Alvás

Hány órát alszol hétköznap?

Nem, nem arról beszélek, amikor azt gondolod, hogy a hétvégén majd kipihened magad! Túl tudod élni a hétköznapokat is, de számolj a következményeivel. Itt a jóllét a tét és olyan összefüggések miatt, amire nem is gondolnál!

Az már elterjedt tény, hogy a bevésődés és a megtörtént események feldolgozása éjszaka történik, sokan foglalkoznak az álmokkal is. De még egyelőre kevesebben foglalkoznak azzal, hogy milyen létfontosságú folyamatok zajlanak bennünk addig, amíg mi azt gondoljuk, hogy igazából nem csinálunk semmit. Az alvás nem időpazarlás! A szervezetünk ilyenkor is komoly munkálatokban van és dolgozik értünk a mi tudtunkon kívül.

Az alvás ritmusa befolyással van:

 1. a melatonin termelésre,
 2. a kortizolra,
 3. a leptin és
 4. ghrelin szintre, 
 5. a növekedési hormonra

És még sorolhatnánk egy darabig... 

Ezek lehet, hogy mind idegenül csengenek a fülednek, de ezek a hormonok nagy szerepet játszanak az éhség-jóllakotság érzetben, a zsír és szénhidrát anyagcserében.

A kevés alvás pedig összefüggésben van ezáltal az:

 1. elhízással,
 2. az inzulin érzékenységgel,
 3. a cukorbetegséggel,
 4. a hormonháztartás nem megfelelő egyensúlyával.

Lássuk azt, hogy gyakorlatban ez mit is jelent nekünk! A nap folyamán meghozott döntéseinket millió dolog befolyásolja. Hogy mire hogyan, milyen gyorsan reagálunk. Az étkezéseink alakítása pedig sok-sok döntésből tevődik össze.

Ha az alvásunk nem volt kielégítő az éjszaka folyamán, sem minőségben, sem mennyiségben, az a másnapunkon látszik meg: 

 • Fáradékonyak, ingerlékenyek leszünk, a koncentráció nehezünkre esik és sokszor sóvárgunk energiadús táplálékok után.
 • A szervezetünk éhség és jóllakottság központja nem reagál olyan pontosan, mint arra szükségünk lenne, emiatt következik be a TÚLEVÉS.
 • Illetve a szervezetünk a gyorsan hasznosítható tápanyagokat részesíti előnyben, amik általában valamilyen finomított szénhidrátot tartalmaznak és jellemzően magasabb a zsírtartalmuk is. Ez pedig vércukorszint ingadozáshoz és gyakori éhségérzethez vezet.

Akármilyen meglepő ez oda-vissza működik.

Voltak mostanában alvás zavaraid? Vagy olyan, hogy bár elaludtál, de reggel úgy keltél fel, mint aki le sem hunyta a szemét?

Sok bevett módszert szoktak ilyenkor ajánlani a hozzáértők, mint például a nyugtató gyógyteák, a relaxáló zenehallgatás, az olvasás vagy a bárányszámolás. Nekünk eddig egyik sem vált be. Viszont aminek van tudományos alapja, semmi kockázattal nem jár, hogy kipróbáld és ezen kívül számos más jótékony hatását fogod tapasztalni, az az étkezéssel függ össze.

A napodat nagyban befolyásolja az előző esti alvásod minősége, az alvásodat pedig az egész napos étkezésed és a vacsorád is. Segítünk mélyebben megérteni ezt.

Az egyik kulcsfontosságú hormon az alvásban a kortizol, ez is befolyásolja azt, hogy mennyire pihentető az alvás minősége. A kortizol szintet a szervezetben pedig az étkezések glikémiás indexe befolyásolja. Ha olyan ételeket választunk, amik magas glikémiás indexűek, ezáltal gyorsan emelik meg a vércukorszintet, az magas kortizol szinthez vezet éjszaka, ami pedig zavarja a pihentető alvást. Ez a hormon gyorsan reagál a vércukorszint változásaira ezért az egész napos táplálkozásod hat rá. Úgy tudod ezt kiküszöbölni, ha megfelelő ritmusban és megfelelő minőségű, rosttartalmú étkezésekkel támogatod meg a szervezetedet (erről itt olvashatsz bővebben). Ami pedig a vacsoránkat illeti, ott a magas cukortartalom és a magas zsírtartalom tud nehézséget okozni a pihentető alvásban. Például egy jó magyaros pörkölt vagy cukros kakaó, tea ivása elalvás előtt.

De nem csak ártó, hanem segítő tényezők is vannak, a magas rosttartalmú (itt olvashatsz bővebben) vacsora hozzásegít minket a jó és kielégítő alváshoz.

De mégis mennyi az elég?

A sokat hangoztatott 7-8 óra lenne a legideálisabb. Aki 6 óránál kevesebbet alszik, az 6 év alatt kétszer annyi súlyt szedhet magára, mintha 7-8 órát aludna éjjelente.

Ez a szervezetünk csodája: egyél jól, hogy pihentetően aludj és aludj jól, hogy megfelelően egyél 🙂


Ha szeretnél személyre szabott tanácsokat kapni arról, hogy étkezz jól, akkor jelentkezz be hozzánk tanácsadásra ITT.

>