Kávé

Egészséges vagy nem egészséges? Ez itt a kérdés.

A táplálkozástudomány időszakosan górcső alá vesz élelmiszereket és újra felteszi ezt a kérdést. Ez nem amiatt van, mert bizonytalankodik, nem is amiatt, mert el akarja bizonytalanítani a laikusokat. Csupán az élelmiszerek és a kutatási technológia fejlődése miatt kerül erre sor. Sok hit-tévhit kering a kávé körül. Oszlassunk el ezek közül néhányat!

Milyenek a kávézási szokásaink?

Valahogy a felnőtt léthez szinte már hozzátartozik a kávé és a kávézási szokások kialakítása. Segít az ébredésben, a koncentrációban és sokan abban a pár percben tudnak kikapcsolni, amíg elkészítik vagy megisszák.

Régóta keringő hír, hogy a kávé egészségtelen a magas koffeintartalma miatt. Valóban bizonyos állapotokban kerülni kell a túlzott fogyasztásukat (pl.: magas vérnyomás). Illetve sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a kávéfogyasztás sokaknál összekapcsolódik a dohányzással, ezekben az esetekben nem lehet a kávéfogyasztás hatását önmagában megnézni.

Ez a cikk most az egészséges emberek szemszögéből közelíti meg ezt a kérdést.

A kávé kimutatottan csökkenti:

 • a cukorbetegség előfordulását,
 • a szív és érrendszeri betegségeket,
 • bizonyos ráktípusokat és a
 • Parkinson kórt. 

De túlzott fogyasztása már valóban káros az egészségünkre nézve. 


Mit jelentenek ezek a mértékek? Mennyi az annyi?

A biztonságosnak ítélt mennyiség 200 mg, de 400 mg-ig nem mutattak ki káros hatásokat. A 200 mg körülbelül 2 espressonak felel meg, ehhez mérten a 400 mg pedig 4 csésze espressonak. 🙂

A kávénak nem csak a fizikumra, hanem a pszichére való hatását is vizsgálták a depresszióval kapcsolatosan. Ebből az derült ki, hogy napi két kávénak pozitív hatásai vannak a depresszió csökkentésében.

Érdekes az összefüggés, hogy a koncentráció segítségével növeli a hatékonyságot, és emiatt serkentően hat a kedvünkre is.

Hogyan hat még? Mi van akkor, ha annyira pörget, hogy nem tudunk tőle este elaludni? Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a koffeint mikor visszük be a szervezetbe. Több génünk határozza meg azt, hogy a koffein hogyan hat a szervezetünkre. Ezért ebben bőven vannak eltérések. Van, aki simán elalszik a délutáni kávé után, míg mások hajnalig kukorékolnak, ha öt óra után itták meg az utolsó kávéjukat aznap. Ezért ez a fajta tolerancia nagyon egyéni.

Ahogy az is, hogy hozzászokik-e a szervezetünk a mindennapi kávézáshoz. Van, aki fejfájásra és egyéb “elvonási” tünetekre panaszkodik, ha nem jut hozzá a napi adagjához. A kutatások azt mutatták ki, hogy minél több koffeint viszünk be a szervezetünkbe, a hozzászokás annál erősebb. A napi 1 kávé ritkán, míg 4 kávé annál inkább okozhatott ilyen tüneteket.

És ezt a hormonrendszerünk is alátámasztotta, hiszen a kávéfogyasztás emeli a kortizol szintet. Ilyen szempontból nem alakult ki tolerancia a napi 2 kávét elfogyasztók körében, viszont a napi 4 vagy annál több kávéval megegyező koffein mennyiség már kisebb fajta toleranciához vezetett.
A kortizollal már az alvásról szóló cikkünkben találkozhattál (cikk). Szóval nem árulunk el nagy titkot, hogy nagyban hozzájárul ez a hormon a pihentető alváshoz. Amit megfigyeltek, hogy a kora délutáni órákban elfogyasztott kávénak a kortizolra kifejtett hatása már az éjszakai szintre nem vonatkozik. Ugyanis két kávé esetén (egyet reggel, egyet kora délután) a hatás délután 1-7-ig volt mérhető. Koffeinre érzékenyen reagálóknál természetesen a későn elfogyasztott koffein okozhat alvás nehezítettséget.

Amihez viszont a szervezetünk nem tud hozzászokni, az a kávé vérnyomás emelő hatása, ez következetesen megmaradt a napi kávéfogyasztók körében.

Ezek mind-mind gyakorlati dolgok megvizsgálása a tudomány nyelvén. Még egy nagyon fontos gyakorlati tényezőt érdemes figyelembe venni, ez pedig a vízhajtó hatása. A koffeinnek vizeletürítő hatása van, ez azt jelenti, hogy körülbelül annyi folyadékot pótolunk egy tejes kávéval, amennyi kiürül miatta. Emiatt NEM számíthatjuk be a napi bevitt folyadékfogyasztás mennyiségébe. Amire ügyelni érdemes, hogy testedzés előtti koffeinnek kifejezettebb vízhajtó hatása van a szervezetre, főleg a nőknél. Így nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. A folyadék fontosságáról olvass többet itt.


Tudatában vagy annak, hogy mennyi kalóriát iszol meg egy kávéval?

Itt egy kis kalória áttekintő ehhez:

 • Egy espresso üresen: 0 kcal
 • Egy cappuccino cukor nélkül 2,8%-os tehéntejjel: 84 kcal         2 tk cukorral (140 kcal)
 • Egy latte cukor nélkül 2,8%-os tehéntejjel: 168 kcal                   2 tk cukorral (224 kcal)
 • Egy cappuccino: cukor nélkül, 1,5 dl tehéntejjel (1,5%):  66 kcal
 • Egy latte: cukor nélkül, 3 dl tejjel: 132 kcal
 • Egy cappuccino 2 teáskanál cukorral: 122 kcal
 • Egy latte: 2 teáskanál cukorral: 188 kcal
 • Egy melange 1,5 ek mézzel, 3 dl tehéntejjel: 279 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan soya tejjel: 49,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott soya tejjel: 58,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan mandulatejjel: 19,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott mandulatejjel: 36 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan rizstejjel: 70,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott rizstejjel: 90 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan kókusztejjel: 30 kcal
 • Egy cappuccino csokis kókusztejjel: 61,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott zabtejjel: 66 kcal

Ez alapján akkor jársz legjobban, ha cukrozatlan mandula vagy kókusztejjel iszod a kávédat 🙂

Ha édesítésre vágysz, akkor édesítőszerrel fogyaszd.

Illetve ismerkedj a filterkávé rejtelmeivel, ami hidd el, hogy sok kellemes meglepetéssel vár rád.


Ha úgy érzed hasznos volt ez a cikk és szeretnéd az egészséges táplálkozást megvalósítani az életedben, akkor gyere el hozzánk tanácsadásra! Segítünk egyéni szükségleteidet figyelembe véve hozzásegíteni az egészséges fogyáshoz! ITT tudsz bejelentkezni.

>