Cukorbetegség és a sport

Mozogj Te is rendszeresen!

Az egészséges életmód mindkét kulcsszereplője nagyon fontos. Az egészséges táplálkozás és a mozgás. Sokunk számára nagyon fontos ez a tevékenység és nem hiába. Ez alól nem számítanak kivételnek a cukorbetegek sem. A cukorbetegeknek ugyanis nagyon fontos lenne a rendszeres, jól átgondolt és megtervezett mozgás. Számos jótékony hatása miatt:

  • Csökkenti a vércukor szintet (ami egyben veszélyt is jelent a hypoglikaemiara).
  • Növeli az inzulin érzékeny receptorok érzékenységét, így jobban hat az inzulin, emellett javítja a kondíciót, életminőséget, szociális életet.
  • Csökkenti a szív és érrendszeri szövődmények kockázatát és optimalizálja a testsúlyt.

Légy körültekintő!

Viszont amint korábban említésre került ez a mozgás akkor a legjobb, ha rendszeres és tervezett, veszélyt jelenthet a hirtelen és rendszertelen nagy megterhelés, a túl hosszú vagy túl intenzív edzés, az éhgyomorra vagy a tele hassal végzett edzés és a rosszul beállított gyógyszerezéssel történő edzés. Nem ajánlott akármilyen mozgásforma, ha veseelégtelenség, szívelégtelenség, vagy súlyos szemészeti szövődmény áll fent, illetve ha az orvos ellenjavallja.

a cukorbetegség és a mozgás kapcsolata

A különböző mozgásformák rengeteg különböző hatást válthatnak ki

Mindezek mellett fontos azzal is tisztában lenni, hogy különböző mozgásformák különbözőképpen befolyásolják a vércukorszintet. Például a folyamatos, egyenletes intenzitású kocogás csökkenti a vércukorszintet, míg a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sprint megemelheti, így nem csak a hypo, hanem a hyperglikaemia veszélye is fennáll.

Ez visszaállhat, ha utána csökkentve a tempót, folyamatosan mozgunk. Valamint fontos azt is észben tartani, hogy a mozgás akár 24 órán keresztül kihathat a vércukorszint szabályozására. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki egyénileg az orvosával, diabetológusával, dietetikusával konzultáljon, és együtt állítsák be a helyes rutint a mozgás, étkezés és gyógyszerelésben. Így elkerülve a hypo és hyperglikaemia kialakulását és élvezve a sportolás jótékony hatásait. Ehhez edzés előtt, közben és utána többször is rendszeres időközönként szükséges megmérni a vércukorszintet.

Légy fitt cukorbetegen is!

Nem nagyon látod az alagút végét? Segítünk!

Így tudjuk nyomon követni annak alakulását és ehhez mérten korrigálni táplálkozással. Néhány tipp, hogyan lásd el magad megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidráttal az edzés előtt, közben és után.

  1. Edzés előtt: Ahhoz, hogy a szervezetednek legyen elég ideje megemészteni a ételt, nagyobb étkezés inkább 2 órával a mozgás előtt legyen. Ez lehet szokásos adag és variáció: csirkemell, barnarizzsel és friss salátával vagy teljes kiőrlésű tésztával és párolt zöldséggel. Esetleg még gyümölcs, ha szükséges. Nagyon fontos már előtte megkezdeni a folyadékfogyasztást rendszeresen, hiszen kismértékű kiszáradás is teljesítmény romláshoz vezet. Ha edzés előtt a vércukorszint alacsony és tervezhető, hogy az edzés hosszabb ideig fog tartani, akkor egy marék bogyós gyümölcs, vagy egy fél banán, 2-3 teljes kiőrlésű keksz, egy alma esetleg barack (ha már szezonja van).
  2. Edzés közben: Ha ez a mozgás intenzív, akkor félóránként 10-20g szénhidrát javasolt, ha lazább mozgásformát választ az ember, akkor 30 percenként az 5-10g szénhidrát is elegendő. Ezt az előzőhöz hasonló módon egyszerű megoldani, egy megfelelő méretű banánnal, olajos magvakkal, teljes kiőrlésű keksszel. A sportitalokra akkor van szükség, ha több, mint egy órán keresztül intenzív edzést végzünk. Helyette edzés közben is fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet, ízesítésére használjunk citromkarikát vagy más gyümölcsöket, esetleg gyömbér szeleteket, narancskarikákkal.
  3. Edzés után: ha a vércukorszint alacsony lenne, de még nincs betervezett étkezés, akkor is hasznos lehet 15g szénhidrát és 7-8g fehérje elfogyasztása. Hiszen az energia a szénhidrátraktárakból használódott el, a fehérje pedig szükséges az izomépítéshez. Jó fehérjeforrás lehet edzés után az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a túró, a joghurt, kefir. A főtt tojás, a húsfélék. De akár egy nagyobb szelet sajt egy almával már elég lehet erre a kisétkezésre, szintén a házi készítésű mogyorókrém a teljes kiőrlésű kekszen. Edzés után se felejtsük el a folyadékpótlását, amit elveszítettünk a mozgás során.

Megfelelő figyelemmel a mozgás rengeteget segíthet testi és lelki egészségünk megőrzésében egyaránt.

Szeretnéd egészségesen és biztonságosan kezelni cukorbetegségedet?

Pontosan ebben tudunk segíteni Neked egy dietetikai tanácsadás keretében. Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!

Miért hinnél nekünk?

Mert dietetikusaink közül többen maguk is cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztanciával élnek együtt, ezért kizárólag olyan tanácsokat fogsz tőlünk hallani, melyeket hétköznapjaikon Ők maguk is követnek.

Széchy Eszter
dietetikus,
I-es típusú cukorbeteg
Gelencsér Adrienn
dietetikus,
inzulinrezisztens
>