Kávé

Egészséges vagy nem egészséges? Ez itt a kérdés.

A táplálkozástudomány időszakosan górcső alá vesz élelmiszereket és újra felteszi ezt a kérdést. Ez nem amiatt van, mert bizonytalankodik, nem is amiatt, mert el akarja bizonytalanítani a laikusokat. Csupán az élelmiszerek és a kutatási technológia fejlődése miatt kerül erre sor. Sok hit-tévhit kering a kávé körül. Oszlassunk el ezek közül néhányat!

Milyenek a kávézási szokásaink?

Valahogy a felnőtt léthez szinte már hozzátartozik a kávé és a kávézási szokások kialakítása. Segít az ébredésben, a koncentrációban és sokan abban a pár percben tudnak kikapcsolni, amíg elkészítik vagy megisszák.

Régóta keringő hír, hogy a kávé egészségtelen a magas koffeintartalma miatt. Valóban bizonyos állapotokban kerülni kell a túlzott fogyasztásukat (pl.: magas vérnyomás). Illetve sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a kávéfogyasztás sokaknál összekapcsolódik a dohányzással, ezekben az esetekben nem lehet a kávéfogyasztás hatását önmagában megnézni.

Ez a cikk most az egészséges emberek szemszögéből közelíti meg ezt a kérdést.

A kávé kimutatottan csökkenti:

 • a cukorbetegség előfordulását,
 • a szív és érrendszeri betegségeket,
 • bizonyos ráktípusokat és a
 • Parkinson kórt. 

De túlzott fogyasztása már valóban káros az egészségünkre nézve. 


Mit jelentenek ezek a mértékek? Mennyi az annyi?

A biztonságosnak ítélt mennyiség 200 mg, de 400 mg-ig nem mutattak ki káros hatásokat. A 200 mg körülbelül 2 espressonak felel meg, ehhez mérten a 400 mg pedig 4 csésze espressonak. 🙂

A kávénak nem csak a fizikumra, hanem a pszichére való hatását is vizsgálták a depresszióval kapcsolatosan. Ebből az derült ki, hogy napi két kávénak pozitív hatásai vannak a depresszió csökkentésében.

Érdekes az összefüggés, hogy a koncentráció segítségével növeli a hatékonyságot, és emiatt serkentően hat a kedvünkre is.

Hogyan hat még? Mi van akkor, ha annyira pörget, hogy nem tudunk tőle este elaludni? Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a koffeint mikor visszük be a szervezetbe. Több génünk határozza meg azt, hogy a koffein hogyan hat a szervezetünkre. Ezért ebben bőven vannak eltérések. Van, aki simán elalszik a délutáni kávé után, míg mások hajnalig kukorékolnak, ha öt óra után itták meg az utolsó kávéjukat aznap. Ezért ez a fajta tolerancia nagyon egyéni.

Ahogy az is, hogy hozzászokik-e a szervezetünk a mindennapi kávézáshoz. Van, aki fejfájásra és egyéb “elvonási” tünetekre panaszkodik, ha nem jut hozzá a napi adagjához. A kutatások azt mutatták ki, hogy minél több koffeint viszünk be a szervezetünkbe, a hozzászokás annál erősebb. A napi 1 kávé ritkán, míg 4 kávé annál inkább okozhatott ilyen tüneteket.

És ezt a hormonrendszerünk is alátámasztotta, hiszen a kávéfogyasztás emeli a kortizol szintet. Ilyen szempontból nem alakult ki tolerancia a napi 2 kávét elfogyasztók körében, viszont a napi 4 vagy annál több kávéval megegyező koffein mennyiség már kisebb fajta toleranciához vezetett.
A kortizollal már az alvásról szóló cikkünkben találkozhattál (cikk). Szóval nem árulunk el nagy titkot, hogy nagyban hozzájárul ez a hormon a pihentető alváshoz. Amit megfigyeltek, hogy a kora délutáni órákban elfogyasztott kávénak a kortizolra kifejtett hatása már az éjszakai szintre nem vonatkozik. Ugyanis két kávé esetén (egyet reggel, egyet kora délután) a hatás délután 1-7-ig volt mérhető. Koffeinre érzékenyen reagálóknál természetesen a későn elfogyasztott koffein okozhat alvás nehezítettséget.

Amihez viszont a szervezetünk nem tud hozzászokni, az a kávé vérnyomás emelő hatása, ez következetesen megmaradt a napi kávéfogyasztók körében.

Ezek mind-mind gyakorlati dolgok megvizsgálása a tudomány nyelvén. Még egy nagyon fontos gyakorlati tényezőt érdemes figyelembe venni, ez pedig a vízhajtó hatása. A koffeinnek vizeletürítő hatása van, ez azt jelenti, hogy körülbelül annyi folyadékot pótolunk egy tejes kávéval, amennyi kiürül miatta. Emiatt NEM számíthatjuk be a napi bevitt folyadékfogyasztás mennyiségébe. Amire ügyelni érdemes, hogy testedzés előtti koffeinnek kifejezettebb vízhajtó hatása van a szervezetre, főleg a nőknél. Így nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. A folyadék fontosságáról olvass többet itt.


Tudatában vagy annak, hogy mennyi kalóriát iszol meg egy kávéval?

Itt egy kis kalória áttekintő ehhez:

 • Egy espresso üresen: 0 kcal
 • Egy cappuccino cukor nélkül 2,8%-os tehéntejjel: 84 kcal         2 tk cukorral (140 kcal)
 • Egy latte cukor nélkül 2,8%-os tehéntejjel: 168 kcal                   2 tk cukorral (224 kcal)
 • Egy cappuccino: cukor nélkül, 1,5 dl tehéntejjel (1,5%):  66 kcal
 • Egy latte: cukor nélkül, 3 dl tejjel: 132 kcal
 • Egy cappuccino 2 teáskanál cukorral: 122 kcal
 • Egy latte: 2 teáskanál cukorral: 188 kcal
 • Egy melange 1,5 ek mézzel, 3 dl tehéntejjel: 279 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan soya tejjel: 49,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott soya tejjel: 58,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan mandulatejjel: 19,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott mandulatejjel: 36 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan rizstejjel: 70,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott rizstejjel: 90 kcal
 • Egy cappuccino cukrozatlan kókusztejjel: 30 kcal
 • Egy cappuccino csokis kókusztejjel: 61,5 kcal
 • Egy cappuccino cukrozott zabtejjel: 66 kcal

Ez alapján akkor jársz legjobban, ha cukrozatlan mandula vagy kókusztejjel iszod a kávédat 🙂

Ha édesítésre vágysz, akkor édesítőszerrel fogyaszd.

Illetve ismerkedj a filterkávé rejtelmeivel, ami hidd el, hogy sok kellemes meglepetéssel vár rád.


Ha úgy érzed hasznos volt ez a cikk és szeretnéd az egészséges táplálkozást megvalósítani az életedben, akkor gyere el hozzánk tanácsadásra! Segítünk egyéni szükségleteidet figyelembe véve hozzásegíteni az egészséges fogyáshoz! ITT tudsz bejelentkezni.

Üdvözlünk!

Nagy sajnálattal közöljük, hogy egy ideig nem tudunk tanácsadásokat vállalni. Jelezni fogunk Nektek, ha újra tudunk fogadni Benneteket!
Szép napot kíván a MoDiet csapata!

 

>