Életmódváltás

NE keresd a kifogásokat, hiszen azok mindig lesznek, MERJ végre változtatni!

Ha az ember változtatni akar az életén, annak sosincs jó ideje, és sosem egyszerű véghezvinni. Ez tény, ezen nem akarunk szépíteni. Mindig találhatsz valamit, ami miatt elhalasztod, és utána jól meg is magyarázod magadnak, hogy ez most amúgy sem tudott volna összejönni. Óriási bátorság kell ahhoz, hogy csupán Önmagadtól, mindenféle ráhatás, rossz orvosi lelet nélkül, kimerj lépni a biztonságot nyújtó, megszokott környezetből.

Egyre többet hallhatod, hogy lépj ki a komfortzónádból. Nincs ez másképp a táplálkozásban sem.

Váltani egy másik kenyérre az eddig jól megszokott, finom fehér kenyér helyett, olyan köretet választani a hús mellé, aminek még a nevét sem tudod kimondani - nemhogy elkészíteni -, teljesen új termékeket keresni a boltban, telefonodon beállított rezgés jelzésére inni a kulacsodból, sous-vide-álni a konyhában, amikor a tojásrántotta készítő tudományoddal is tökéletesen elégedett voltál eddig.

Ezek erőfeszítéseket igényelnek, nem is kicsit, és teljesen új dolgok mindenki életében. Ezekbe nem feltétlen születünk bele, sajnos nem szívjuk magunkba az anyatejjel, nekünk kell erőfeszítéseket tennünk, és megdolgoznunk értük. 

Gondolj csak bele, hogy írni sem egy nap alatt tanultál meg. Először minden betűt meg kellett ismerned, utána jöhettek a szavak, aztán a mondatok. A helyes táplálkozásnál is pont ez a helyzet.

Meg kell ismerned:

 • a jó élelmiszereket és a bennük lévő fontos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat
 • melyik étkezésnek mikor van az ideje
 • melyik tápanyagból mikor és mennyire van szükséged
 • mi az adagod
 • mikor lehet „bűnözni”
 • hogyan épüljön fel az étkezési napirended
 • hol és mit vásárolj
 • mennyi folyadékra van szükséged.

Még számos építő elemet felsorolhatnánk, amik egy rendszerré állnak össze, és ez a jól felépített tudás végigkísér Téged az életeden.

Végtelen azoknak a pozitív hatásoknak a száma, amiket azzal nyersz, ha átállsz az egészséges táplálkozásra. Fontos megértened, hogy a befektetett energia mindig megtérül.

Tudjuk, hogy nehéz ezt megérteni, és sokan mondanátok erre, hogy minek „szenvedtessem magam”, ha teljesen jól vagyok, nincs nekem erre szükségem. Csak hogy a szervezetünk egy fantasztikusan összerakott rendszer, rengeteg ideig elfedi a problémákat, és sok esetben már csak akkor érezzük, hogy baj van, amikor már visszafordíthatatlan egy állapot.

Ezt nem kell megvárni, és nem kell szenvedni. Ha megérted ezt, és összeáll a rendszer, akkor rájössz, hogy mennyivel jobban érzed így magad a bőrödben.

Most szeretnénk egy-két tévhitet eloszlatni, amikkel minden nap találkozunk a tanácsadások során, egytől egyig minden Páciens, aki fogyni szeretne rákérdez ezekre.

Biztosak vagyunk benne, hogy már benned is felmerültek ezek a kérdések, úgyhogy hasznosnak fogod találni a következő részt is. Hívhatjuk ezeket, a leggyakrabban feltett kérdéseknek is.

1. Gyorsan szeretnék 10-20 kg-tól megszabadulni. Mit tegyek ezért? Bármit megcsinálok!

Teljesen mindegy, hogy hol, mit olvastok, mit mond a kollégátok, barátotok, anyukátok, mit ígér egy reklám, egy program, egy csodaszer. Gyorsan nem tudsz megszabadulni a felesleges kilóktól, ha zsírtól akarsz megszabadulni.

Bármit is mutat a mérleg, a fogyás ideális üteme 1 hét alatt 0,5-1 kg, tehát 1 hónap alatt 2-4 kg. Ha 1 hét alatt mégis azt látod, hogy 5 kg-mal mutat kevesebbet a mérleg, akkor vízből és izomból veszítettél, márpedig fogyásnál a célunk, hogy a súlyvesztés zsírból történjen.


2. Én most kitaláltam, hogy lefogyok, mert nyáron lesz az esküvőm, addig szenvedtetem magam, de aztán vissza szeretnék térni a normális étkezéshez, mit tanácsoltok nekem?

Mi nem hiszünk abban, hogy időszakos fogyás. Éppen ezért nem támogatunk olyan termékeket, diétákat, programokat, amik egy speciális termékcsaládra, vagy egy bizonyos időintervallumra épülnek. Meg kell értened, hogy a lényeg az életmódváltás, nem a diéta.

Nem csak az életed egy adott periódusában kell jól enned. A helyes táplálkozás egy életre szól, az alapelvek mindig is érvényesek lesznek, a súly szinten tartását a fogyástól, a helyes energia-és tápanyagtartalom megválasztása fogja megkülönböztetni. Semmi szükséged hozzá speciális élelmiszerekre, vagy étrend-kiegészítőkre.

