Vonzó hölgy edzés után vizet iszik

Folyadékszükséglet a sportban

SPORTITALOK

Egy átlagos ember napi folyadékszükséglete kb. 40 ml testtömeg kilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os felnőttnek 2,8 litert kell meginnia egy nap. Ezzel pótolja, az emésztés, kiválasztás, verejtékezés, légzés során elvesztett vízmennyiséget. Ha ehhez még hozzáadódik egy intenzív edzés, és a nyári meleg, akkor máris 2-3 liter, vagy még több plusz bevitelre van szükség.

De mikor pótolhatjuk a folyadékot sportitalokból? Milyen fajtái vannak, és azokat mikor alkalmazzuk?

Hipotóniás folyadék

  • Ásványi anyagokban szegény, gyorsan felszívódó folyadékok tartoznak ide, ilyen pl.: a vezetékes víz, desztillált víz
  • Egész nap fogyasszuk, edzés előtt fél-1 órával 3-5 dl-t igyunk, edzés alatt 2-5 dl-t óránként, vagy 15-20 percenként 1,5-2 dl-t, majd a végén folyamatosan pótoljuk az elvesztett mennyiséget

Izotóniás folyadék

  • Gyorsan felszívódó, 100 ml-enként 4-8 gr szénhidrátot tartalmazó folyadék, legjobb példa a gyümölcslé, ásványvízzel hígítva 1:1 arányban + 0,5-1 teáskanál só /1 liter, de ide sorolható a Gatorade, Powerade, Isorade
  • 40 percet meghaladó edzés/versenyzés alatt fogyasszuk, sportolás előtt közvetlen is ihatjuk

Hipertóniás folyadék

  • Magas ozmolalitású folyadék, vizet von el a szervezetből, hasmenést okozhat, 100 ml-enként 8-10 gr szénhidrátot tartalmaz, ide tartoznak az üdítőitalok, cukrozott teák, gyümölcslevek.
  • Edzés után fogyaszthatjuk, ha gyors energiára van szükségünk, de ne vigyük túlzásba, inkább tervezzük meg, hogy mikor és mennyi hipotóniás és izotóniás folyadékot iszunk.

Üdvözlünk!

Nagy sajnálattal közöljük, hogy egy ideig nem tudunk tanácsadásokat vállalni. Jelezni fogunk Nektek, ha újra tudunk fogadni Benneteket!
Szép napot kíván a MoDiet csapata!

 

>