Mézeskalács sütés Karácsonykor

Mértékletesség

ÍME A BIZONYÍTÉK, HOGY ÜNNEPEK ALATT NEM CSAK HÍZNI LEHET!

Sziasztok!

Marcsival megtörtént az újabb mérlegelés, immár a negyedik. 3 hónap telt el azóta, hogy elhatározta, változtat az életén, és egy egészségesebb emberré válik. Nagyon jól halad, mondhatni tökéletesen 🙂 Hozta a maximális teljesítményt, amiért nagyon büszke vagyok rá! Az utolsó mérés óta 3,5 kg-mal kevesebb a súlya, pedig Karácsonykor és Szilveszterkor is evett 🙂 Ezzel, teljesen egészséges tempóban, 3 hónap alatt 10 kg-tól sikerült megszabadulnia. És ez még csak a kezdet, egy nagyon jó irány, amit sikerült megtalálnunk. Most már jöhet az intenzívebb sportolás, mert már ez is megy, de persze ez is szépen, fokozatosan.

A decemberi ünnepi időszak még a legtudatosabban táplálkozók életében is nehéz periódusnak mondható. Ilyenkor a legnehezebb ellenállni az ínycsiklandó falatoknak és a család/barátok noszogatásának. A halászlé után jöhet a sült kacsacomb, krumplipüré, rántott hal, töltött káposzta, meg még egy kis bejgli és már kipukkadunk, de a Nagymamánk/Édesanyánk így is megjegyzi, hogy alig ettél valamit, Te viszont tudod, hogy ez az adag, két napi komplett étkezésnek felel meg.

Azt gondolom, hogy ennek nem kell így történnie. Nem kell az újévet feltétlen plusz kilókkal kezdened, SŐT, ha ilyenkor is odafigyelsz, akkor még a fogyókúrád sem megy kárba, miközben Te is élvezed az ünnepi étkeket.

  • A legfontosabb, hogy ebben az időszakban is törekedj a mértékletességre! Nagyon rossz taktika, ha a „nagyzabálás” előtt éhezteted magad. Azonkívül, hogy az éhség ingerlékennyé, idegessé tehet (ami az ajándékok vásárlása, a lakás kitakarítása és minden apróság beszerzésének aggódása miatt már amúgy is fennáll), még a szervezetedet is megterheled a megvonás utáni túlevéssel. Törekedj arra, hogy ezekben az időszakokban is rendszeresen, többször keveset elvvel étkezz. Ilyenkor a család akár több órára is összegyűlik, nem kell azonnal megenned a három fogást, teljen el legalább két óra két étkezés között és elég, ha „csak” egy tányérral eszel, másnap is van nap 🙂 Az édességet uzsonna időre időzítsd.

 

  • Válogasd meg az alapanyagokat, főzési technikákat! Az szuper dolog, hogy ilyenkor sok halat eszünk, de ezt ne rántott formában tegyük. Sütőben süssük meg, vagy teflon edényben, panír nélkül. Az sem mindegy milyen típusút választunk. Ne fagyasztott Pangasiust vegyünk, készüljünk előre, menjünk el a piacra és válasszunk friss harcsát, pontyot, busát. Ha nem hal, akkor jöhet a pulyka, (zsírszegény: Tolnai, Köményes, Óvári, Tenkes, Mozzarella) sajttal töltve, sütőben sütve. A köreteknél ne ragadjunk le a krumplipüré-párolt rizsnél. Fantasztikus salátákat lehet télen is készíteni céklával, répával, zellerrel, lencsével, káposztával, naranccsal, körtével, dióval. Legalább a fele köret saláta legyen.

 

  • Mozoghatunk is. Nem kell feltétlen étkezés után, bármikor jót tesz egy kis séta. Főleg, ha ehhez még hideg idő is társul, mivel hűvösebb hőmérsékletben fokozottabb a zsírégetés.

Sajnos az ember nem csak Karácsony és Szilveszter alatt van kitéve a kísértésnek. Minden családi, baráti összejövetel alkalmával, buliban, étteremben erősnek kell lenni, a céljainkat tartsuk szem előtt. Szenvedni semmiképp sem kell, akkor valamit nagyon rosszul csinálunk. Helyesen kell megválasztani azt, hogy mikor és mit eszünk, de ugyanúgy ehetünk, a mértékletesség a kulcs.

Üdvözlünk!

Nagy sajnálattal közöljük, hogy egy ideig nem tudunk tanácsadásokat vállalni. Jelezni fogunk Nektek, ha újra tudunk fogadni Benneteket!
Szép napot kíván a MoDiet csapata!

 

>