4 édes nyalóka egymás mellett

A cukorbetegség következményei

NŐI ÉS FÉRFI BAJOK

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorszint ≥ 7 mmol/l, a cukorterhelés után 2 órával pedig ≥ 11mmol/l. Nincsen frissen kialakult cukorbetegség, csak frissen diagnosztizált.

Sokszor sajnos évek telnek el, mire a kezdeti tünetektől eljutunk a szakorvosi kivizsgálással meghatározott diabéteszig, addig pedig testünk számos területén okozhat problémát a kezeletlenül hagyott magas vércukorszint. A leghétköznapibb tünetek közé tartozik a folyamatos, nagy mennyiségű ivás és vizelés, az egyéb okkal nem magyarázható fokozott fogyás, a hányinger, a fáradtság, a visszatérő, nehezen gyógyuló sebek, időnként homályos látás, lábikragörcs, kézujjakon zsibbadás. Van viszont egy kevésbé ismert, de annál fontosabb probléma, ami mind a nőket, mind a férfiakat érintheti, ez pedig a szexuális zavarok.

Férfiaknál a cukorbetegség merevedési panaszokat okozhat. Egy vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy azok a férfiak, akiknél legalább 5 éve fennáll a diabétesz, és rosszul kezelt vércukorszintjeik vannak, 46%-uk súlyos erekciós zavarokkal küzd. Mivel sokszor a betegség diagnosztizálása akár évekig is elhúzódhat, előfordul, hogy ez a tünet hívja fel a figyelmet, a kóros állapotra. Nőknél az elhúzódó, nem gondozott „cukorbaj” folyamatos hüvelyviszketést, és nehezen gyógyuló hüvelyfertőzést okozhat, fájdalmas közösüléssel. Itt is sokszor a már meglévő, kizárólag nőgyógyászati problémának vélt tünetek jelzik, hogy baj van. Úgy gondolom, hogy egyik változatot sem szeretnénk megtapasztalni, azt sem ha mi betegszünk meg, és azt sem, ha a párunk küzd hasonló problémákkal. Sajnos nem figyelünk magunkra eléggé. Nem foglalkozunk magunkkal. Azt hisszük, hogy semmi bajunk nem lehet.

Ne hagyjuk, hogy betegségünk hatással legyen a párkapcsolatunkra! Az időben felfedezett és kezelt diabétesz (megfelelő diéta és mozgás) megmenthet, nem csak a szexuális zavaroktól, de más súlyos következményektől is. A cukorbetegség, a vakság és a veseelégtelenség leggyakoribb okozója, a hazánkban végzett évi 5000 amputáció felének oka, az infarktusos halálozás kockázatát 4-6 szorosára, az agyvérzés esélyét 2-3 szorosára növeli. Ha bármilyen cukorbetegségre utaló tünetet észlelsz magadon, akkor vizsgáltasd ki! Veszélyeztetett egyénnek számítanak a 45 év felettiek, az elhízottak, azok, akiknek magas a vérnyomása, illetve magas vérzsírszintekkel rendelkeznek, a nagy magzatot szülő nők, azok, akiknek családjában előfordul cukorbeteg, vagy kórelőzményében valamilyen szív-és érrendszeri megbetegedés.

Segítünk, hogy cukorbetegként is teljes életet élhess!


  • Diagnosztizálták nálad a cukorbetegséget, vagy a PCO-szindrómát, de nem tudod, hogy a diétát hogyan tudnád beépíteni a hétköznapjaidba?
  • Nehézséget okoz a szénhidrátok számolása?
  • Szeretnél teljesen egyedi, személyre szabott étrendet követni, ami tápláló, finom, változatos és egyben egészséges ételekből áll?
  • Szeretnél a cukorbetegség mellett aktív életet élni, sportolni, de fogalmad sincs, hogy lehetne ezt megvalósítani?

Segítünk, hogy a lehető legfelkészültebb légy, miközben a lehető legjobban érzed magad a bőrödben!

Kattints a jobb oldali gombra és minden kérdésedre választ kaphatsz egy
Dietetikai Tanácsadás
során.

>