Folyadékok

Sokat tudsz a folyadékfogyasztásról? Tudod, hogy meg kell inni talán 1,5-2 litert, de ez nem akkora probléma, mert iszol kávét, zöld teát, gyümölcslevet és sok levest eszel. Így azért csak összejön.

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, nem lesz jó, SŐT... minden felsorolt állításban van hiba.

Kezdjük azzal, hogy mindenki folyadékszükséglete egyéni, tehát egy 50 kilós nőnek nem ugyanannyit kell innia, mint egy 100 kilós férfinak és akkor arról még nem is beszéltünk, mi van akkor, ha bejön a 30°C vagy ha sportolunk.

A napi folyadékszükséglet két dologból tevődik össze: alap folyadékszükséglet + extra folyadékszükséglet (30°C és/vagy sport esetén). Az alap folyadékszükségletet naponta 35-40 ml/testsúlykilogramm. Tehát ha 70 kg vagy, 2,5 - 2,8 litert kellene meginnod. Erre még plusz 0,5-1 liter rájön, ha “izzadós volt a nap”. Szóval, ha 70 kg vagy és még sportoltál is, ott tartunk, hogy 3 - 3,8 litert kell meginnod aznap.

Szuper, már odáig eljutottunk, hogy mennyit kellene innod. Ha még nem számoltad ki, most számold ki nyugodtan, de lehet jobb, ha leülsz hozzá, mert a meglepetés garantált.

Ezután az szokott jönni, hogy hát miből igyam ezt meg. A víz sokunknak nem finom, így igyekszünk mást inni folyadékfogyasztás címen. Ez vagy bejön vagy nem. Szóval, rántsuk le a leplet! Mi ér, ha a napi folyadék mennyiségéről van szó?

 1. csapvíz
 2. ásványvíz (a buborékos is)
 3. szóda
 4. gyümölcstea (nem ízesített fekete tea, koffeinmentes)
 5. rooibos tea

Hiányolhatunk néhány dolgot a listáról, de sajnos azok nem véletlenül maradtak ki.

Érezted már, hogyha megittál például egy kávét, egyből működésbe lépett a veséd (pisilned kellett)? Ez nem volt véletlen. A kávénak és a teák többségének vízhajtó hatása van. Tehát, ha megiszunk egy bögre fekete teát (3 dl), nemhogy az a 3 dl, de még több is igyekszik mielőbb távozni. Mik is tartoznak pontosan a vízhajtó folyadékok közé?

 1. kávé
 2. fekete tea
 3. ízesített fekete tea (koffeintartalmú gyümölcs tea)
 4. zöld tea
 5. macha tea
 6. máté tea

Akkor le kell mondanod a reggeli kávédról / teádról? Dehogy is! Csak ne számold bele a napi folyadékmennyiségbe.

Ezen a ponton lehet, hogy hiányérzeted támad. Mert mi a helyzet a tejjel és a gyümölcslével? Hiszen azok is folyadékok.

Sajnos ők sem fognak számítani, mert ugyan folyadéknak folyadékok, de a tej a tejcukortartalma, a gyümölcslé pedig a gyümölcscukortartalma miatt nem fogyasztható korlátlanul. Ha tejből vagy gyümölcsléből próbáljuk fedezni a szükségletünk egy részét vagy egészét, úgy viszünk be plusz kalóriát, hogy fel sem tűnik.

Ízesített vizeket, üdítőket, szörpöket és sportitalokat sem tanácsos fogyasztani, mert a hozzáadott cukortartalmuk réven rengetek kalóriát meg tudunk velük inni.

Megvan, hogy mit és mennyit igyunk, na de mikor?

Van egy jó hírem. Itt abszolút szabad kezet kaptok. Az ivás nincs időponthoz kötve, akkor igyatok, amikor jólesik. Nincs például ilyen, hogy evés közben nem lehet inni.

De mi van akkor, ha nem vagy szomjas? Azt fontos megértened, hogy a jó szokások, mint a rendszeres folyadékfogyasztás nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Több hét vagy hónap, amíg beépül és nem baj, ha segítség kell hozzá. Nyugodtan használj emlékeztetőt, tölts le applikációt, jelöld az üvegeden mennyit kell innod óránként.

Tudom, a víz nagyon unalmas tud lenni, de nem bűn, ha feldobjuk egy kicsit. Tegyél bele kevés citromlevet, mentát vagy készíts ízesített vizeket (pl. fagyasztott málnából málnás víz, uborkás víz). Illetve, másik opciónak még mindig ott van a koffeinmentes gyümölcstea is.

A víz segíti az emésztést, a jó közérzetet és a koncentrációt, de mindenre jó univerzális csodaszer nem lesz belőle sehogy. Se úgy ha oxigénnel, se úgy ha hidrogénnel dúsítják, illetve „pi energiával feltöltve” sem. Spórolj magadnak időt, pénzt és energiát és felejtsd el ezeket!

Ha már a folyadékfogyasztást kipipáltuk, elkezdhetünk foglalkozni a táplálkozással.

Érdekel, hogy a táplálkozásban milyen tévhitek keringenek? Kattints ide!


Ha a személyre szabott folyadékfogyasztáson túl meg szeretnéd tudni, hogy tudod jól biztosítani a számodra szükséges tápanyagokat a szervezetednek a lehető legjobb működéshez, akkor gyere el egy személyes konzultációra, ehhez ITT tudsz bejelentkezni.

>