Kell egy tökéletes terv

Kell egy tökéletes terv

Most, hogy tudod, mekkora óriási jelentősége van táplálkozásodnak az egészséged tekintetében, és tisztában vagy azzal is, hogy milyen szemlélettel kell elindulnod ezen a csodálatos utazáson, nincs más hátra, minthogy megnézzük, mit is kell pontosan csinálnod.

Szükséged van egy tökéletes tervre, ami jelen esetben egy személyre szabott étrendet jelent majd Számodra.

Hiába vagy tisztában azzal, hogy miért fontos változtatnod és hogyan leszel képes erre, ha nincs előtted egy egyértelmű, szakmailag megkérdőjelezhetetlen és könnyen követhető terv, aligha fogsz sikerrel járni.

Az élet valamennyi területére igaz, hogy ha valami miatt nem megfelelő módszertant követsz, ha esetleg túl kicsi, túl nagy, vagy csak egyszerűen nem megfelelő irányú lépéseket teszel, akkor nehéz lesz elérni a célodat.

Nem véletlen, hogy napjainkban a személyi edzők foglalkoztatottsága óriási mértékben növekszik. Ők képviselik a sporttal kapcsolatos szakmai tudást egy edzőteremben, ők azok, akik pontosan tudják, hogy mely erősítőgépek mely izomcsoportokat dolgozzák meg, tisztában vannak azzal is, hogy hogyan kell helyesen végezni az egyes gyakorlatokat és azzal, hogy pontosan hogyan épül fel egy 90 perces edzés.

Ha teljesen kezdőként lemerészkedik az ember egyedül egy edzőterembe, nagy valószínűséggel a következő dolog fog történni vele:

Nem a megfelelő gépeken fog nem megfelelő sorrendben végigmenni úgy, hogy közben nem megfelelő súlymennyiséggel és ismétlésszámokkal dolgozik.

Ez miért jelent problémát?

 1. Az edzésnek nem lesz kézzelfogható eredménye.
 2. Ezért eluralkodik rajta a kezdőkre jellemző bizonytalanság érzése és aki bizonytalan abban, hogy jó dolgot csinál-e, az sokkal könnyebben adja fel, mint a többiek.

Ha egyedül vágsz neki ennek az útnak, nagyon nehéz lesz hasznos és hiteles forrásokat találnod a témában.

Konkrétan 1 percen belül el lehet ma jutni az „Avokádó, minden idők legegészségesebb zöldsége” cikktől a „Miért ne egyél avokádót?” című cikkhez.

Roppant nehéz kiigazodni így ebben a közegben, mert konkrétan ugyanúgy minden tápanyag, összetevő és étrend mellett találunk megingathatatlan érveket, mint ellene. Jogosan merül fel a kérdés, hogy kinek higgyen így az ember?

Egyre gyakoribbak a neten terjedő csodaétrendek és olyan kiskapuk, illetve csodatippek, melyek azonnali megoldással szolgálnak és kivétel nélkül mindenkinél működnek. Reméljük, nem ábrándulsz ki nagyon Te sem, ha leírjuk, hogy ezeknek általában semmilyen hosszútávú pozitív hatásuk nincs és semmiképpen nem jelentenek valódi megoldást a problémára.

Üdvözlünk Téged a táplálkozástudomány „edzőtermében”, ahol mi vagyunk a személyi edzők, és abban hiszünk, hogy egy jó diéta olyan, amelyet úgy követhetsz, hogy közben fel sem tűnik Neked, hogy diétázol.

Ez egy valódi, különálló tudományterület, nem véletlen nevezik táplálkozástudománynak. Ez a szeminárium azzal a céllal jött létre, hogy Téged is felvértezzünk minden olyan tudással, amelyre az életmódváltáshoz szükséged van.

Vegyük most sorra, mik a legfőbb jellemzői szerintünk egy tökéletes étrendnek!

A tökéletes étrend alapszabályai

Egy tökéletes étrend szerint minden egyes hét, minden egyes napjának minden egyes étkezésével egy kicsit közelebb kerülsz végső célod felé és ha végig követed a tervet, semmi nem fog letéríteni az útról.

