Ínycsiklandó sütemények

7 dolog, ami összeköti az inzulinrezisztenciát a fogyással – Minden, amint tudnod kell

Manapság egyre gyakoribb, hogy a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában ajánlott, meghatározott szénhidrát tartalmú diétát javasolnak fogyáshoz. De mennyire célravezető beteg emberek számára előírt diétát fogyás céljára alkalmazni?

Miért is lehet hasznos az inzulinrezisztencia diéta a fogyni vágyók számára?

 • biztosított az elegendő szénhidrátbevitel,
 • többszöri, kis mennyiségű étkezések ír elő,
 • rendszert visz a napi táplálkozásba,
 • csökken a falásrohamok, nassolások száma,
 • jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztását foglalja magába,
 • finomított szénhidrátok csökkentését vagy elhagyását írja elő,
 • testmozgást iktat be hetente több alkalommal.
Mosolygós szerelmes pár narancslevet iszik

Sok esetben viszont megfelelő szakértelem nélkül kezd valaki a diétába, ami akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. De hogy mik lehetnek a diéta buktatói, vagy negatívumai:

 • csak a szénhidrát bevitelének követése, a fehérje és a zsír bevitel figyelmen kívül hagyása,
 • az olykor kevesebb szénhidrát bevitele miatt fokozott fehérje és zsírbevitel,
 • a mintaétrendet változatlanul követve egyhangú étkezés kialakulása,
 • az egyhangú étkezésből kifolyólag általános tápanyaghiány,
 • gyakoribb csalóétkezések, a nem megfelelően összeállított étrend miatt.

Tehát egy egészséges, sem inzulinrezisztenciában, sem cukorbetegségben nem szenvedő személy részére, pusztán fogyás céljából nem feltétlen ez a diéta a megoldás. Sokkal eredményesebb lehet egy személyre szabott, az egyén életmódjához igazodó étrend, amit nem egy szigorú szabálynak kell venni, hanem egy életmódnak, ami igazodik a fogyni vágyók igényeihez és életéhez.

Az inzulinrezisztencia diéta pozitívumai között felsorolt pontok pedig nem véletlenül tartoznak az egészséges táplálkozás alapelvei közé.

Természetesen egy adott túlsúly esetén a jól elosztott és ideális mennyiségű tápanyagbevitel elősegíti a fogyást, de nem mindenkinek a napi 160 gramm szénhidrátmennyiség a megfelelő adag.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy diéta önmagában kevés ahhoz, hogy valaki elérje a kívánt testsúlyt, valamint azt, hogy a leadott súly soha többé ne térjen vissza. Ezért fontos megjegyezni, hogy fogyás esetén is életmódot kell váltani. Nem elég végigcsinálni egy pár hónapos kúrát, mert a későbbiekben a diéta után, a kilók ugyan úgy visszajönnek, mint a rossz étkezési és életmódbeli szokások.

Fiatal, egészséges pár nyújtás közben

Persze mindig vannak olyan élethelyzetek, amire az ember nem számít diéta során, vagy ha számít, igyekszik elkerülni, mert ugye mindent a cél érdekében! J De mik is lehetnek ezek a rémálomba illő szituációk?

