Cukorbetegség és az ételrendelés

12 étterem, ahonnan biztonsággal rendelhetsz 2019-ben

Minél több hagyományt végigveszünk, annál inkább rádöbbenhetünk arra, hogy mi magyarok mennyire szeretünk enni. Az asztal körül gyűlik össze a család, a barátok és egy ünnepi ebéd, vacsora közben kényelmesen és nyugodtan folyik a beszélgetés. Ugyanakkor nagyon fontos lenne a hogyan kérdését szem előtt tartani.

Vannak olyan helyzetek, amikor ez nem is olyan egyszerű, mint például a cukorbetegek esetében. Hiszen nekik nem mindegy az, hogy mikor, mit és mennyit esznek. És az étteremben evés kihívást jelenthet ezekből a szempontokból. A cukorbetegségre több gyógyszeres kezelési módszer is létezik és ehhez mérten más és más dolgokhoz kell igazítani a rendelést.

Ezt érdemes előre megbeszélni a dietetikussal, kezelő orvossal, hogy egyénileg mi ajánlott, mikre kell odafigyelni. Hogyan oldható meg az, hogy mindenki élvezhesse a közös étkezést. A cikk figyelemfelhívás ezekre a kérdésekre illetve olyan helyeket kerestünk, amik valamilyen szempontból megkönnyítik a cukorbetegek dolgát az ételrendelésben.

Küzdelem a cukorbetegség megelőzéséért

Milyen nehézségekkel találkozhatsz cukorbetegként?

Az időzítés fontossága

Az egyik fontos tényező az idő, hiszen a legtöbb cukorbeteg kezelésben meghatározott számban és időben kell étkezni. Legideálisabb, ha ezt a ritmust nem bontjuk meg és tudjuk úgy időzíteni az asztalfoglalást vagy a család többi tagjával az időpontot, hogy az illeszkedjen a rutinba. Ha mégsem sikerülne, beszéljünk a kezelőorvossal a lehetséges alternatívákról: eltolni az étkezéseket 1-1 órával vagy arra a napra kicsit máshogy beosztani az étkezések szénhidráttartalmát, ilyenkor a gyógyszeres kezelésnek is követnie kell a változásokat, amiben szintén a dietetikus vagy a kezelőorvos lehet segítségünkre.

Számolni, számolni, számolni…

A második pont, ami már szóba is került, az ételek szénhidráttartalma. Hiszen a cukorbetegeknek fontos számolni a bevitt szénhidrát tartalmat. Hatalmas segítséget nyújtana az, ha az étlapon a szénhidrát és a hozzáadott cukortartalom fel lenne tűntetve. Erre sajnos nagyon kevés példa van, pláne az éttermek terén. Ezért itt érdemes a pincértől vagy a szakácstól érdeklődni, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot, illetve, hogy mennyi az az egy adag krumplipüré, és ha több, mint ami a szénhidrát keretünkbe belefér, akkor kérjünk fél adagot, fél adag salátával. A svédasztalnál annyival van könnyebb dolgunk, hogy mi határozzuk meg az adagokat, és a jól bevált módon a tányérunkat beoszthatjuk az ételféleségekkel. Lehetőleg olyanokat válasszunk, ami olyan alapanyagokból van, hogy ki tudjuk számolni a szénhidráttartalmát.

Vendéglátóhelyek, amik segítik a döntést:

 • Budapesten ismert étterem, ami cukorbetegek számára is biztonságos a Bohém étterem. Az étlapon feltűntették a szénhidráttartalmat, valamint minden allergént.
 • A Melódin éttermek: Budawest, a Róbert, a Stoczek, a Szuterén és a Campus Melódin éttermek több féle menüt is kínálnak és a honlapjukon megnézhető az aktuális ajánlat. Minden ételnél fel van tűntetve a szénhidráttartalom és kis ikonok magyarázattal, hogy milyen allergént tartalmaz, van-e benne hozzáadott cukor vagy sem. Így már akár előre választhatunk otthonról.
 • A Legelő nevezetű salátabárban egészséges, friss ételeket fogyaszthatunk. Aminek a honlapján az ételek alatt szintén megtekinthetjük a szénhidráttartalmukat és kis ikonokkal azt, hogy van e benne hozzáadott cukor vagy sem. Sőt az étlap tetején be is tudjuk jelölni, hogy mire szeretnénk rászűrni és így már csak a számunkra megfelelő tartalmat mutatja.

A cukorbetegség megelőzése már fiatal korban is elkezdődhet

És jó hírrel is szolgálhatunk, egyre több futárszolgálat tűnteti fel a tápértékeket a menüben

Fel van tüntetve, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz és, hogy miben mennyi szénhidrát található. Ilyen ételkiszállító szolgáltatók:

 • Gastroyal, aminek honlapján az ételek alatt szintén fellelhető az tápanyagtartalom, a kis i-betű ikonra (információ) kattintva pedig megnézhetjük a pontos összetevőket, így teljes tájékozottsággal dönthetünk a rendelés felől.
 • Cityfood, Repetamenü, Fitbalance és a Bonappétit is hasonló elven működik. A cukorbetegek számára ezzel nagy segítséget nyújtva a választásban.

Az édesszájúakra is gondoltunk

Az édességekkel érdemes óvatosan bánni, azért olykor-olykor ha szeretnénk mégis helyet szorítani nekik az étlapunkon, akkor már szerencsére egyre bővülő kínálatból választhatunk. Ugyanis egyre több cukrászda tűzi ki célul azt, hogy egészségesebb, cukormentes termékeket is piacra dobjanak. A Cukormentes Cukrászda honlapján megtalálható a sütemények szénhidrát és kalória tartalma is, ami nagyon hasznos információ.

 • A Zabrakadabra Egészséges Cukrászműhely is nagy gondot fordít a cukormentes termékek minőségére.
 • A DXN kávézóban is megjelennek a hagyományos kínálat mellett cukorbetegek számára is fogyasztható termékek.
 • A Noé Cukrászda lehetőséget nyújt az internetes rendelésre, a torta.hu oldalán található külön cukorbetegnek fül a menüpontok között, ahol megnézhetjük a tortákat, amik édesítőszerrel készültek.

OK, ezt így értem, de mit ihatok?

A harmadik megemlítendő pont pedig a cukorbetegek italválasztása. Hiszen ünnepléskor gyakran a koccintás sem marad el. A hozzáadott cukortartalmú alkoholos italok inkább kerülendők és a tömény aperitif helyett inkább étkezés közben fogyasszunk egy pohár bort (inkább a száraz, vörösbor ajánlott) vagy egy pohár sört. Természetesen a mértékletességre ügyelni kell itt is, valamint ezek az italok is beleszámítanak a bevitt szénhidrát mennyisébe.

Tehát átgondoltan és szakemberrel megbeszélve nyugodtan élvezhetjük a jó asztaltársaságot a hétköznapok és az ünnepek során is egyaránt.

 

Honlapok, melyek forrásként szolgáltak:

 • http://www.vitalzone.hu/
 • http://www.melodin.hu/
 • http://www.legelo.net/
 • http://www.gastroyal.hu/

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens
>