Szerintünk egy tökéletes étrend az alábbi 5 alapszabályra építkezik:

 1. A legmodernebb tudományos eredmények és kutatások alapján épül fel
 2. Pontos iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy mikor mit csinálj és egyszerűen követhető
 3. A Te testedre, szervezetedre és ízlésedre, azaz 100%-osan Rád van szabva
 4. A tökéletes étrendet a változatosság jellemzi
 5. Nem csupán a fogyasztandó ételek neveit tartalmazza
1. A legmodernebb tudományos eredmények és kutatások alapján épül fel

Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek örökérvényű alapszabályaink, hogy szakítunk a tradicionális, jól bevált módszerekkel vagy, hogy havonta változtatjuk az álláspontunkat.

Vegyünk példának két autót. Egyet 1970-ből, egyet pedig 2010-ből. Láthatóan az alapszabályok tekintetében nem sok különbséget látni, hiszen mindkét autónak 4 kereke van, mindkettő 4 személyes, és mindkettőt kormánnyal és pedálokkal kell irányítani. Ha viszont szemügyre vesszük a két autó motorját, akkor elég szembetűnő, hogy a 2010-es autó vélhetően kevesebbet fogyaszt, nagyobb a teljesítménye, hosszabb élettartama van és sokkal kevésbé káros a környezetre.

Ehhez hasonlóan közelítjük meg a modernség kérdését a táplálkozástudomány területén is. Arra törekszünk, hogy beépítsünk minden hasznos újdonságot és valódi kutatási eredményt a jól bevált rendszerünkbe.

2. Pontos iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy mikor mit csinálj és egyszerűen követhető

A tökéletes étrend nem csupán abban segít, hogy mikor mit egyél, hanem abban is, hogy

 • könnyen beszerezhető alapanyagokból építse fel az étkezéseket,
 • bárki könnyedén elkészíthesse az ételeket mindenféle szakács végzettség nélkül
3. A Te testedre, szervezetedre és ízlésedre, azaz 100%-ban Rád van szabva

Mindenekelőtt

 • kiderítjük, hogy fogyni, esetleg izmosodni szeretnél vagy egy allergia, esetleg betegség megelőzése vagy kezelése a célod,
 • felmérjük, hogy pontosan mennyi kalóriára van szükséged egy nap
 • beépítjük kedvenc alapanyagaidat az étrendbe és kizárunk minden olyat, amit nem szeretsz,
 • felmérjük, hogy milyen napi rutin szerint élsz, milyen gyakran tudsz ételt készíteni magadnak, mikor és milyen gyakorisággal sportolsz egy héten és ezekhez szorosan hozzáillesztjük teljesen egyedi étrendedet.

Amellett, hogy mi a cél, amit el szeretnél érni, rendkívül fontos és meghatározó az étrended szempontjából az is, hogy jelenleg hogyan néz ki tested felépítése.

Ahhoz, hogy megfelelő és valóban egészséges diétát tudj követni, kiinduláskor figyelembe kell venned a

 • testmagasságodat,
 • testtömegedet,
 • testösszetételedet (mint például folyadékmennyiség, csonttömeg, zsírtömeg, izomtömeg),
 • normál testtömeg-tartományodat,
 • testtömeg-indexedet,
 • testzsírszázalékodat.

Ezek paraméterek mind-mind befolyásolják a tökéletes egyedi étrend felépítését. Ezért nem hiszünk abban, hogy az interneten egyre nagyobb számban terjedő, mindenkinél működő csodadiétáknak bármilyen hosszú távú pozitív hatása volna.

Te is, mi is és minden egyes ember rajtunk kívül teljesen egyedi, teljesen különböző paraméterekkel és ízléssel, így nem túlzás, ha azt mondjuk: mindenki teljesen egyedi bánásmódot, azaz esetünkben egyedileg összeállított étrendet érdemel.

4. A tökéletes étrendet a változatosság jellemzi

Egy olyan tervet állítunk össze Neked, amit nem fogsz 4 nap után megunni, ráadásul az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb ismérve a változatosság. Ez tehát így két légy egy csapásra.

