Szerető édesapa megpuszilja terhes párja hasát

3 tipp: Hogyan előzd meg a terhességi cukorbetegséget? – Minden, amit tudnod kell

A terhességi cukorbetegség legtöbbször tünetmentes, a 24-28. héten elvégzett terhességi diabétesz szűrővizsgálat során szokott rá fény derülni.

Ha az általános szűrővizsgálatokat nem is, a várandósság alatti kötelező protokollokat legalább szigorúan szokták venni.

Ne ijedj meg, ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy valamit rosszul csináltál. Nem csak az elhízott, nem sportoló Anyukáknál jelentkezik, hanem sajnos azoknál is, akik már eddig is egészségesen táplálkoztak, és odafigyeltek, hogy a lehető legjobbat adják kisbabájuknak. Nagyon sok ilyen Páciens jött hozzám szomorúan, hogy pedig Ő mindent megtett, és mégis… Ezzel nem azt akarom mondani, hogy felesleges a terhesség előtti fáradozás, sőt. Attól, hogy a terhesség 24-28. hetében ezt kimutatták, az nem azt jelenti, hogy ez örökre veled is marad. Ha már előtte is odafigyeltél arra, hogy mit eszel, akkor egyrészt sokkal jobb esélyekkel indulsz arra, hogy nálad ez csak egy múló állapot, ami a szülést követően megszűnik, másrészt jóval könnyebb lesz az „átállás” erre az életmódra. Mert mint azt már sokszor mondtam/leírtam, ez az étrend maga az egészséges táplálkozás.

Vonzó, terhes nő salátát eszik

Azt, hogy mitől alakul ki, megint csak nehéz egyénre szabottan megmondani. Nyilván fontos, hogy milyen életmódot folytatott a terhesség előtt és alatt a kismama, illetve hogy volt-e valamilyen ezt befolyásoló betegsége (pl.: pajzsmirigy működési zavar), és hogy a családjában előfordult-e már valamilyen típusú cukorbetegség.

Az biztos, hogy ha kiderül, és nem teszel ellene, akkor azzal magadat és a kisbabádat is veszélyezteted. Sok ilyen terhesség végződik koraszüléssel, nem tervezetett császármetszéssel, extrém születési súllyal, magzati agyi károsodással.

Nagyon fontos az után követés, és ez nem csak közvetlen a terhesség utáni időszakot jelenti. Általában a szülést követő 6. hétben végeznek kontroll cukorterhelést azoknál az Anyáknál, akiknél a várandósság alatt terhességi diabéteszt állapítottak meg. Legtöbb esetben (főleg ha az Anyuka megfelelő tájékoztatást kapott az étrendről, és azt be is tartotta) a terhesség alatt fennálló cukoranyagcsere zavar spontán megszűnik, de vannak olyan esetek, amikor a szülést követően is megmarad. Teljesen védve azok sincsenek, akiknél a szülést követően rendben voltak az értékek, mert előfordulhat, hogy a szülés után 6 évvel inzulinrezisztencia jelentkezik.

Egy állaotos nő hasa közelről fotózva

Nem lehet elégszer nyomatékosítani, hogy mindig a megelőzésen van a hangsúly. Vannak rizikó csoportban lévő emberek (túlsúllyal kezdte a terhességet, családjában előfordul cukorbetegség, rendszertelen az étkezése, mozgásszegény az életmódja), de látjuk, hogy ebben Bárki érintett lehet. Sokkal jobb, ha már a babavárás előtt felkészülünk a helyes életmóddal arra, hogy a lehető legjobb környezetbe fogadjuk kisbabánkat, miközben mi is, és a környezetünk is jól érzi magát.

Sosem késő, bármikor dönthetsz úgy, hogy változtatsz. Lehet, hogy csak a terhességed felénél határozod el magad, de az is lehet, hogy a szülést követően, mindegy. A lényeg, hogy kezdd el! Mindig csak 1 célt tűzz ki magad elé, építsd be a hétköznapokba, aztán haladj tovább. Az inzulinrezisztenseknek szóló étrend az egészséges táplálkozás irányelvein alapszik. Az, hogy meghatározott időközönként bizonyos mennyiségű, és jó típusú szénhidrátokat eszel, miközben minőségi zsírokat, és fehérjéket fogyasztasz megfelelő mennyiségben, mindenki számára irányt követő.

Határozd el magad, és én segítek a megvalósításban!

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens
>