Az 1-es típusú cukorbetegség gyógyítása

Az 1-es típusú cukorbetegség eltér a 2-es típusú kezelésétől. Itt azonnal megkezdjük az inzulin terápiát, de természetesen az életmódváltást is. Semelyik gyógyszer vagy inzulin nem elegendő önmagában. Ezek csak akkor tudnak hasznosulni, ha mellette betartjuk az étrendi előírásokat is.

Az inzulin terápiájában ma már többféle típus közül választhatunk. Szerencsére ezek alkalmazkodnak az életmódunkhoz, ki tudjuk választani a hozzánk leginkább közelebb állót. Az inzulin igényt két részre lehet osztani:

  • Bázis inzulin: A bázis inzulin az alapvető nyugalmi anyagcsere folyamatokhoz, illetve az étkezések közötti glükóz igényhez szükséges inzulin mennyiséget jelenti. Ez az alap, kb. 40-50%-a az összes inzulin igénynek
  • Étkezésekhez köthető inzulin: Az alapvető napi inzulin szükségletünkhöz hozzátartoznak az étkezésekkel bevitt glükózhoz tartozó inzulin mennyiségek, ezek az étkezésekhez köthető inzulinok. Ez kb. 50-60%-a az összes inzulin igénynek.

A diabetológus orvosnak nagyon jól kell ismernie a Páciens életmódját, szokásait, igényeit ahhoz, hogy megfelelő inzulin terápiát tudjon biztosítani a betegnek.

Vércukorszint mérés

Diétája

Diéta helyett, ma az orvosi táplálkozásterápia szót használjuk. Ez jelzi is, hogy ezt a betegséget az orvosnak és a dietetikusnak együttműködve, táplálkozási team formájában kellene végeznie. Hiszen, az inzulin önmagában nem elegendő, csak a megfelelő elosztású, típusú, mennyiségű, összetételű szénhidráttal együtt alkalmazva fog hatni.

A cukorbeteg étrendet alapvetően az egészséges ember étrendjének tartom. Az egészséges emberek napi inzulin görbéje ugyanúgy mozog a napszaknak, életvitelünknek megfelelően, tehát mindenkinek fontos lenne betartani, hogy mikor, milyen típusú, mennyiségű és összetételű szénhidrátot fogyaszt.

Segítünk, hogy cukorbetegként is teljes életet élhess!


  • Diagnosztizálták nálad a cukorbetegséget, vagy a PCO-szindrómát, de nem tudod, hogy a diétát hogyan tudnád beépíteni a hétköznapjaidba?
  • Nehézséget okoz a szénhidrátok számolása?
  • Szeretnél teljesen egyedi, személyre szabott étrendet követni, ami tápláló, finom, változatos és egyben egészséges ételekből áll?
  • Szeretnél a cukorbetegség mellett aktív életet élni, sportolni, de fogalmad sincs, hogy lehetne ezt megvalósítani?

Segítünk, hogy a lehető legfelkészültebb légy, miközben a lehető legjobban érzed magad a bőrödben!

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy
Dietetikai Tanácsadás
során.

A szerző: Modern Dietetika


Szervezetünk egy olyan útitárs, aki születésünk pillanatától egészen utunk végéig kísér minket. Egy olyan tökéletesen működő gépezet, amely folyamatosan reagál és jelez nekünk.

Ismerd meg Te is, hogy milyen hálás tud lenni tested, ha megfelelően táplálod, és válj eggyé a lehető legjobb verzióddal!

Ha ezt elsőre nagy falatnak érzed, gondolj arra, hogy az idő ígyis, úgyis eltelik majd. A különbséget az hozza meg, hogy mit teszel meg már ma egy egészségesebb holnapért.

>