Elhízás

Ön is túlsúlyos? Diéta és fogyókúrás étrend a gyors és tartós fogyáshoz

 • Szülés után rajtad maradt egy kis felesleg?
 • Gyerekkora óta küzdesz a túlsúllyal?
 • Folyamatos ingadozás jellemzi a testsúlyodat? 

 

A Modern Dietetikánál a tanácsadást a Te állapotodhoz igazítom, a legújabb kutatásokat, eredményeket alapul véve. Figyelembe veszem a már meglévő, orvos által diagnosztizált betegségedet, hiszen ez befolyásolja az étrend összeállítását. Testösszetétel mérőm segítségével megállapíthatjuk testednek zsír, izom, vízeloszlását, mennyiségét, ezáltal irányítottabb a testsúlycsökkenés.

Az ideális testsúly kiszámítása

 ● Nők: 0,85 x {testmagasság (cm) – 100 }

● Férfiak: 0,9 x {testmagasság (cm) – 100 }

 BMI kiszámítása: testtömeg (kg) /  testmagasság (m)2

 Az alábbi táblázat megmutatja az elhízás mértékét

BMI Tápláltsági állapot
18,5-25 Normál
25-30 Túlsúlyos
30-40 Elhízott
40 felett Súlyosan elhízott

Ebben a táblázatban a korcsoportokhoz tartozó ideális BMI értékeket láthatjuk

Életkor Normál BMI
19-24 19-24
25-34 20-25
35-44 21-26
45-54 22-27
55-64 23-28
65 felett 24-29

Az elhízás mértékét további mutatók is jelezhetik

 • Derék / csípő hányados
  • Nőknél 0,85 feletti érték,
  • Férfiaknál 1 feletti érték utal túlsúlyra

 Haskörfogat értéke

  • Nőknél 80 cm feletti,
  • Férfiaknál 94 cm feletti érték utal túlsúlyra

Mindenki gyors fogyást szeretne megvalósítani, ezért nagyon sokan próbálkoznak különféle diétákkal, mint a 90 napos diéta, fehérje diéta, vércsoport diéta, vagy kúrákkal, mint a méregtelenítés, lúgosítás. A fogyás kulcsa az egészséges életmód. Az ideális testsúly eléréséhez nem elég a testtömeg index kiszámítása, a BMI kalkulátor csak egy irányadó az egészséges táplálkozás felé vezető úton. A hatékony fogyáshoz az egész testösszetételt kell megvizsgálni.

Az ideális testösszetétel meghatározása

Előfordul, hogy a 25 feletti BMI érték oka nem az emelkedett testzsír, hanem a megnövekedett zsírmentes testtömeg, vagyis az izom, vagy víz összetétel emelkedett. A Modern Dietetikánál a tanácsadást az Ön állapotához igazítjuk, a legújabb kutatásokat, eredményeket alapul véve. Figyelembe vesszük a már meglévő, orvos által diagnosztizált betegségét (például magas vérnyomás, pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség, emelkedett koleszterin szint), hiszen ez befolyásolja az étrend összeállítását. Testösszetétel mérőnk segítségével megállapíthatjuk testének zsír, izom, vízeloszlását, csont mennyiségét, ezáltal irányítottabb a testsúlycsökkenés.

Az ideális fogyókúrás étrend kialakítása

Többlet testsúly akkor keletkezik, ha az energiabevitel és felhasználás egyensúlya felborul, vagyis több energiát viszünk be, mint amennyit szervezetünk az alapanyagcserénkre és munkaanyagcserénkre felhasznál. A hosszútávú fogyás titka, a kevesebb energiabevitel, és a fokozott mozgás. Az ideális testsúly csökkenés 0,5 kg/hét, tehát kb. 2 kg havonta. Ennél gyorsabb eredményt ígérő fogyókúrák esetén nem a testzsírunkból veszítünk, hanem a zsírmentes testtömegünkből, vagyis az izomszövetünk és szervezetünk vízterei fognak csökkenni. Az ideális fogyókúrás étrend lényege, hogy úgy csökkentsük fokozatosan a test zsírtartalmát, hogy közben a páciensnek ne legyen kínzó éhségérzete, ne alakuljon ki anyagcserezavara, és minden fontos tápanyagot és vitamint megkapjon. Ez úgy történik, hogy először kiszámoljuk a BMI-t, a testösszetétel mérő segítségével meghatározzuk a páciens testének zsír, izom, víz és csont mennyiségét, majd megszabjuk az elérni kívánt testtömeget, és ennek optimális leadási tempóját. Ehhez kapja meg a páciens a napi szükséges energia-és tápanyagbevitelét, a helyes étkezési ritmus menetét.

Ha felkeltettem érdeklődésed, add meg elérhetőségedet a lenti űrlap segítségével és 1 munkanapon belül felveszem veled a kapcsolatot!

Jelentkezz be hozzám most egy személyes vagy Skype tanácsadásra és segítek megváltoztatni az életed!

A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.