Egy egészséges ebéd

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

Vannak kifejezett tünetek, amik segíthetik az 1-es típusú cukorbetegség felismerését.

  Gyermekek és serdülők körében gyors progresszió jellemzi ezt a típusú cukorbetegség fajtát, vagyis a tünetek megjelenésétől/a betegség kialakulásától a diagnózisig nem telik el sok idő.

  Felnőtt korban lassan kialakuló formák is ismeretesek, amit összetéveszthetnek a 2-es típusúval, pedig ez a típus is azonnali inzulin kezelésre szorul.

  Megkülönböztetni a 2-es típusútól, a vérvételből kimutatható autoantitestek alapján lehet (GADA, ICA), és talán az ember testalkatából (1-es típusnál vékonyabbak).

  A konkrét tünetek:

 • Étvágytalanság, hányás
 • Szomjazás, túlzott mennyiségű folyadékfogyasztás, és vizelés
 • Gyengeség, gyorsult légzés
 • Kiszáradás, ájulás
 • Ketózisra való erős hajlam (ketoacidotikus kóma): Ilyenkor a szervezet szénhidrát-és zsíranyagcsere zavara áll fenn. A szervezetben nincs inzulin, ami a vérben lévő megnövekedett glükózt beépítené a sejtekbe, vagyis ezáltal csökkentené a vércukor szintet, ezért a sejtek éheznek, és szénhidrát hiányában a zsírraktárak lebontásával fognak energiát nyerni. A testzsír lebontásakor a májban mérgező anyagok (ketonok) keletkeznek, amelyek a vérben felhalmozódnak. Ezek okozzák az acetonos leheletet, a fokozott légzést. Ez az állapot kiszáradáshoz, vérnyomáseséshez, pulzus növekedéshez, szívritmus zavarokhoz, veseelégtelenséghez, kóma állapothoz vezet.
 • Jellemző a 16,7 vagy afölötti vércukor szint à hiperglikémia(megnövekedett vércukorszint)

Segítünk, hogy cukorbetegként is teljes életet élhess!


 • Diagnosztizálták nálad a cukorbetegséget, vagy a PCO-szindrómát, de nem tudod, hogy a diétát hogyan tudnád beépíteni a hétköznapjaidba?
 • Nehézséget okoz a szénhidrátok számolása?
 • Szeretnél teljesen egyedi, személyre szabott étrendet követni, ami tápláló, finom, változatos és egyben egészséges ételekből áll?
 • Szeretnél a cukorbetegség mellett aktív életet élni, sportolni, de fogalmad sincs, hogy lehetne ezt megvalósítani?

Segítünk, hogy a lehető legfelkészültebb légy, miközben a lehető legjobban érzed magad a bőrödben!

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy
Dietetikai Tanácsadás
során.

A szerző: Modern Dietetika


Szervezetünk egy olyan útitárs, aki születésünk pillanatától egészen utunk végéig kísér minket. Egy olyan tökéletesen működő gépezet, amely folyamatosan reagál és jelez nekünk.

Ismerd meg Te is, hogy milyen hálás tud lenni tested, ha megfelelően táplálod, és válj eggyé a lehető legjobb verzióddal!

Ha ezt elsőre nagy falatnak érzed, gondolj arra, hogy az idő ígyis, úgyis eltelik majd. A különbséget az hozza meg, hogy mit teszel meg már ma egy egészségesebb holnapért.

Insert Content Template or Symbol

Kapcsolódó cikkek:

>