrás étrend kialakítása

  A hosszútávú fogyás titka, a kevesebb energiabevitel, és a fokozott mozgás. Az ideális testsúly csökkenés 0,5 kg/hét, tehát kb. 2 kg havonta.

  Ennél gyorsabb eredményt ígérő fogyókúrák esetén nem a testzsírunkból veszítünk, hanem a zsírmentes testtömegünkből, vagyis az izomszövetünk és szervezetünk vízterei fognak csökkenni.

  Az ideális fogyókúrás étrend lényege, hogy úgy csökkentsük fokozatosan a test zsírtartalmát, hogy közben a páciensnek ne legyen kínzó éhségérzete, ne alakuljon ki anyagcserezavara, és minden fontos tápanyagot és vitamint megkapjon.

  Tudtad?

  Többlet testsúly akkor keletkezik, ha az energiabevitel és felhasználás egyensúlya felborul, vagyis több energiát viszünk be, mint amennyit szervezetünk az alapanyagcserénkre és munkaanyagcserénkre felhasznál.

  Ez úgy történik, hogy először kiszámoljuk a BMI-t, a testösszetétel mérő segítségével meghatározzuk a páciens testének zsír, izom, víz és csont mennyiségét, majd megszabjuk az elérni kívánt testtömeget, és ennek optimális leadási tempóját. Ehhez kapja meg a páciens a napi szükséges energia-és tápanyagbevitelét, a helyes étkezési ritmus menetét.


  A dietetikus azzal foglalkozik, hogy segítsen Neked étrended megtervezésében.

  Kérj profi szakembertől testre szabott segítséget, melyben speciális igényeidnek megfelelően alakítjátok ki a diétádat!

  >