5. Nem csupán a fogyasztandó ételek neveit tartalmazza

Ahelyett, hogy kapnál egy bonyolult étrendet sok-sok készétellel, mi minden egyes nap minden egyes étkezése mellé részletes receptet melléklünk Neked, ami nem csak az alapanyagok mennyiségét és az elkészítés módját tartalmazza, de abban is segítünk, hogy mit hol tudsz a legegyszerűbben és legolcsóbban beszerezni.

A tökéletes étrend összeállítása

Tegyük fel, hogy sikerült meghatároznod, és ami a legfontosabb, egyértelműen lehatároltad a Te személyes célodat, valamint a tested aktuális állapotát is sikerült felmérned a fenti paraméterek fényében.

Nincs más hátra, mint ezek alapján meghatározni a Számodra tökéletes étrendet.

Hogyan is történik ez?

Nagypapám rendkívül műszaki beállítottságú ember, és nagyon sokat tudok tanulni tőle mindenféle technikai kérdésben. Egyszer, amikor együtt sétáltunk, elhaladt előttünk egy autó.

Megkérdezte tőlem, hogy mit láttam. Picit zavartan, de rögtön válaszoltam, hogy egy piros autót.

Elmosolyodott, majd elmesélte, hogy ő mit látott. A piros autón felül látott négy hidraulikus tárcsaféket, egy kardántengelyt, kábeleket, egy belsőégésű motort, dugattyúkat, elektronikai áramköröket, szervokormányt, lengéscsillapítókat, ékszíjat, olajszűrőt, egy differenciálművet és ezen a ponton elveszítettem a fonalat…

Rögtön megértettem, hogy nagypapám alaposan ismeri egy autó felépítését és pontosan le tudja írni a működését, tudja, hogy hol és milyen okok mentén tud meghibásodni és ki is tudja javítani a felmerülő hibákat.

Te mit látsz a következő képen?

Mi az alábbiakat:

 • Makrotápanyagok
 • Ásványi anyagok
 • Vitaminok

Mi olyan makrotápanyagokat látunk, mint

 • fehérje,
 • zsír és
 • szénhidrát.

Amíg nagypapám az autók szakértője, mi az emberi test felépítését, működését és a táplálkozástudomány különböző területeit ismerjük alaposan.

Ahhoz értünk, hogy céljaid és kiindulási állapotod alapján összeállítsuk Számodra a tökéletes étrendet. Természetesen nekifuthatsz egyedül is ennek a feladatnak, de ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bátran!

Ha tovább olvasol, mutatunk 10+1 egyszerű szokást, melyek valamennyi étrend alapját jelentik. Az egészséges étrend mindenkitől karnyújtásnyi távolságban van, csak a legtöbben rosszfelé vagy rosszul nyúlnak.

Vélhetően azért tévedtél ide Te is, mert cukorbetegként élsz, vagy csupán kíváncsi vagy, hogy hogyan telnek egy cukorbeteg napjai és elkezdtél keresgélni a neten a témában, mert szeretnéd megelőzni a kialakulását.

Miért érdemes foglalkoznod a cukorbetegséggel?

A cukorbetegség az összes táplálkozással kapcsolatos megbetegedés közül az egyik legveszélyesebb. Számos visszafordíthatatlan, rendkívül súlyos szövődménye alakulhat ki. Ezek közül a legijesztőbb talán a súlyos anyagcserezavarral járó diabéteszes kóma kialakulása, amely egy életveszélyes állapotot jelent, eszméletvesztéssel, szakaszos légzéssel és acetonszagú lehelettel.

Sokaknál felmerül a kérdés, hogy mi a legjobb, amit tehet az ember egy ilyen helyzetben és egyáltalán miért lehet érdemes dietetikushoz fordulni.

Egy dietetikus pontosan azzal foglalkozik, hogy segítsen Neked és kiutat mutasson a cukorbetegség útvesztőjéből. Tudj meg többet arról, hogy miért érdemes dietetikai konzultáción részt venned!

>