A cukorbetegség tünetei gyerekeknél

Talán a csecsemőknél, kisgyermekeknél a legnehezebb a cukorbetegség diagnosztizálása, hiszen ők még sokszor nem tudnak beszélni, amikor ez kiderül, nem tudják elmondani, hogy mijük fáj, vagy éppen mit éreznek.

Viszont óriási előnnyel indulnak a felnőttekkel szemben, mert a gyermekkorban rögzült szokások felnőttkorra életmóddá válnak. Ha ilyenkor helyesen fektetjük le az alapokat, akkor később már sosem lesz gond az étkezéssel. A gyermekkori cukorbetegség megköveteli a rendszert és a figyelmet, ezáltal ezek a gyerekek sokkal jobban fognak magukra figyelni, ha a szülőktől és a szakemberektől megkapják a megfelelő támogatást.

Egy kisbaba talpait fogja az édesanyja

Milyen típusú cukorbetegségről beszélhetünk?

Ma már nem lehet azt mondani, hogy gyermekkorban csak 1-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, sajnos a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése is egyre korábbra tolódott ki. Mindkettő esetében szerepet játszik a genetika (ha valamelyik szülőnek 1-es típusú cukorbetegsége van, akkor 20% esélye van a gyermeknek is, ha 2-es típusú cukorbetegsége van a szülőnek, akkor 50% esélye van a gyermeknek), de a 2-es típusú diabétesznél óriási szerepe van az életmódnak. Eszméletlen fontos, hogy a szülők milyen példát mutatnak.

A gyerekek egyik tanulási mechanizmusa az utánzás, éppen ezért hiába mondjuk nekik, hogy egyenek sok zöldséget és mozogjanak, ha mi nem ezt tesszük, akkor ők se fogják. A legtöbb Páciens egy ilyen „rossz étkezési-csomaggal” érkezik hozzám. Nem kaptak otthonról megfelelő mintát, éppen ezért felnőttként, már kialakult étkezési szokásokkal nagyon nehéz változtatni, viszont sosem lehetetlen, és sosem késő!

  • CSEcsemőkori tünetek
  • GYermekkori tünetek
  • Megnövekedett étvágy melletti fogyás
  • Extrém szomjúság és sok vizelet
  • Fáradékonyság
  • Homályos látás
  • Gombás fertőzések megjelenése
  • Acetonos szagú lehelet

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens

Cukorbetegséghez kapcsolódó cikkeink:

>