 • utazások, nyaralás: az ember sokkal hajlamosabb a szabadsága során elcsábulni. Ha csak egy városnézést is veszünk alapul, a séta során a helyi ínyencségeket érdemes kipróbálni, de tudni kell, hogy akkor másik étkezésnél szükséges kompenzálni, könnyű ételeket választani. Svédasztalos étkezések alkalmával pedig könnyedén összeállíthatjuk úgy a menünket, hogy teljesen passzoljon a diétánkba.
 • ebéd vagy vacsora étteremben: akár baráti, akár céges étkezésről van szó, szerencsére mostanság egyre nagyobb a választékot biztosítanak a vendéglátóhelyek a kímélő ételek tekintetében. Érdemes ilyenkor valamilyen grillezett, párolt húst vagy halat választani zöldségkörettel vagy salátával.
 • rendezvények: szerencsére e téren is tapasztalhatunk pozitív változásokat, egyre szélesebb kínálatot vonultatnak fel a rendezvényszervezők az ételek tekintetében. Persze gyakoriak még a pogácsával elárasztott összejövetelek, ilyenkor (amennyiben módunk van rá) érdemes pár teljes kiőrlésű kekszet vagy néhány szem gyümölcsöt magunkkal vinni.
 • vendégség, ünnepek: az egyik legkényesebb kérdést ez a kategória tartalmazza. Sok esetben nehéz kimagyarázni - főleg családi körben -, hogy miért nem eszünk az adott ételből, de egy kis odafigyeléssel össze tudjuk úgy válogatni az ételeket, hogy még illeszkedjen az étrendünkbe, és ne legyen belőle sértődés a háziasszony részéről. Ha pedig mi látunk másokat vendégül, gond nélkül össze tudjuk állítani az ünnepi menüt, hogy mindenkinek ízlésének megfelelő legyen.
 • mozi, színház: nem feltétlenül kell a sós-vajas popcorn, a sajtos nachos vagy a sós perec csábításának engedni. Érdemes ebben az esetben olajos magvakat, puffasztott kölesgolyót vagy egyéb könnyedebb harapnivalót magunkkal vinni.
 • fesztiválok: szerencsére manapság a street food fejlődésével és egyre nagyobb térhódításával a fesztiválok alkalmával sem kell teljesen lemondani a tökéletes étrendünkről. Egyre elterjedtebbek a salátát, sovány húsokat, főzeléket, gyümölcs és zöldségleveket kínáló standok.
 • alkoholfogyasztás bármilyen eseményen: köztudott, hogy az alkohollal óvatosan kell bánni, de nem csak a mennyiség miatt, hanem, mert rengeteg kalóriát és cukrot tartalmaz, fajtától függően. Alkalomadtán belefér egy pohár, jó minőségű vörösbor, persze, csak ha az egészségi állapotunk megengedni, de egyébként inkább a kerülendő kategóriába tartozik.
Egészséges férfi köti a cipőjét

Tehát a cukorbetegeknek, vagy inzulinrezisztenciásoknak ajánlott étrend nem minden esetben megfelelő az egyébként egészséges emberek testsúlycsökkentéséhez, de tartalmaz olyan elemeket, amiket érdemes az új életmódunkba beilleszteni. Ezek például a rendszeres testmozgás, gyakori, kis mennyiségű étkezések, jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátok előtérbe helyezése a finomított szénhidrátokkal szemben, vagy a könnyű, kímélő ételek fogyasztása.

Egy cukorbeteg számára, akinél fennáll a túlsúly problémája is, ez a diéta természetesen segíteni fog a plusz kilók leadásában, de ez nem csak a csökkentett szénhidrátbevitelen múlik, hanem a rendszeres testmozgáson és kiegyensúlyozott életvitelen is.

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy szakemberrel beszéljük át az alkalmazni kívánt étrendet, hogy minél inkább illeszkedjen az egyéni szükségletekhez, ne lépjen fel tápanyaghiány, vagy egyéb egészségügyi probléma, hogy sikeres legyen a fogyás és az életmódváltás.

Segítünk, hogy cukorbetegként is teljes életet élhess!


 • Diagnosztizálták nálad a cukorbetegséget, vagy a PCO-szindrómát, de nem tudod, hogy a diétát hogyan tudnád beépíteni a hétköznapjaidba?
 • Nehézséget okoz a szénhidrátok számolása?
 • Szeretnél teljesen egyedi, személyre szabott étrendet követni, ami tápláló, finom, változatos és egyben egészséges ételekből áll?
 • Szeretnél a cukorbetegség mellett aktív életet élni, sportolni, de fogalmad sincs, hogy lehetne ezt megvalósítani?

Segítünk, hogy a lehető legfelkészültebb légy, miközben a lehető legjobban érzed magad a bőrödben!

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy
Dietetikai Tanácsadás
során.

A szerző: Modern Dietetika


Szervezetünk egy olyan útitárs, aki születésünk pillanatától egészen utunk végéig kísér minket. Egy olyan tökéletesen működő gépezet, amely folyamatosan reagál és jelez nekünk.

Ismerd meg Te is, hogy milyen hálás tud lenni tested, ha megfelelően táplálod, és válj eggyé a lehető legjobb verzióddal!

Ha ezt elsőre nagy falatnak érzed, gondolj arra, hogy az idő ígyis, úgyis eltelik majd. A különbséget az hozza meg, hogy mit teszel meg már ma egy egészségesebb holnapért.

Kapcsolódó cikkek:

>