Csinos hölgy gyümölcssalátát eszik

Milyen gyümölcsöt ehet egy cukorbeteg?

A legtöbb inzulinrezisztens, cukorbeteg Vendégnek adott tanácsadásom során az első kérdések között szokott szerepelni, hogy: „Akkor most már nem is ehetek soha többé banánt?”

A „MINDENT LEHET, CSAK MÉRTÉKKEL” szlogen nagyjából náluk is stimmel. Természetesen van különbség gyümölcs és gyümölcs között, szénhidráttartalomban, elkészítési/fogyasztási módban.

A gyümölcsöket gyors felszívódású szénhidrátként tartjuk számon, hiába vannak közülük alacsonyabb glikémiás indexűek (cseresznye, grapefruit, narancs, alma, körte, barack, szilva), illetve alacsonyabb szénhidráttartalmúak (alma, egres, eper, csipkebogyó, görögdinnye, grapefruit, málna, narancs, papaya, ribizli, szeder), az sem mindegy, hogy az adott élelmiszer elfogyasztása milyen inzulin választ hoz magával. Természetesen van különbség aközött, hogy a gyümölcsöt nyersen, vagy folyadék (például turmixok, smoothie-k) formájában fogyasztjuk, mert minél inkább folyékonyabb állagú valami, annál gyorsabban szívódik fel. 

Friss gyümölcsök közelről

Gyümölcsök

Szénhidráttartalom (100 gr-ban)

Datolya (préselt)

72,5 gr

Goji bogyó (szárított)

58 gr

Gesztenyepüré (gyorsfagyasztott)

48 gr

Gesztenyekrém (gyorsfagyasztott)

44 gr

Gesztenye

33 gr

Banán

24 gr

Füge

19

Datolyaszilva

18,6

Szőlő

18 gr

Mangó

17 gr

Gránátalma

16 gr

Kókusz

15 gr

Áfonya

14,5 gr

Cseresznye

14 gr

Maracuja

14 gr

Ringló

13,5 gr

Szilva

13 gr

Ananász

12 gr

Körte

12 gr

Kiwi

11 gr

Nektarin

11 gr

Meggy

11 gr

Mandarin

10 gr

Kajszibarack

10 gr

Papaya

10 gr

Pomelo

9,6 gr

Avokádó

9 gr

Őszibarack

9 gr

Birsalma

9 gr

Ribizli (fekete)

9 gr

Csipkebogyó

8 gr

Egres

8 gr

Narancs

8,5 gr

Sárgadinnye

8 gr

Citrom

7,5 gr

Alma

7 gr

Földieper

7 gr

Grapefruit

7 gr

Ribizli (vörös)

7 gr

Görögdinnye

6,5 gr

Szeder

6 gr

Málna

5 gr


A gyümölcsök szénhidrát tartalmát minden esetben bele kell számolnunk a napi megadott szénhidrát mennyiségbe, és a reggelin (akkor csak lassú felszívódású szénhidrátokat ehetünk) kívül bármelyik étkezésbe belerakhatjuk, természetesen az engedélyezett gyors felszívódású szénhidrátok mennyiségét betartva.

A szerző: Modern Dietetika


Szervezetünk egy olyan útitárs, aki születésünk pillanatától egészen utunk végéig kísér minket. Egy olyan tökéletesen működő gépezet, amely folyamatosan reagál és jelez nekünk.

Ismerd meg Te is, hogy milyen hálás tud lenni tested, ha megfelelően táplálod, és válj eggyé a lehető legjobb verzióddal!

Ha ezt elsőre nagy falatnak érzed, gondolj arra, hogy az idő ígyis, úgyis eltelik majd. A különbséget az hozza meg, hogy mit teszel meg már ma egy egészségesebb holnapért.

Kapcsolódó cikkek: