Hölgy egy almával és egy süteménnyel

Hitek – tévhitek

TÁPLÁLKOZÁSI MÍTOSZOK

KÓKUSZZSÍR

A zsírok, a szénhidrátok mellett szervezetünk legfontosabb energia forrásai, ezért nem kérdés, hogy zsírokra szükségünk van. Nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében. Részt vesznek a sejthártya felépítésében, energiát szolgáltatnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják testhőmérsékletünket, szükségesek egyes hormonok működéséhez, és a D-vitamin képzéséhez. Éppen ezért nélkülözhetetlenek, nem hagyhatjuk ki őket a táplálkozásunkból, de nem mindegy, hogy milyen fajtát és mennyit fogyasztunk.

Manapság nagyon kedvelt a kókuszzsír használata a főzéshez, sütéshez. De vajon tényleg annyira egészséges? Fogyunk tőle? És mindegyik fajtát megvehetjük?

A kókuszolajat/kókuszzsírt alapvetően terápiás célból kezdték el alkalmazni, bizonyos betegségek dietoterápiájában. Nagyrészt közepes szénlánc hosszúságú telített zsírsavakat tartalmaz (MCT- medium/middle chain triglyceride), ami könnyebb emészthetőséget eredményez, ezáltal a lebontásához nem szükséges lipáz enzim és epesav sem, amiknek előállítása epe-és hasnyálmirigy betegeknél, valamint egyéb zsírfelszívódási zavarokkal rendelkezőknél problémás, ezért az ő étkezésükben mindenképpen javasolt az ezzel való sütés-főzés.

Egészséges egyéneknél azonban az sosem jó választás, ha valaki csak egy zsiradékot használ. Energia bevitelünk 30%-át zsírokból kell fedeznünk, de nem mindegy, hogy melyik típusból mennyit viszünk be. Telített zsírokból (ide tartozik a kókuszzsír is) 10% a megengedhető egy nap, egyszeresen telítetlen zsírokból 12-14%, többszörösen telítetlen zsírokból pedig 6-8%. Ebből kifolyólag nem ajánlatos, ha valaki az összes zsírbevitelét kókuszzsírból fedezi, mert így csak telített zsírsavakat fog a szervezetébe juttatni, és más fontos esszenciális –nélkülözhetetlen- tápanyagokat megvon magától (A túlzott telített zsírsavfogyasztás szív-és érrendszeri betegségek kialakulását eredményezi).

A kókuszzsírt leginkább az állati eredetű zsírok helyettesítésére alkalmazzuk (például ha bő zsírban sütnénk ki valami rántott ételt), és kombináljuk hidegen sajtolt növényi olajokkal, hiszen szervezetünknek több fajta zsír fogyasztására is szüksége van. A vásárlásnál pedig nagyon figyeljünk, hogy ne hexán (benzin származék) tartalmú kókuszzsírt vegyünk, hanem friss préseléssel készültet.

Üdvözlünk!

Nagy sajnálattal közöljük, hogy egy ideig nem tudunk tanácsadásokat vállalni. Jelezni fogunk Nektek, ha újra tudunk fogadni Benneteket!
Szép napot kíván a MoDiet csapata!

 

>