Egy egészséges ebéd

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

Vannak kifejezett tünetek, amik segíthetik az 1-es típusú cukorbetegség felismerését.

    Gyermekek és serdülők körében gyors progresszió jellemzi ezt a típusú cukorbetegség fajtát, vagyis a tünetek megjelenésétől/a betegség kialakulásától a diagnózisig nem telik el sok idő.

    Felnőtt korban lassan kialakuló formák is ismeretesek, amit összetéveszthetnek a 2-es típusúval, pedig ez a típus is azonnali inzulin kezelésre szorul.

    Megkülönböztetni a 2-es típusútól, a vérvételből kimutatható autoantitestek alapján lehet (GADA, ICA), és talán az ember testalkatából (1-es típusnál vékonyabbak).

    A konkrét tünetek:

  • Étvágytalanság, hányás
  • Szomjazás, túlzott mennyiségű folyadékfogyasztás, és vizelés
  • Gyengeség, gyorsult légzés
  • Kiszáradás, ájulás
  • Ketózisra való erős hajlam (ketoacidotikus kóma): Ilyenkor a szervezet szénhidrát-és zsíranyagcsere zavara áll fenn. A szervezetben nincs inzulin, ami a vérben lévő megnövekedett glükózt beépítené a sejtekbe, vagyis ezáltal csökkentené a vércukor szintet, ezért a sejtek éheznek, és szénhidrát hiányában a zsírraktárak lebontásával fognak energiát nyerni. A testzsír lebontásakor a májban mérgező anyagok (ketonok) keletkeznek, amelyek a vérben felhalmozódnak. Ezek okozzák az acetonos leheletet, a fokozott légzést. Ez az állapot kiszáradáshoz, vérnyomáseséshez, pulzus növekedéshez, szívritmus zavarokhoz, veseelégtelenséghez, kóma állapothoz vezet.
  • Jellemző a 16,7 vagy afölötti vércukor szint à hiperglikémia(megnövekedett vércukorszint)

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens
>