Az 1-es típusú cukorbetegség gyógyítása

Az 1-es típusú cukorbetegség eltér a 2-es típusú kezelésétől. Itt azonnal megkezdjük az inzulin terápiát, de természetesen az életmódváltást is. Semelyik gyógyszer vagy inzulin nem elegendő önmagában. Ezek csak akkor tudnak hasznosulni, ha mellette betartjuk az étrendi előírásokat is.

Az inzulin terápiájában ma már többféle típus közül választhatunk. Szerencsére ezek alkalmazkodnak az életmódunkhoz, ki tudjuk választani a hozzánk leginkább közelebb állót. Az inzulin igényt két részre lehet osztani:

  • Bázis inzulin: A bázis inzulin az alapvető nyugalmi anyagcsere folyamatokhoz, illetve az étkezések közötti glükóz igényhez szükséges inzulin mennyiséget jelenti. Ez az alap, kb. 40-50%-a az összes inzulin igénynek
  • Étkezésekhez köthető inzulin: Az alapvető napi inzulin szükségletünkhöz hozzátartoznak az étkezésekkel bevitt glükózhoz tartozó inzulin mennyiségek, ezek az étkezésekhez köthető inzulinok. Ez kb. 50-60%-a az összes inzulin igénynek.

A diabetológus orvosnak nagyon jól kell ismernie a Páciens életmódját, szokásait, igényeit ahhoz, hogy megfelelő inzulin terápiát tudjon biztosítani a betegnek.

Vércukorszint mérés

Diétája

Diéta helyett, ma az orvosi táplálkozásterápia szót használjuk. Ez jelzi is, hogy ezt a betegséget az orvosnak és a dietetikusnak együttműködve, táplálkozási team formájában kellene végeznie. Hiszen, az inzulin önmagában nem elegendő, csak a megfelelő elosztású, típusú, mennyiségű, összetételű szénhidráttal együtt alkalmazva fog hatni.

A cukorbeteg étrendet alapvetően az egészséges ember étrendjének tartom. Az egészséges emberek napi inzulin görbéje ugyanúgy mozog a napszaknak, életvitelünknek megfelelően, tehát mindenkinek fontos lenne betartani, hogy mikor, milyen típusú, mennyiségű és összetételű szénhidrátot fogyaszt.

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens
>