Alkohol

A társas összejövetelek kísérője. Sokszínű, hiszen megannyi típusa van és rengeteg féleképpen fogyasztható. Ünnepekkor, esti beszélgetéseken, céges rendezvényeken, nyáron, ha túl meleg van, akkor valami hideget, télen, ha túl hideg van, akkor valami felmelegítőt keresünk benne.

Van, akinek elég csak alkalomadtán, viszont egyeseknek komoly kísértés lehet a mérték tartása. Mert ez a valódi kérdés, hogy mikor, mit és mennyit szabad belőle fogyasztani. Hiteles információ nélkül pedig sok fejtörést okozhat nekünk akkor, ha szeretnénk odafigyelni az egészséges életmódra.

Miért olyan fontos erről a kérdésről beszélni? Nos Magyarország nem dicsekedhet túl jó alkoholfogyasztási statisztikákkal. Sajnos a világi átlagnál kétszer magasabb az alkoholfogyasztás hazánkban, körülbelül 11 liter tiszta szesszel kell évente számolnunk per fő. Amit, ha a gyakorlatba szeretnénk lefordítani azt jelenti, hogy három naponta egy üveg bor elfogyasztása általános. Ugyanakkor, ha megtanulunk jól élni az alkohollal, akkor nem csak negatív hatásait tapasztaljuk. 

Ehhez 3 pontban szeretnénk segítséget adni.

1. Mértékletesség: sokszor hallott mondat tőlünk, hogy nincs tiltott étel, csak kerülendő mennyiség. Ez az italokra is vonatkozik, a biztonságosan bevitt alkohol mennyiséget egységekben adják meg, ahol egy egység 14 g tiszta alkoholnak felel meg. Ebből a nőknek egy egység jár, a férfiaknak megengedett a kettő.

Mennyi ital felel meg ennek az egy egységnek? Átlagos, tehát 5 %-os alkohol tartalmú sörből: 3,5 dl, jó minőségű borból: 1,5 dl és a tömény alkoholok esetében 4 cent (ha 40%-os alkohol tartalmú) az, ami belefér az egy egységbe.

Tehát amikor az elfogyasztható mennyiségekről beszélünk, akkor mindig figyelembe kell venni az életkort (kiskorúakra ezek az adatok természetesen nem vonatoznak), illetve a nemet és figyelni kell az italok alkoholtartalmát, mert azonos típuson belül is változó lehet az alkohol százaléka.

Ami már rizikóval jár a nőknél a mindennapos 4 vagy annál több egység elfogyasztása vagy heti szinten 8 egységnyi alkoholt meghaladó italozás. A férfiaknál rizikót jelentő mennyiség napi 5 vagy a heti 15 egységnyi, vagy azt meghaladó alkoholfogyasztás.

A kockázattal legtöbben tisztában vagyunk:

  • idegrendszeri degeneráció,
  • májproblémák,
  • szív és érrendszeri betegségek kialakulása,
  • nő a rákos megbetegedés rizikója,
  • a hormonháztartás felborulásához vezethet
  • és számos más betegségre való hajlamot felerősít.

Az érem mindkét oldala legyen feltüntetve. Megfelelő kereteken belül (mennyiségi és minőségi tekintetben) az egészségre kedvező hatása is lehet, például a vörösbornak a szív-és érrendszerre, valamint a cukorbetegségre kimutatottan jó hatása van a flavonoid és rezveratrol tartalma miatt. Egy kellemes vacsorához az egységet betartva emelheti annak élvezeti értékét.

2. De ezzel a történetnek még nincs vége, hiszen akkor túl egyszerű lenne. Az alkohol 1 g-jában 7 kcal van, és ezen felül még ha nem tiszta alkohol, akkor egyéb energiát tartalmazó hozzávalókról, mint a cukor még nem beszéltünk.

Mennyi az annyi?
Egy 1,5 dl száraz vörösborban 102 kcal van, 1,5 dl félédes fehérborban 126 kcal. A sörrel mi a helyzet: 3 dl világos sörben 132 kcal és így kiszámítható, hogy egy korsó sörben 220 kcal.

Ha egy esti sörözésre összeülünk a barátokkal, akkor számolható fejenként két korsó sör, ez már 440 kcal, ami egy átlagos vacsora adagnak a fele energiáját már tartalmazza.

Egy angol felmérés megnézte az energiabevitelét azoknak az embereknek, akik az elmúlt héten voltak ilyen baráti összejövetelen és azt látták, hogy a napi bevitt energiájuk 36%-a alkoholból történt.

További energiaértékeket ha nézünk látjuk, hogy egy pohár aperol spritz 120 kcal, míg egy koktél 120-400 kcal-t is tartalmazhat, 1 dl amaretto likőrben pedig 310 kcal található, ezért nem mellékes, hogy mit választunk.

Nem ez az egyetlen kérdés, ha az elhízással keresünk összefüggést. Az alkohol az idegrendszerünkre, sőt a hormontermelődéseinkre is kihat. Emiatt emeli az étvágyat, és csökkenti a jóllakottság érzését. A mérsékelten túlmutató alkoholfogyasztás így összefüggésben van az elhízással. Mindkét nemben, de kifejezetten a női nemben emeli a testzsír százalék arányát.

3. A gyakorlatban: sajnálatos módon az sem segít, ha emiatt nem vacsorázunk, mert láthatjuk, hogy bár energiát viszünk be az itallal, de értékes tápanyagot aligha. Illetve sokkal hevesebben fog reagálni szervezetünk az alkohol jelenlétében.

A másnapi koplalás sem megoldás, mivel a szervezetünkben addigra már feldolgozott és elraktározott állapotba kerül a feleslegesen bevitt energia.

Mi az, amivel tudunk segíteni mégis?

  • Mértékletes alkohol bevitellel,
  • Kössük étkezéshez, az ebédünkhöz, vagy a vacsoránkhoz, hogy egyenletesebb szinten tartsuk ezáltal a vércukorszintünket és lassítsuk a felszívódást. 
  • Amiket ajánlott választani ilyenkor is, azok a száraz borok, a száraz pezsgő, a világos sör. Külön jó, ha például a bor mellé szóda is van, mert ez hidratál is, illetve hosszabban tudod kortyolgatni és kevesebb alkoholt viszel be nagyobb mennyiségű folyadékkal.


Ez egy szelete az egészségtudatos táplálkozásnak és a kalóriabevitel figyelemmel kísérésének. Ahhoz, hogy személyre szabott tanácsokkal láthassunk el a fogyásod elősegítésében jelentkezz be hozzánk tanácsadásra ITT.

>