A hisztamin érzékenység tünetei

hisztamin érzékenység tünetei egy női páciensenMi is az a hisztamin?

A hisztamin érzékenység közismertebb – és élettanilag pontosabb – megnevezése a hisztamin allergia vagy intolerancia. A hisztamin egy nitrogén tartalmú anyag, melyet egyrészt a hisztidin nevű aminosav átalakításával termel a testünk, másrészt hisztamin tartalmú ételek és italok fogyasztásával juttatunk a szervezetünkbe.

Mi a szerepe?

Fontos szerepet játszik az immunválasz kialakításában, illetve a gyulladásos folyamatokban és allergiás reakciókban. A hisztamin intolerancia hátterében az a fő tényező áll, hogy a szervezetünkben a hisztamin szintje megemelkedik, ami – a hisztamin bontó enzim (DAO = diamino-oxidáz enzim) megfelelő aktivitása nélkül – klinikai tünetek kialakulásához vezet. Mivel a szerepe igen sokrétű a szervezet működési mechanizmusaiban, ezért a hisztamin érzékenység tünetei széles skálán mozognak, így azokat igen változatos formában észlelhetjük. Ez azt jelenti, hogy az allergia tünetei mind testünkön külsőleg, mind belsőleg felfedezhetők.

A hisztamin érzékenység leggyakrabban előforduló klinikai tünetei:

  • Bőrön tapasztalható elváltozások: arcbőr kipirulása, különböző méretű és kiterjedésű vörös foltok, illetve kiütések megjelenése, bőrviszketés
  • Légúti tünetek: nehézlégzés, tüsszögés, orrfolyás, köhögés
  • Emésztőrendszeri problémák: hasgörcs, hasfájás, hasmenés, puffadás, hányinger, hányás
  • Keringési rendszer tünetei: heves szívdobogásérzés, vérnyomás ingadozás, fejfájás, hőhullámok, izzadás, migrén

Modern Dietatika - Budapest - hisztamin intolerancia tüneteiA tünetek jelentős része a hisztamin azon hatásával függ össze, hogy simaizom (akaratlagosan nem irányítható izmok) összehúzódásokat vált ki, amelyek a fent említett hasgörcsök, köhögés, fejfájás és akár fájdalmas menstruációs görcsök okozója is lehet. Egy másik hatása, hogy növeli az erek áteresztőképességét, ami a sokak által jól ismert, tipikus allergiás tünetekhez vezet, mint például a szem- és orrfolyás vagy a szemhéjak, szemkörnyék duzzanata, ödémásodása.

Mit tegyek, ha magamra ismertem?

Amennyiben valaki a felsorolt tünetekből többet is tapasztal, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen megfelelő laboratóriumi vizsgálattal a hisztamin intolerancia igazolható. Az eredmények tükrében pedig felállítható a diagnózis és a javasolt kezelés. Ez utóbbi tulajdonképpen sok esetben nem nevezhető kezelésnek, ugyanis hisztamin szegény, amennyire megoldható, hisztamin-mentes étrendet jelent. Az étrend megváltoztatásán kívül gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, amely vagy antihisztamin tartalmú gyógyszereket, vagy a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz enzim pótlását szolgáló készítményeket jelent.

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!

Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.