4 édes nyalóka egymás mellett

A cukorbetegség következményei

NŐI ÉS FÉRFI BAJOK

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorszint ≥ 7 mmol/l, a cukorterhelés után 2 órával pedig ≥ 11mmol/l. Nincsen frissen kialakult cukorbetegség, csak frissen diagnosztizált.

Sokszor sajnos évek telnek el, mire a kezdeti tünetektől eljutunk a szakorvosi kivizsgálással meghatározott diabéteszig, addig pedig testünk számos területén okozhat problémát a kezeletlenül hagyott magas vércukorszint. A leghétköznapibb tünetek közé tartozik a folyamatos, nagy mennyiségű ivás és vizelés, az egyéb okkal nem magyarázható fokozott fogyás, a hányinger, a fáradtság, a visszatérő, nehezen gyógyuló sebek, időnként homályos látás, lábikragörcs, kézujjakon zsibbadás. Van viszont egy kevésbé ismert, de annál fontosabb probléma, ami mind a nőket, mind a férfiakat érintheti, ez pedig a szexuális zavarok.

Férfiaknál a cukorbetegség merevedési panaszokat okozhat. Egy vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy azok a férfiak, akiknél legalább 5 éve fennáll a diabétesz, és rosszul kezelt vércukorszintjeik vannak, 46%-uk súlyos erekciós zavarokkal küzd. Mivel sokszor a betegség diagnosztizálása akár évekig is elhúzódhat, előfordul, hogy ez a tünet hívja fel a figyelmet, a kóros állapotra. Nőknél az elhúzódó, nem gondozott „cukorbaj” folyamatos hüvelyviszketést, és nehezen gyógyuló hüvelyfertőzést okozhat, fájdalmas közösüléssel. Itt is sokszor a már meglévő, kizárólag nőgyógyászati problémának vélt tünetek jelzik, hogy baj van. Úgy gondolom, hogy egyik változatot sem szeretnénk megtapasztalni, azt sem ha mi betegszünk meg, és azt sem, ha a párunk küzd hasonló problémákkal. Sajnos nem figyelünk magunkra eléggé. Nem foglalkozunk magunkkal. Azt hisszük, hogy semmi bajunk nem lehet.

Ne hagyjuk, hogy betegségünk hatással legyen a párkapcsolatunkra! Az időben felfedezett és kezelt diabétesz (megfelelő diéta és mozgás) megmenthet, nem csak a szexuális zavaroktól, de más súlyos következményektől is. A cukorbetegség, a vakság és a veseelégtelenség leggyakoribb okozója, a hazánkban végzett évi 5000 amputáció felének oka, az infarktusos halálozás kockázatát 4-6 szorosára, az agyvérzés esélyét 2-3 szorosára növeli. Ha bármilyen cukorbetegségre utaló tünetet észlelsz magadon, akkor vizsgáltasd ki! Veszélyeztetett egyénnek számítanak a 45 év felettiek, az elhízottak, azok, akiknek magas a vérnyomása, illetve magas vérzsírszintekkel rendelkeznek, a nagy magzatot szülő nők, azok, akiknek családjában előfordul cukorbeteg, vagy kórelőzményében valamilyen szív-és érrendszeri megbetegedés.

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens
>