3. Rengeteg mindent kipróbáltam már, legjobban az vált be, amikor letöltöttem egy havi fix kalóriás programot, bevásárló listával, receptekkel. Egy hónap alatt le is adtam 6 kg-ot, de aztán szépen lassan visszajött 10 kg. Mit csinálhattam rosszul? 

Nagyon kecsegtetőek azok a súlycsökkentő módszerek, amikor az ember minél kevesebb energiával, de annál több kilótól szabadul meg. Sokkal egyszerűbb letölteni, egy már megírt programot, otthon kényelmesen, vagy a munkába menet a telefonodról, mint keresni egy szakembert, elmenni hozzá, és elkezdeni betartani, az általa elmondottakat.

A probléma viszont az, hogy minden ember egyedi adottságokkal rendelkezik, egyéni szükségletekkel, éppen ezért nincs egy mindenki számára megfelelő kalória mennyiség, amivel bárki le tud fogyni. Meg kell tudnod, hogy mik a számodra megfelelő mennyiségek, amikkel leadhatod a felesleges zsírpárnákat, majd aztán meg is tarthatod a hőn áhított súlyodat.


4. Volt egy alkalmazás, ahol zölddel voltak jelölve a fogyasztható ételek, sárgával a ritkán ehetőek, és pirossal a tiltólistásak. Sajnos pont a kedvenceim, egyfolytában azokat kívántam. Sokáig nem tudtam tartani ezt a diétát. Mi lehetett velem a baj?

Veled semmi baj nem volt, teljesen normálisan reagált a szervezeted. Minél jobban tiltanak nekünk valamit, azt annál jobban akarjuk. Nálunk nincsenek tiltott élelmiszerek, csak megfelelő mennyiségek, és ételkészítési módok. Hidd el, bármit lehet enni, csak tudnod kell hozzá a szükségletedet.


5. Én nagyon jól tűröm a monoton étrendeket, nem zavar, ha akár több napig is ugyanazt eszem, legalább nem kell azon törnöm a fejem, hogy mit vásároljak és főzzek. De ezeknél mindig azt érzem, hogy nincs energiám, és kedvetlenné válok.  Ez normális? 

Nem fogunk hazudni, megírni valakinek egy teljesen személyre szabott étrendet sok idő. Mindig ki kell számolni az egyén energia-és tápanyagszükségletét, annak elosztását, figyelembe kell venni, hogy milyen élelmiszereket szeret, és miket nem. Hol tud vásárolni, van-e lehetősége főzni, vagy inkább ételt szeretne rendelni. Egyik nap jön-megy, útközben fogyasztható ételek kellenek neki, másik nap az irodában ül, és bármikor, bármit ehet, és még sorolhatnánk a szempontokat.

Megint csak azt tudjuk mondani, hogy minden ember más. Nincs két ugyanolyan testösszetétel, élethelyzet, célsúly. Éppen ezért sosem tudtunk egy már megírt étrendet valaki másnak ugyanúgy odaadni. Az nem lenne elég hatékony, nála nem működne.

Ha egy monoton, egysíkú diétát sokáig követsz, akkor hamar meg lesz az esélye annak, hogy a szervezeted nem jut hozzá minden szükséges tápanyaghoz, vitaminhoz, ásványi anyaghoz, és hidd el, előbb-utóbb jelezni fog, hogy ebből elég.

6. Oh, ez az egész egészséges étkezés egy flancolás, én ezt nem engedhetem meg magamnak. Régen is csak fehér kenyér volt, krumpli, szalonna, hagyma, kolbász. Nagyszüleink is ezt ették, minek vegyek quinoát, chia magot, bulgurt, szénhidrát csökkentett kenyeret, avokádót meg lazacot. Miért lennének ezek jobbak nekem?

Régen teljesen más életmódot éltünk, és az élelmiszerek minősége is sokkal jobb volt, a most megvásárolható termékekétől. Ezek sajnos tények. Sokkal többet mozogtunk, nem volt ennyi fékész, -késztermék, adalékanyaggal, tartósítószerrel ellátott élelmiszer.

Viszont, egészségesen táplálkozni most is tudsz, és ez nem pénz kérdése. Ha mélyen magadba nézel, vagy elkezded 1 hónapig vezetni tételesen, hogy mikor, mire költesz, akkor nagyon hamar rájössz, hogy mennyi felesleges terméket megvettél.

Ha eljössz hozzánk egy tanácsadásra, akkor:

 • Pontosan fogod tudni, hogy mennyi az energia-és tápanyag szükségleted, miből mi az adagod, így máris nem veszel meg felesleges mennyiségeket a boltban.
 • Mivel a megfelelő kalóriádat jó típusú élelmiszerekből fogod fedezni, ezért belőlük kisebb mennyiség is elég lesz a jóllakottsághoz, illetve kevesebbet fogsz nassolnivalókra költeni, hiszen nem leszel éhes és kívánós.
 • A tanácsadáson megismertetünk a helyes táplálkozás alapelveivel, a jó élelmiszerekkel. Ha követed a tanácsainkat, akkor a szervezet minden szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot meg fog kapni, ezért nem lesz szükséges drága étrend kiegészítőkre, kezelésekre, kúrákra, termékekre, vizsgálatokra.

Az összes bejegyzésünkkel azt szeretnénk elérni, hogy hozzásegítsünk Téged az életmódváltáshoz! Ha nincs időd végigolvasni, vagy szeretnél személyre szabott tanácsokat kapni:


                       akkor JELENTKEZZ BE hozzánk még ma!

>